Τις διαφορετικές αποχρώσεις της έννοιας «πατρίδα» προσεγγίζει το θέατρο Σταθμός στη νέα σεζόν, με τον Μάνο Καρατζογιάννη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Στον πυρήνα του προγράμματος που ανακοίνωσε χθες τοποθετείται η μεταφορά του βιβλίου της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Πατρίδα τώρα –8 ώρες και 35 λεπτά» σε σκηνοθεσία του ίδιου και με πρωταγωνίστριες τις Κατερίνα Χέλμη και Μάρω Παπαδοπούλου (από 20/10). Σε επανάληψη ανεβαίνει τα Δευτερότριτα το «Για την Ελένη» με τη Μαρία Κίτσιου στον ρόλο της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από μέλη του ΕΑΜ («Εθνική Πολιτοφυλακή») στα γεγονότα των Δεκεμβριανών.

Από τις 11 Οκτωβρίου, εξάλλου, έλληνες καλλιτέχνες διαβάζουν ποιήματα και πεζογραφήματα της νεοελληνικής γραμματείας στο πλαίσιο της δράσης «Αναγνωστήριο». Αντίστοιχα, κάθε δεύτερη Πέμπτη ο Θανάσης Νιάρχος θα συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στο «Κάθε Πέμπτη κύριε Νιάρχο» (από 10/11).

Στο δεύτερο μισό της σεζόν, ανεβαίνει η παράσταση «Ο Καραφλομπεκάτσος και η Σπυριδούλα» της Λένας Κιτσοπούλου που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης και Ελένη Στεργίου (από 12/2/18). Η Ευσταθία ανεβάζει την παράσταση «Η απολογία της Μαρί Κιουρί» με πρωταγωνίστρια την Πέγκυ Τρικαλιώτη (από 24/2/18), ενώ το θρησκευτικό δράμα της κρητικής αναγέννησης «Η θυσία του Αβραάμ» σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη θα παρουσιαστεί από τις 14 Απριλίου 2018. Λίγες εβδομάδες αργότερα, παρουσιάζεται «Ο ουρανός… και το παντελόνι του» με τους Ηλία Λογοθέτη και Νένα Μεντή, σε μια σύνθεση σπαραγμάτων από τα έργα των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Λούλας Αναγνωστάκη.