Επεσε έξω ο Στράβωνας κατά 9,5 χλμ. όταν παρέδιδε την απόσταση που χωρίζει την Ερέτρια από το ιερό της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο της Εύβοιας με αποτέλεσμα να χρειαστεί ένας αιώνας ερευνών για να εντοπιστεί το ιερό. Η περιπέτεια ωστόσο είχε αίσιο τέλος χάρη σε ομάδα ελλήνων και ελβετών αρχαιολόγων, που εδώ και μια δεκαετία διερευνούν την περιοχή του λόφου των Παλαιοεκκλησιών ή Παλαιοχώρας, στα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου.

Η σκαπάνη φέτος κατάφερε να εντοπίσει τον πυρήνα του ιερού μαζί με κτίρια διαφόρων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.) και μια υπόγεια κρήνη που είχε κτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε δεύτερη χρήση. Το γεγονός ότι το όνομα της θεάς ήταν γραμμένο σε ορισμένες βάσεις και σε ενσφράγιστες κεραμίδες οδήγησε τους ερευνητές στην ταύτιση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, ενός από τα σημαντικότερα της Εύβοιας.
Ο ρωμαίος γεωγράφος μάλιστα, που το αναφέρει στο 10ο βιβλίο του, το τοποθέτησε σε απόσταση 1,5 χλμ. από την πόλη της Ερέτριας και όχι 11 χλμ. με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίσει την έρευνα.