Με έναν καλλιτέχνη που συνδέθηκε με τη διαδρομή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ταυτίζεται μία από τις αναμενόμενες παραγωγές της νέας σεζόν. Οι «Επτά αθάνατες αρετές» του Δημήτρη Μητρόπουλου (ο οποίος αναφερόταν ως μόνιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ τη δεκαετία του 1940) αναβιώνουν στο έργο του Γιώργου Κουρουπού: η πνευματικότητα, η τόλμη, η ευαισθησία, η ταπεινοφροσύνη, η αφοσίωση, η ολιγάρκεια και η γενναιοδωρία, όπως τις ξεχωρίζει ο σπουδαίος μας συνθέτης. Η παραγγελία αυτή της ΚΟΑ θα παρουσιαστεί στις 4 Μαΐου 2018 και θα είναι μια από τις μεγάλες στιγμές στην εορταστική χρονιά καθώς στις 28 Φεβρουαρίου η ΚΟΑ κλείνει 75 χρόνια ζωής. Στις αρχές του 1943 η τότε Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών μετατράπηκε σε κρατικό οργανισμό υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας χάρη στις προσπάθειες του τότε διευθυντή της και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Η πρεμιέρα της Ορχήστρας μάλιστα δόθηκε το πρωινό της 28ης Φεβρουαρίου 1943 στα Ολύμπια την ημέρα του θανάτου του Κωστή Παλαμά. Οπως λέει ο Κουρουπός στο «Νσυν», το εν λόγω έργο ολοκληρώθηκε ύστερα από έξι μήνες εντατικής δουλειάς. «Πρόκειται για ένα θέμα και επτά παραλλαγές. Το θέμα το πήρα από το ποίημα που είχε μελοποιήσει ο Δημήτρης Μητρόπουλος «Την ομορφιά έτσι πολύ ατένισα» (σ.σ. από τη συλλογή «10 Inventions) του Καβάφη».

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΦΩΣ. Η αυλαία της ξεχωριστής αυτής χρονιάς ανοίγει πάντως στις 6 Οκτωβρίου δίκην εισαγωγής, όπως ανακοίνωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Στέφανος Τσιαλής. Τότε αναβαίνει η αυλαία του νέου θεματικού κύκλου «Ο άνθρωπος και η φύση». Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί η ορχηστρική εισαγωγή «Ηλιος» του δανού συνθέτη Καρλ Νίλσεν (1865-1931), ένας μουσικός ύμνος στο αττικό φως. Κι αυτό επειδή ο Νίλσεν έζησε από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 1903 στην Αθήνα όταν η σύζυγός του Αν-Μαρί κέρδισε μια υποτροφία για να μελετήσει την αρχαία ελληνική τέχνη. Δίπλα σε αυτόν τον κύκλο υπάρχουν, όπως τόνισε ο Τσιαλής, και οι δύο προϋπάρχοντες: ο Κύκλος Μάλερ (που παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το σύνολο του συμφωνικού έργου του Μάλερ) και οι «Συναυλίες για νέους από 8 ώς…108 ετών» (που περιλαμβάνει, εκτός άλλων, μια συναυλία κατάλληλη για σινεφίλ, με την προβολή του εμβληματικού «Νοσφεράτου» (1922) του Μουρνάου και την ταυτόχρονη ερμηνεία της πρωτότυπης μουσικής που έγραψε κατά παραγγελία ο Τζέιμς Μπέρναρντ το 1997. Συνεχίζεται, εξάλλου, ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία» που ξεκινά τον Οκτώβριο με τη συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αέναον στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ακολουθούν συναυλίες μουσικών συνόλων της ΚΟΑ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στους μουσειακούς χώρους της ομπρέλας του Μουσείου Μπενάκη, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο κ.ά.

Στις ξεχωριστές στιγμές της ΚΟΑ περιλαμβάνονται επίσης οι συμπράξεις με σπουδαίους σολίστ, όπως η πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια (τον Νοέμβριο) και ο Λεωνίδας Καβάκος με τέσσερις μάλιστα συναυλίες τον Μάιο. Τον Μάρτιο ο μεγάλος Βλαντίμιρ Ασκενάζι θα επιστρέψει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για να διευθύνει μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του, προσφάτως αποβιώσαντος λαμπρού έλληνα μουσικού και παιδαγωγού Χαράλαμπου Φαραντάτου, με σολίστ τον μαθητή του και κορυφαίο κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη.

«ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ». Στη συνέντευξη Τύπου ο Τσιαλής υπενθύμισε ακόμη τη σύμπραξη με το «Ελληνικό Σχέδιο» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί και φέτος το νέο έργο του διακεκριμένου έλληνα συνθέτη. «Αντιστοίχως, με το Ιδρυμα Fluxum – Flux Laboratory σχεδιάζουμε τον Φεβρουάριο μία εκδήλωση, πραγματική αποθέωση του χορού, που συνδυάζει την ακρόαση μερικών από τις γοητευτικότερες σελίδες της μουσικής μπαλέτου με τη σκηνική αναβίωση του «Création du Monde» (Δημιουργία του κόσμου) του Darius Milhaud, με τη συμμετοχή χορευτών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων της παραγωγής αυτής θα τροφοδοτήσουν το Ροζ Κουτί, τον ανοιχτό κουμπαρά της Ορχήστρας και του Ιδρύματος Fluxum που προσφέρει μουσικές συναντήσεις με τους πρόσφυγες.

Τέλος, συνεχίζεται η λειτουργία της Ακαδημίας Νέων Μουσικών –δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι 18 υπότροφοι φέτος θα ολοκληρώσουν τον δεύτερο κύκλο σπουδών τους και στο τέλος Μαΐου θα αναμετρηθούν σε μια συναυλία με την επική «Συμφωνία των Αλπεων» του Ρίχαρντ Στράους.