Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η αναπαράσταση του αρχαίου δράματος είναι ένα ολισθηρό πεδίο που επιτρέπει ακροβασίες έως και «ατυχήματα», το ζητούμενο σε μια παράσταση πλέον είναι η μέθεξη. Η αίσθηση, για παράδειγμα, που προκαλεί η συνήχηση αρχαιοελληνικών και αρχαίων κινεζικών μουσικών οργάνων, κατά την οποία οι ήχοι μοιάζουν υπερβατικοί. Ή μια παράσταση όπου τα τελετουργικά στοιχεία μεταμορφώνονται σε σύγχρονο χορό, προσφέροντας πλούσιο έδαφος για διάλογο ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς. Οπου ο αρχαίος λόγος της Σαπφώς και του Ομήρου παρουσιάζεται με έμπνευση το ταξίδι, τους μύθους και τις αισθήσεις. Τα στοιχεία αυτά συνυπάρχουν στην παράσταση «Αιγαίο,ChinaMeetsGreece» («Η Κίνα συναντά την Ελλάδα») που φιλοξενείται απόψε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αγκαλιάζοντας τη μουσική, τον χορό και τον αρχαίο λόγο, μετατρέπεται σ’ ένα αυθεντικό δρώμενο που φέρνει σε επαφή τον κινεζικό με τον ελληνικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρισμένοι κινέζοι μουσικοί, όπως οι Chang Jingκαι Zhang Di, συναντώνται ζωντανά επί σκηνής με τους Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Αρετή Μίγγου και Παναγιώτη Καπερνέκα ως συνέχεια της κοινής περιοδείας στις δύο χώρες μέσω του πολιτιστικού φορέα Meet Culture.

Η σύμπραξη αυτή κρατάει πολλούς μήνες χάρη στη συμμετοχή των κινέζων καλλιτεχνών στο πρόγραμμα που υλοποιεί τον τελευταίο χρόνο το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Υπό την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή Γιάγκου Ανδρεάδη, αναπτύχθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό μια σημαντική δέσμη δράσεων με αντικείμενο την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική ερμηνεία και παρουσίαση του αρχαίου δράματος. Στην πρώτη φάση του προγράμματος παρουσιάστηκαν οι τραγωδίες «Τρωάδες» και «Φοίνισσες» του Ευριπίδη (μόνο χονδρικά μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε «αντιπολεμικές») με νέα μετάφραση, σκηνοθεσία, μουσική, χορογραφία και σκηνογραφία. Σύμβουλοι σκηνοθέτες ήταν αντιστοίχως οι Στέφανος Κυριακίδης και Γιάννης Τράντας.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ξεχωρίζει το διεθνές εργαστήριο αρχαίου δράματος, το οποίο έφερε κοντά έλληνες και κινέζους συντελεστές για την παραγωγή και το ανέβασμα του έργου «Ο κύκλος του Οιδίποδα». Η συγκεκριμένη δημιουργία αποτελούσε μια σύνθεση των τραγωδιών «Οιδίπους τύραννος», «Αντιγόνη», «Φοίνισσες» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» (μια σύνοψη, δηλαδή, του θηβαϊκού κύκλου) που δουλεύτηκε από τις δύο πλευρές από τις 28 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Εχοντας ως βάση τη συνοπτική μορφή του έργου, που παρουσιάστηκε αρχικά στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου, τα αποσπάσματα μεταφράστηκαν στα κινεζικά και τα αγγλικά ώστε να ολοκληρωθεί η δραματουργία.

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ. Οι νέοι έλληνες ηθοποιοί που επιλέχθηκαν έπειτα από ακροάσεις έδεσαν επί σκηνής με την τετραμελή υποκριτική ομάδα που εκπροσώπησε την Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου. Και κατάφεραν να παίξουν μαζί –ο καθένας στη γλώσσα του –συμμετέχοντας σε ένα πρωτότυπο δημιουργικό πείραμα που άφησε και στις δύο πλευρές θετικό πρόσημο. «Αυτό το διεθνές σεμινάριο ήταν ένα φανταστικό ταξίδι για μας και τους φοιτητές μας. Βρήκαμε πολλά κοινά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ομοιότητες ανάμεσα στην ελληνική και την κινεζική κουλτούρα και ειδικά την έκφραση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και της Οπερας του Πεκίνου» ανέφεραν ο καθηγητής υποκριτικής Τσιαγκ Μπονίν και η γραμματέας εξωτερικών σχέσεων της ακαδημίας Γι Γιου που συνόδευαν τους κινέζους ηθοποιούς στην Ελλάδα. Μαζί τους συμφώνησε και ο ηθοποιός Σι Γουέι Γουάνγκ: «Αν κι έχουμε διαφορετικά πρόσωπα, μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, οι θεατρικές τέχνες κάνουν να συναντηθούμε σ’ έναν χώρο γεμάτο αγάπη κι επίσης να γίνουμε οικογένεια». Μια ευφάνταστη σύγκριση έκαναν και οι ομότεχνοι του Τζιανγκ, Μπο Νινγκ και Γι: «Το ελληνικό θέατρο σημαίνει τα πάντα για τους ανθρώπους του θεάτρου, όπως οι Αγιοι Τόποι για τους χριστιανούς. Νιώσαμε ότι επιστρέψαμε στο σπίτι μας και όχι ότι ταξιδεύαμε στο εξωτερικό…». Το αποτέλεσμα της ελληνοκινεζικής συνδημιουργίας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό σε δύο ειδικές βραδιές στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Γιάγκος Ανδρεάδης, με βοηθό τον Κώστα Μητράκα.

INFO

«Αιγαίο, China Meets Greece» σήμερα στις 21.15 στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418.550, είσοδος 8-12 ευρώ)