«Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης δεν υπήρξε, βέβαια, γείτονάς μου την εποχή που ζούσε. Αυτό έγινε –δηλαδή έγινε –πολύ αργότερα, όταν εγώ πήρα των ομματιών μου και εγκαταστάθηκα οριστικά στην Αθήνα και μάλιστα, χωρίς να το καταλάβω, πάνω σ’ αυτά τα ίδια χώματα με τα ίχνη από τα πατήματα και τα παραπατήματά του». Αποσπάσματα όπως αυτό από τα κείμενα του Γιώργου Ιωάννου μπλέκονται με τα ποιήματα του Λαπαθιώτη στην παράσταση «Ναπολέων» της ομάδας Bijoux de Kant, η οποία αλλάζει στέγη μετά το περσινό πρώτο ανέβασμα και εγκαινιάζει τη σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Οπως υπενθύμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μίλτος Σωτηριάδης στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, το Θέατρο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και στόχο έχει να δώσει «ένα ρεπερτόριο που χαρακτηρίζεται από συνέχεια και ανανέωση».

Η παράσταση που μοιάζει να συνδυάζει αυτά τα δύο στοιχεία (από τις 5/10) είναι το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και με πρωταγωνίστριες τις Λυδία Φωτοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. Στον ίδιο χώρο μεταφέρεται τα Δευτερότριτα από τις 9 Οκτωβρίου, στην τρίτη της πια χρονιά, η «Ωραία του Πέραν» σε σκηνοθεσία Θεοδώρας Καπράλου και Γιώργου Παπαγεωργίου.

Στο Δώμα, την ίδια ημέρα, κάνει πρεμιέρα η «Τομή» της Πάμελα Κάρτερ από την ομάδα What If?, όπου πρωταγωνιστούν οι Νίκος Γιαλελής, Σελήνα Διαμαντοπούλου και Φοίβος Μαρκιανός σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά. Η Σοφία Καραγιάννη μιλάει για την παιδική ηλικία στην παράσταση «Το μικρό πόνι» του Πάκο Μπεθέρα όπου παίζουν οι Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρηνιώ Κυριαζή (13/10), ενώ η ομάδα Πυρ με επικεφαλής την Ιώ Βουλγαράκη παρουσιάζει το έργο «Μόλι Σουίνι» του Μπράιαν Φρίελ από 18/10, με τους Δέσποινα Κούρτη, Αργύρη Ξάφη και Δημήτρη Γεωργιάδη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανεβάζει από τις 3 Νοεμβρίου το «Heisenberg» του Σάιμον Στίβενς με πρωταγωνιστές τους Κόρα Καρβούνη και Περικλή Μουστάκη. Ο συνεργάτης του, φωτιστής του θεάτρου Σάκης Μπιρμπίλης κάθεται για πρώτη φορά στη θέση του σκηνοθέτη ανεβάζοντας τον «Ωκεανό» του Αλεσάντρο Μπαρίκο από τις 4 Δεκεμβρίου. Σε μια ποιητική αφήγηση ο Δημήτρης Μπογδάνος θα παρουσιάσει το love story «Ορφέας και Ευρυδίκη» από τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο δεύτερο εθνικό πορτρέτο της Bijoux de Kant για το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το «Μπολιβάρ», ο Γιάννης Σκουρλέτης εμπνέεται από το εμβληματικό ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου (από 12/1/2018). Αντίστοιχα, η ομάδα Elephas Tiliensis φέρνει στη σκηνή το κωμειδύλλιο του 1627 «Η βοσκοπούλα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστασόγλου και πρωταγωνιστές τούς Χριστίνα Μαξούρη και Γιώργο Παπανδρέου (από 19/1). Η Εύα Βλασσοπούλου, από την πλευρά της, επέλεξε να παρουσιάσει «Το προξενιό της Αντιγόνης» με την ομάδα Grasshopper (από 2/3).

Για τη σχέση με την ποίηση θα μιλήσει η Μάρθα Φριντζήλα με την Ελένη Κοκκίδου στη μουσική παράσταση «Σου φυλάξαμε μια θέση» που κάνει πρεμιέρα στις 29/1. Αντίθετα, το «Αρίστος» ζωντανεύει τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως Δράκου του Σέιχ Σου, που εκτελέστηκε πριν από ακριβώς 50 χρόνια. Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» και τη σκηνοθεσία κάνει για την Goo Theatre Company ο Γιώργος Παπαγεωργίου (από 5/2). Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με δύο παραστάσεις για νεανικό κοινό: τον «Πινόκιο» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και τις «Νεφέλες» για δεύτερη χρονιά με τη σκηνοθετική ματιά της Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Τέλος, η επανάληψη του «Πέτρες στις τσέπες του» με τους Γιώργο Χρυσοστόμου και Μάκη Παπαδημητρίου μεταφέρεται από τις 6 Οκτωβρίου στο θέατρο Κιβωτός.