Υπάρχει η μεσογειακή τζαζ; Και ποιο είναι το ιδίωμά της; Είναι η μουσική που παίζουν μουσικοί με μεσογειακή καταγωγή ή η μουσική που ενσωματώνει ηχοχρώματα διαφορετικών πολιτισμών της μεγάλης θάλασσας; Στην περιφέρεια αυτού που συνήθως περιγράφεται με τον όρο «intuitive music», παρόμοια ερωτήματα –και πιο δύσκολα, μεταξύ μας –διερευνά η Aegean jazz, η οποία γεννήθηκε ως ιδέα στον απόηχο των συναυλιών του Βασίλη Ρακόπουλου και του Στοκχάουζεν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον Νοέμβριο του 2010 στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Στις συναυλίες αυτές τέσσερις καταξιωμένοι μουσικοί πλαισιώνουν τον Βασίλη Ρακόπουλο, προσεγγίζοντας με σύγχρονη ματιά τα μελωδικά και ρυθμικά ιδιώματα των Κυκλάδων και της ευρύτερης Μεσογείου και προτείνοντας σύγχρονες εκδοχές σε φωτεινούς αυτοσχεδιασμούς.

Επόμενος σταθμός του Βασίλη Ρακόπουλου και του κουιντέτου είναι η Σαντορίνη, όπου εμφανίζονται στις 24 Αυγούστου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Santorini Arts Factory. Μαζί του οι Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Ντίνος Μάνος (μπάσο), Μάξιμος Δράκος (πλήκτρα) και Βασίλης Ποδαράς (τύμπανα).

Ο Βασίλης Ρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1975 αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΕΜΠ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πυρηνική Φυσική (ΚΠΕ Δημόκριτος) και στην Επιχειρησιακή Ερευνα (ΕΜΠ). Τη δεκαετία 1970-80 εργάστηκε ως κιθαριστής σε συναυλίες και ηχογραφήσεις διακεκριμένων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Σαββόπουλος, Μικρούτσικος, Κουρουπός, Γρηγορίου κ.ά.), ενώ συμμετείχε στον σχηματισμό της πρωτοεμφανιζόμενης ελληνικής τζαζ σκηνής παίζοντας στο Jazz Club του Μπαράκου & στο Half Note με ΄3ελληνες και ξένους μουσικούς.

Η δεκαετία 1980-90 τον βρίσκει μόνιμο κάτοικο Ελβετίας, όπου εργάζεται ως μουσικός session σε όλη την Ευρώπη. Το 1990, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ηχογράφησε για τα μουσικά εργαστήρια του Γ’ Προγράμματος, εργάστηκε ως ενορχηστρωτής σε μουσικές παραγωγές της ελληνικής δισκογραφίας και άρχισε να ηχογραφεί την προσωπική του δισκογραφία που περιλαμβάνει τα «Ρωξάνη» (Lyra), «Χορός των πυρσών» (e-terra), «IRIS – Σύμπραξη με τον Ross Daly» (Protasis), «Ενότητες τρεις» (Universal/muse.gr), «Αμμων» (muse.gr/wave).

Εχει πολυετή διδακτική πείρα και από το 2003 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργική αρμονία και jazz κιθάρα.