Ξεκίνησε το 2008 όπως και άλλα μικρά φεστιβάλ σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Μια δεκαετία αργότερα θεωρείται ήδη μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για animation στην Ευρώπη (τουλάχιστον). Ειδικά για την περίσταση, λοιπόν, το AnimaSyros ετοίμασε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, στο ιστορικό θέατρο Απόλλων και στην Ποσειδωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλονται περισσότερες από 200 ταινίες –μοιρασμένες σε τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα –που προέρχονται από 30 χώρες. Δεν θα λείψουν βέβαια ούτε φέτος τα 3 πανοράματα που συμπληρώνονται από ειδικές προβολές και αφιερώματα. Στην πρεμιέρα, μετά το γκαλά όπερας που θα δώσει η Λυρική Σκηνή τιμώντας τα 10 χρόνια του φεστιβάλ, θα προβληθούν παραγωγές με θέμα την όπερα. Ανάμεσά τους, το πειραματικό «A symphony for Rossini: Il Turco in Italia», της Μόνικα Μαγκανέλι, αλλά και το «Nausicaa – L’ altra Odissea» του Μπέπι Βίνια, μια ιστορία της «Οδύσσειας» από την πλευρά της Ναυσικάς.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα συναντάμε για πρώτη φορά δύο ελληνικές ταινίες, το υπερρεαλιστικό «Αίνιγμα» των Αρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένο από το έργο του ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων. Μαζί και η βραβευμένη «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα. Και τα δύο είχαν ταξιδέψει πριν από λίγους μήνες στο Ανεσί της Γαλλίας ως επίσημες συμμετοχές της χώρας μας σ’ ένα από τα γνωστότερα φεστιβάλ του είδους με σύνθημα #GreekAnimationRocks.

Ενδιαφέρουσα μεγάλου μήκους επιλογή από το διαγωνιστικό τμήμα αποτελεί το «Nighthawk» της πρωτοπόρου animator Στέλλα Καντέθ, μια αλληγορική αστυνομική περιπέτεια με πρωταγωνιστές ασβούς. Πολιτικό περιεχόμενο έχει το «Nothing happens» των Μισέλ και Ουρί Κραν ενώ πιο τρυφερό είναι το «La grande histoire d’ un petit trait» του Αντουάν Ρομπέρ αλλά και το κυπριακό «La soupe» του Νίκου Σύννου. Υποψήφια για βραβείο κοινού είναι και η ταινία «My entire highschool sinking into the sea» του Ντας Σο που θα προβληθεί τόσο στη Σύρο όσο και στην Αθήνα (στις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας). Η ιστορία ξετυλίγεται ύστερα από έναν ισχυρό σεισμό όταν το σχολείο ξεκολλάει από τη στεριά και αρχίζει να πλέει στον Ειρηνικό. Σ’ αυτήν την ταινία – αλληγορία για την σύγχρονη αμερικανική κοινωνία δανείζουν τις φωνές τους γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Σούζαν Σαράντον, Λίνα Ντέιναμ, Τζέισον Σουόρτσαμ και Τζον Κάμερον Μίτσελ.

Την ψήφο του κοινού θα διεκδικήσουν επίσης το «The man who knew 75 languages», η πραγματική ιστορία του σπουδαίου γερμανού γλωσσολόγου, ποιητή και ακτιβιστή Γκοργκ Ζάουερβαϊν ειπωμένη από τους Αν Μαγκνούσεν και Πάουελ Ντέμπσκι. Οπως και το «Revengeance», μια αναρχική κωμωδία-περιπέτεια σκηνοθετημένη από τον βετεράνο Μπιλ Πλάιμπτον και τον underground σκιτσογράφο Τζιμ Λούχαν. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το «Loving Vincent», ταινία που δίνει ζωή στους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, φτιαγμένη με 65.000 ελαιογραφίες ζωγραφισμένες στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους σε στούντιο της Ελλάδας και της Πολωνίας.

Στο φοιτητικό τμήμα, η επόμενη γενιά animators προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή πάνω της με ταινίας όπως το σκωπτικό «Tete a Tete» της Νατάσα Τόνκιν και το συγκινητικό «Race» της Γιαν Νταν Γουόνγκ που περιγράφει τον καθημερινό αγώνα δρόμου μιας κόρης που φροντίζει την άρρωστη μητέρα της. Στην κατηγορία TV & Comissioned Films, ο Στίβεν Κινγκ μιλάει για τη ζωή, τον θάνατο και τους φανταστικούς φίλους των παιδιών στο «Stephen King on Childhood» του Πάτρικ Σμιθ. Οι Τσίλι Γκονζάλες και Peaches συζητούν για την απροσδόκητη μουσική τους χημεία στο «RBMA The Junction: Chilly Gonzales& Peaches» ενώ οι Magnetic Fields επιστρέφουν με το «’85 why I’m not a teenager» σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πετρόβσκι.

Στο διεθνές σκέλος του Πανοράματος ξεχωρίζουμε την ελληνική συμμετοχή με το «Aurelia» του Χρίστου Μπουραντά. Οι τιμώμενες χώρες είναι το Λουξεμβούργο και η Βραζιλία που γιορτάζει 100 χρόνια ιστορίας στο animation. Παρ’ όλα αυτά, η κύρια θεματική του AnimaSyros είναι το «Evropi: 28 Animation Narratives for Europe» που αναζητά το νέο αφήγημα της τέχνης της εμψύχωσης στην Ευρώπη καλώντας όλα τα μέλη-κράτη να προτείνουν από μια εγχώρια ταινία animation που αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη σκηνή της πατρίδας τους.

Σε αναζήτηση της διαδρομής των κινουμένων σχεδίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκεται το αφιέρωμα «Blu» που επιμελείται η ομάδα six impossible wishes και στηρίζεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Τιμητική θέση στο επετειακό πρόγραμμα επέχει το αφιέρωμα «All of my friends» με προβολές ταινιών που επέλεξαν οι φίλοι και συνεργαζόμενοι τα δέκα αυτά χρόνια με το AnimaSyros φορείς όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τέλος, υπάρχει και αφιέρωμα στα ΑμεΑ «Ability» με ταινίες πάνω στην έννοια του σεβασμού στη διαφορετικότητα ή με ταινίες που έχουν δημιουργηθεί από άτομα με αναπηρίες.

INFO

AnimaSyros 10, από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου στη Σύρο (είσοδος δωρεάν)