Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να τον θαυμάζει απεριόριστα και να προσπαθεί να τον αποκαταστήσει επαγγελματικά στην Αθήνα, ωστόσο οι Γερμανοί δεν φαίνεται να έχουν την ίδια εντύπωση για τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14 Ανταμ Σίμτσικ. Και πέντε ημέρες πριν πέσει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης στο Κάσελ της Γερμανίας, τοπικές αλλά και εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες τού επιρρίπτουν ευθύνες για το γεγονός ότι η ιστορική και με έντονες πολιτικές προεκτάσεις εικαστική έκθεση αντιμετωπίζει οικονομικό έλλειμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Για να μην τιναχθεί στον αέρα το εγχείρημα, το κρατίδιο της Εσσης και η πόλη του Κάσελ συμφώνησαν στις 30 Αυγούστου –18 ημέρες μόλις πριν από το φινάλε της έκθεσης –να μπουν ως εγγυητές ώστε να δοθεί προς τη διοργάνωση δάνειο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της και να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Η ΑΘΗΝΑ. Τις πταίει όμως που οι οργανωμένοι Γερμανοί αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό έλλειμμα; Μα φυσικά, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τόσο του «Spiegel» και της τοπικής «HNA» αλλά και έγκυρων εικαστικών ιστοσελίδων, όπως το ArtNewspaper και το artnetnews, η Αθήνα! Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η έκθεση στην Ελλάδα βγήκε εκτός προϋπολογισμού, αν και δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα των ανεξάρτητων ελεγκτών που ερευνούν τα οικονομικά της επιχείρησης.

Επίσης ουδείς έχει διευκρινίσει πώς διατέθηκαν τα 37 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού –εκ των οποίων τα 20 εκατ. προέρχονται από επιχορήγηση του γερμανικού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου κονδυλίου, ύψους περίπου ενός εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα από εισιτήρια και πωλητέα είδη. Οι πηγές αναφέρουν τους υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν συνέπεια της ανάγκης λειτουργίας κλιματιστικών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και το κόστος μεταφοράς των έργων ανάμεσα στις δύο πόλεις, χωρίς να παραλείπουν την πτώση του αριθμού των επισκεπτών στο Κάσελ τον Αύγουστο και το υψηλό κόστος των μέτρων ασφαλείας και στις δύο πόλεις.

Εκτός από την Αθήνα, η «ευθύνη» για την κακή οικονομική κατάσταση της documenta 14 πέφτει στον Ανταμ Σίμτσικ που είχε την ιδέα να φιλοξενηθεί η έκθεση σε δύο πόλεις, γεγονός που εκτόξευσε το κόστος. Το θέμα φαίνεται να υποκρύπτει και πολιτικές κόντρες μεταξύ του πρώην δημάρχου του Κάσελ Μπέρτραμ Χίλγκεν, που στήριξε τη διοργάνωση αλλά φέρεται να μην προέβαλε αντίσταση σε υπερβολικές δαπάνες, και του νυν δημάρχου της πόλης Κρίστιαν Γκεζέλε, ο οποίος εμφανίζεται ως εκείνος που καλείται να νοικοκυρέψει τα πράγματα.