Η Μπάλτσα

στην «Ηλέκτρα»

Με την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, ξεκινά το πρόγραμμά της η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 15, 18, 22, 26 και 31/10. Στον ομώνυμο ρόλο η Ιρέν Τεορίν, ενώ Κλυταιμνήστρα θα είναι η Αγνή  Μπάλτσα, που επανεμφανίζεται ύστερα από χρόνια στο λυρικό θέατρο. Ορέστης θα είναι ο Δημήτρης Τηλιακός, ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Διασκευή Βάγκνερ

Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής εγκαινιάζει την επίσημη λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την πρώτη παρουσίαση της όπερας «Το λυκόφως των χρεών». Μια ριζική διασκευή του «Λυκόφωτος των θεών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Η παράσταση, με σκηνικό και κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα και δραματουργική συνεργασία της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου, αφηγείται τη σύγχυση του νεοκλασικού φαντασιακού με τη νεοελληνική πραγματικότητα. Πρεμιέρα 6 Οκτωβρίου.

Η Πέτερσεν «Λεονόρα»

Τη «Λεονόρα» του Μπετόβεν θα ερμηνεύσει η Μάρλος Πέτερσεν, η οποία θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή και σκηνικά στις 30 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ θα διευθύνει ο Ρενέ Γιάκομπς.

«Sweeney Todd»

στο Μέγαρο

Ηταν από τις παραστάσεις του καλοκαιριού που άφησαν το στίγμα τους. Απόδειξη οι δυο sold out παραστάσεις του Ηρωδείου. Με αυτές το «Sweeney Todd», το οπερατικό μουσικοθεατρικό θρίλερ, με την εξαίρετη μουσική του Στίβεν Σόντχαϊμ και την ιδιαίτερα αγωνιώδη πλοκή, θα κάνει λίγες παραστάσεις στο τέλος του Οκτωβρίου (οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί). Να σημειωθεί ότι η ερμηνεία του έργου είναι από την Καμεράτα υπό τη μουσική καθοδήγηση του Γιώργου Πέτρου (ο ίδιος υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία).