Η πρώτη του διοργάνωση ήταν το 2011 στη Νέα Υόρκη. Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν μετεξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγής και συνεργασίας για τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες της Μεσογείου και της λεγόμενης μεσογειακής «διασποράς». Και τώρα, το φεστιβάλ μεσογειακών τεχνών Between the Seas έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 11 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, ως μια σαφή αναφορά στις ρίζες του. «Στην Αμερική είχαμε αναπτύξει μια κοινότητα συνεργατών καλλιτεχνών, που όλοι κατοικοεδρεύουν στη Μεσόγειο. Οπότε θεωρήσαμε πως θα ήταν δική μας εξέλιξη αν φέρναμε την έδρα μας εδώ και μακροπρόθεσμα να ταξιδέψουμε. Ακόμα, είδα από συζητήσεις ότι στη Μεσόγειο υπάρχει μια ανάγκη για μια αντίστοιχη πλατφόρμα, αφού δεν είναι προφανές ότι βρίθει η περιοχή από καλλιτεχνικά φεστιβάλ» επισημαίνει στο «Νσυν» η καλλιτεχνική διευθύντρια Ακτίνα Σταθάκη.

Στην Αθήνα, οι δράσεις του Between the Seas θα παρουσιαστούν στον πολυχώρο Baumstrasse (Δρόμος με Δέντρα) και περιλαμβάνουν παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου και χορού, αναγνώσεις θεατρικών κειμένων και καλλιτεχνικά εργαστήρια. «Εστιάζουμε στις παραστατικές τέχνες με θέατρο, χορό και μουσική. Η πλειονότητα των εκδηλώσεων τώρα αφορά το θέατρο και τον χορό, ενώ έχουμε και δύο παραστάσεις με ζωντανή μουσική. Γενικότερα, μας αφορούν οι σύγχρονες τέχνες. Μας ενδιαφέρουν οι σύγχρονες εκφράσεις ή θεάματα που συνδυάζουν τη σύγχρονη αισθητική με παλιότερα θέματα» επισημαίνει η Σταθάκη.

Λειτουργώντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φεστιβάλ είχε καταφέρει να γίνει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη μεσογειακή δημιουργία και τη νοτιοαμερικανική αγορά. Τώρα, με τη μεταφορά του στην Ελλάδα και στον φυσικό του χώρο, φιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης και πειραματισμού των ανεξάρτητων δημιουργών για τη μεσογειακή ταυτότητα. «Θέλουμε να γίνουμε μια πλατφόρμα πειραματισμού όπου νέοι άνθρωποι να δοκιμάζονται και να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα αυτά. Γι’ αυτό και φιλοδοξούμε να έχουμε περισσότερα works in progress στο πρόγραμμά μας» τονίζει ο ιθύνων νους της διοργάνωσης.

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα συνολικά οκτώ καλλιτεχνών με τις ομάδες τους, στην πλειονότητά τους προερχομένων από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, ο Λίβανος. Παρ’ όλα αυτά, το φεστιβάλ αγκαλιάζει και άλλα κράτη, όπως η Νότια Αφρική, εκπρόσωπος της οποίας είναι ο καθηγητής Μάικ βαν Γκράαν από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Καθένας από αυτούς θα έχει ένα απόγευμα για να παρουσιάσει το έργο του, χωρίς να πρέπει να υπηρετήσει υποχρεωτικά κάποιο συγκεκριμένο θέμα. «Στη Νέα Υόρκη η προεξάρχουσα θεματική ήταν η Μεσόγειος. Τώρα δεν έχει κάποια το φεστιβάλ. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Υπάρχει μια σύνδεση με το τι γίνεται στην περιοχή αυτήν την εποχή» προσθέτει η καλλιτεχνική διευθύντρια.

ΤΖΑΖ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνεται μια παράσταση, αποτέλεσμα του residency, με προσκεκλημένους τη χορεύτρια Πάουλα Κιντάνα και τον τζαζ κιθαρίστα Αντρέας Αρνολντ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μονεμβασιά. Η δράση αυτή διοργανώνεται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ κι αποτελεί επί της ουσίας έναν νέο δρόμο για απροσδόκητες καλλιτεχνικές συνεργασίες που θέλουν ν’ ακολουθήσουν οι άνθρωποι του Between the Seas στο μέλλον. «Θέλουμε το φεστιβάλ ν’ αλλάξει δομή και να το συνδέσουμε με μια μεγάλη έκθεση παραστατικών τεχνών που πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη. Πέρυσι είχαμε περίπτερο εκπροσωπώντας μεσογειακούς καλλιτέχνες και φιλοδοξούμε την επόμενη φορά να στήσουμε ένα τριήμερο show case για το ευρύ κοινό, αλλά και το πιο στοχευμένο, όπως μάνατζερ και παραγωγοί» καταλήγει η Ακτίνα Σταθάκη.

INFO

Between the Seas, από τις 11 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα (Σερβίων 8, Βοτανικός, τηλ. 6983313302, είσοδος 10 ευρώ)