Ο Νικ Κέιβ µετά την τραγωδία

Εξι χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα (το 2011 με τους Grinderman), ο -60άρης πια- σκοτεινός πρίγκιπας που ακούει στο όνομα Νικ Κέιβ επιστρέφει με άπαντες τους Bad Seeds, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας που παρουσιάζει στο κοινό κλασικά τραγούδια του ανδρός αλλά και νέα από το άλμπουμ «Skeleton Tree», που ολοκληρώθηκε λίγο μετά την απώλεια του γιου του. Στις 16 Νοεμβρίου, στο γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Το φαινόµενο Κιγουανούκα

Τον περιμέναμε τον Ιούνιο στο Release Athens, λόγω όμως του προβλήματος υγείας των headliners εκείνης της συναυλίας, των Jamiroquai, τελικά θα τον υποδεχτούμε και στην Αθήνα, στο Gazi Music Hall (30 Νοεμβρίου), αλλά και στο Fix Factory of Sound της Θεσσαλονίκης μία ημέρα πριν. Ο λόγος για τον Μάικλ Κιγουανούκα, που στα τριάντα του χρόνια και με δύο μόλις άλμπουμ (ειδικά με το δεύτερο «Love & Hate») έχει καταφέρει να δώσει νέα πνοή στο soul-folk-rock ιδίωμα και να συγκριθεί με ονόματα όπως ο Μάρβιν Γκέι, o Κέρτις Μέιφιλντ ή ο Οτις Ρέντιγκ.

Noise Figures και Big Nose Attack

Δύο από τα πιο αγαπημένα κιθαριστικά ντουέτα της αθηναϊκής σκηνής, οι «γκαραζοειδείς» Noise Figures (που μέσα στο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν το τρίτο τους άλμπουμ «Telepath» από την Inner Ear) και οι πιο bluesy The Big Nose Attack συναντιούνται στις 28 Σεπτεμβρίου στο Gagarin για μια rock ‘n’ roll βραδιά που μακάρι να καταλήξει με ένα τζαμάρισμα με όλους τους μουσικούς επί σκηνής.

Plisskën Festival

Με τα πολλά παράλληλα stages και τα «ψαγμένα» ονόματα των προηγούμενων διοργανώσεών του ενίσχυσε τον ευρωπαϊκό αέρα των συναυλιακών πραγμάτων της Αθήνας. Φέτος, επανέρχεται φορώντας για άλλη μια χρονιά τα χειμωνιάτικά του. Είναι το Plisskën Festival Winter, που το διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου, στην Πειραιώς 127, θα παρουσιάσει τον καναδό indie πολυμουσικό Mac DeMarco, καθώς και δεκάδες ακόμα ονόματα, όπως τους Mulatu Astatke, Holy Fuck, Liars αλλά και τη Λένα Πλάτωνος.

Από το Glastonbury µε αγάπη

Δεν είναι μόνο το «Another Love» που από το 2012 που κυκλοφόρησε κατέκτησε το YouTube και τα ραδιόφωνα. Είναι και τα δύο άλμπουμ του Τομ Οντέλ, οι εμφανίσεις του σε φεστιβάλ όπως το Glastonbury, οι sold out συναυλίες του και ένα σωρό ακόμα κατορθώματα που κάνουν τον 26χρονο τραγουδιστή τόσο δημοφιλή. Στην Ελλάδα θα βρεθεί για πρώτη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη.

Ενατο άµπουµ των Foo Fighters

Η συναυλία τους στο Ηρώδειο, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν χορταστική. Μέχρι και καινούργιο κομμάτι σε παγκόσμια πρώτη παίξανε τότε οι Foo Fighters, το «Arrows», από τον νέο τους δίσκο, που θα κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα λέγεται «Concrete and Gold» (Sony/Feelgood). Το υπόλοιπο διαθέσιμο υλικό από το ένατο στουντιακό πόνημα της μπάντας του Ντέιβ Γκρολ –όπως τα σινγκλ «Run», «The Sky is a Neighborhood» –καθώς και κάτι δελτία Τύπου που κάνουν λόγο για μια «σύγκρουση των άκρων του hard rock και των ευαισθησιών της ποπ» απλώς αυξάνουν την προσμονή μας.

Ξανά Κατ Στίβενς

«Δεν θέλω ο κόσμος να πει ότι αυτός είναι ο καινούργιος δίσκος του Ισλάμ» δήλωνε προ ημερών στην «Telegraph». Τι εννοούσε; Κατ’ αρχήν, ότι το όνομα με το οποίο έγινε διάσημος θα επιστρέψει στα εξώφυλλα των δίσκων του για πρώτη φορά από τότε που στη δεκαετία του ’70 το άλλαξε μαζί με τη θρησκεία του. Κάπως έτσι, το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο «The Laughing Apple» θα αναγράφει το όνομα Κατ Στίβενς (το Γιουσούφ Ισλάμ ίσως υπάρχει συμπληρωματικά), ενώ από άποψη περιεχομένου θα περιέχει παλιά αλλά και νέα τραγούδια. Από τα τελευταία ακούγεται ήδη το χαρμόσυνο «See what love did to me». Τα υπόλοιπα στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Minos-EMI/Universal.

«Wonderful» Killers

Εκείνο το Σάββατο του περασμένου Ιουνίου έμεινε στις καρδιές μεγάλης μερίδας του κοινού σαν ένα μεγάλο γηπεδικό πάρτι. Τα έχουν αυτά οι συναυλίες των Killers κι αν κρίνουμε από το καινούργιο «The Man» που είχε ακουστεί τότε στο Ejekt, κάτι παρόμοιο θα ισχύει και για τον επικείμενο δίσκο τους με τίτλο «Wonderful Wonderful». Θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου (από τη Minos-EMI/Universal), θα περιλαμβάνει τραγούδια όπως το ανεβαστικό «Run for cover» (που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουλίου) και σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, θα βρίσκει τον μπροστάρη τους Μπράντον Φλάουερς σε κάτι σαν διάλογο με τον παλιό του εαυτό.

«Εµπειροι» U2

Μετά το μέτριο μεν αλλά και ταυτόχρονα αδικημένο «Songs of Innocence» του 2014 (που είχε εκνευρίσει πολλούς χρήστες του iTunes με την υποχρεωτική του παρουσία στη δισκοθήκη τους), οι U2 επιστρέφουν τον Δεκέμβριο με τον δίσκο «Songs of Experience» (Minos-EΜΙ/Universal), ορισμένα κομμάτια του οποίου έχουν ήδη ακουστεί στις συναυλίες για τα τριαντάχρονα του «The Joshua Tree» (όπως το «The little things that give you away»), ενώ μερικά ακόμα («Blackout», «You’re the best thing about me») κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Οσοι τους αγαπάνε ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν. Οι υπόλοιποι, ομοίως.

Ο Γκανάς του Νίκου Ξυδάκη

«Γυάλινα Γιάννενα» θα τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Νίκου Ξυδάκη που μελοποιεί αποσπάσματα από την ομότιτλη συλλογή του Μιχάλη Γκανά. Στον δίσκο έχει αναλάβει την ενορχήστρωση με δυο κιθάρες ακουστικές, ηλεκτρονικούς ήχους και σαξόφωνο, ενώ ερμηνεύει ο ίδιος. Η νέα πρόταση παρουσιάζεται αρχικά στις 22 και στις 23 Σεπτεμβρίου με δύο παραστάσεις στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Θουκυδίδου 13, στην Πλάκα). Θα ακολουθήσει μια συναυλία του τραγουδοποιού στην Αγγλικανική Εκκλησία.

«Πολυσυλλεκτικός» Νταλάρας

Στην προετοιμασία νέου CD βρίσκεται ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος θα ερμηνεύσει συνθέσεις του Θεσσαλονικιού Γιώργου Καζαντζή. Από πλευράς στιχουργικής, πρόκειται για έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο με πολλές υπογραφές. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει από τη Minos-EMI.

Η µπάντα του Μπάµπη Παπαδόπουλου

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα δισκογραφική δουλειά του Μπάμπη Παπαδόπουλου τρία χρόνια μετά την έκδοση του «Μέσα στον πόνο είναι η χαρά, μες στη χαρά είναι ο πόνος». O δίσκος θα κυκλοφορήσει από την Puzzle και κινείται στο ίδιο ηχητικό περιβάλλον, αφού ο γνωστός τραγουδοποιός επέλεξε και πάλι μόνο ορχηστρικά κομμάτια. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), Τάσος Μισυρλής (τσέλο).

Στη µνήµη της Αρλέτας

O δίσκος είχε ηχογραφηθεί και οι τελευταίες εργασίες έγιναν όταν η Αρλέτα βρισκόταν στο νοσοκομείο. Ο Λάκης Παπαδόπουλος μάλιστα –που υπογράφει τη μουσική –πρόλαβε και της έδωσε να ακούσει 2 τραγούδια. Οπως δήλωσε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο τραγουδοποιός, η Αρλέτα γέλασε ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Αυτος ο δίσκος –τους στίχους έχει γράψει η Σάνη Μπαλτζή –με 13 τραγούδια θα κυκλοφορήσει σύντομα από τη Feelgood.

H Αρλέτα διάλεξε και τον τίτλο τον οποίο φέρει ένα τραγούδι: «Η γιαγιά μου μαγειρεύει όνειρα τηγανητά».

Αναµένοντας την Ελεωνόρα

Δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου της CD, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη βρίσκεται ήδη στον δρόμο για την ολοκλήρωση του επόμενου. Ενα δείγμα από την εν λόγω δουλειά έχει ήδη κυκλοφορήσει και έχει γίνει ήδη δισκογραφική επιτυχία. Πρόκειται για τη «Δύσκολη σιωπή» σε στίχους Φίλιππου Γράψα και μουσική Σταύρου Σιόλα.

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει από τη Minos-ΕΜΙ και θα είναι πολυσυλλεκτικός.

O νέος Γιάννης Χαρούλης

Στην προετοιμασία του νέου δίσκου βρίσκεται ο Γιάννης Χαρούλης. Οι στίχοι είναι

της Ελένης Φωτάκη (στιχουργού

που σύστησε τον «Χειμωνανθό», το δεύτερο προσωπικό του δίσκο) και σε μουσική δική του. Να σημειωθεί ότι το υλικό είναι έτοιμο από καιρό, αλλά ο Χαρούλης καθυστέρησε την έκδοσή του καθώς επέλεξε να προηγηθεί ο «Δωδεκάλογος του γύφτου», το έργο του Κωστή Παλαμά που μελοποίησε ο Λουκάς Θάνου. Από τη Minos-EMI.

Ο Μάλαµας τραγουδά Θανάση Παπακωνσταντίνου

Η απουσία του Θανάση Παπακωνσταντίνου από τον συναυλιακό χάρτη φαίνεται ότι δεν έγινε χωρίς λόγο. Ο γνωστός τραγουδοποιός ολοκλήρωσε τις εργασίες στο νέο του στούντιο που βρίσκεται το χωριό Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και ηχογράφησε το νέο του CD, το οποίο θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες από τη δική του εταιρεία Achos. Οι στίχοι και η μουσική θα είναι δικά του και τα τραγούδια θα ερμηνεύουν, εκτός από τον ίδιο, ο Σωκράτης Μάλαμας και η Ματούλα Ζαμάνη. Τραγούδια από τον νέο δίσκο θα ακουστούν στις παραστάσεις του Μάλαμα από τον νέο χρόνο στον Σταυρό του Νότου, σταθερό στέκι του γνωστού τραγουδοποιού, και ίσως στην επερχόμενη συναυλία του στις 11 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μπάλτσαστην «Ηλέκτρα»

Με την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, ξεκινά το πρόγραμμά της η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 15, 18, 22, 26 και 31/10. Στον ομώνυμο ρόλο η Ιρέν Τεορίν, ενώ Κλυταιμνήστρα θα είναι η Αγνή Μπάλτσα, που επανεμφανίζεται ύστερα από χρόνια στο λυρικό θέατρο. Ορέστης θα είναι ο Δημήτρης Τηλιακός, ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Διασκευή Βάγκνερ

Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής εγκαινιάζει την επίσημη λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την πρώτη παρουσίαση της όπερας «Το λυκόφως των χρεών». Μια ριζική διασκευή του «Λυκόφωτος των θεών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Η παράσταση, με σκηνικό και κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα και δραματουργική συνεργασία της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου, αφηγείται τη σύγχυση του νεοκλασικού φαντασιακού με τη νεοελληνική πραγματικότητα. Πρεμιέρα 6 Οκτωβρίου.

Η Πέτερσεν «Λεονόρα»

Τη «Λεονόρα» του Μπετόβεν θα ερμηνεύσει η Μάρλος Πέτερσεν, η οποία θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή και σκηνικά στις 30 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ θα διευθύνει ο Ρενέ Γιάκομπς.

«Sweeney Todd»στο Μέγαρο

Ηταν από τις παραστάσεις του καλοκαιριού που άφησαν το στίγμα τους. Απόδειξη οι δυο sold out παραστάσεις του Ηρωδείου. Με αυτές το «Sweeney Todd», το οπερατικό μουσικοθεατρικό θρίλερ, με την εξαίρετη μουσική του Στίβεν Σόντχαϊμ και την ιδιαίτερα αγωνιώδη πλοκή, θα κάνει λίγες παραστάσεις στο τέλος του Οκτωβρίου (οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί). Να σημειωθεί ότι η ερμηνεία του έργου είναι από την Καμεράτα υπό τη μουσική καθοδήγηση του Γιώργου Πέτρου (ο ίδιος υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία).