Ανάμεσα στην αγάπη που δείχνει το ελληνικό ντιζάιν για vintage αναφορές και σύμβολα από καλοκαίρια περασμένων δεκαετιών τα οποία ενσωματώνονται στον σχεδιασμό αξεσουάρ, ρούχων και σανδαλιών με τη μορφή μπλε ρίγας, τη γραφιστική επεξεργασία μοτίβων της αρχαιότητας, φέτας από καρπούζι, φύλλα βασιλικού, αμπελόφυλλα, αστερίες και αχινούς, υπάρχει ακόμη περιθώριο αναζήτησης για ντύσιμο που θυμίζει διακοπές.

Με μια απροσδιόριστη ανάμειξη χρωμάτων από το μεσογειακό τοπίο και τη χρήση παραδοσιακών αφρικανικών υφασμάτων, η άποψη του ελληνικού καλοκαιρινού στυλ ανοίγει χάρη στην Kimalé. «Είμαστε ένα slow fashion brand που θέλει να μοιραστεί κάτι από τη δική μας χαρά της ζωής με γυναίκες που εκτιμούν το αυθεντικό στυλ» λέει η Ιρέν Μανφρέντος. Σκεφτόμαστε εκείνες που επιλέγουν να είναι κόντρα στη μεγαλομανία της μόδας και στο δήθεν γενικώς. Εχουμε επιλέξει στρατηγικά να επεκταθούμε στο σιρκουί της «παγκόσμιας Ριβιέρας», ακολουθώντας τον ήλιο σε πόλεις με ιστορία και μποέμ παραλιακά resorts σε όλο τον πλανήτη. Θέλουμε τα Kimalé να είναι μια ευκαιρία για ανόθευτη ομορφιά και έκφραση πηγαίων συναισθημάτων».

Και πώς το ύφος αυτό συνδέεται με το σύγχρονο ελληνικό στυλ των διακοπών;

«Εχουμε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση, πιο μποέμ και πολύχρωμη από τον μινιμαλισμό της τάσης του ελληνικού resort style. Τα Kimalé είναι καλοκαιρινά και χαρούμενα ρούχα. Αλλά ποιος είπε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να νιώθουμε καλοκαιρινοί και χαρούμενοι στο γραφείο; Αρκεί να κάνεις έναν απλό συνδυασμό με κομψό μονόχρωμο ρούχο ή αξεσουάρ. Για παράδειγμα, το Akaksi ψηλόμεσο παντελόνι μας με μονόχρωμο μεταξωτό πουκάμισο και μια κομψή γόβα. Μας αρέσει να «μπερδεύουμε» τα πράγματα, να είμαστε σικ μέσα από έθνικ στοιχεία αλλά και λίγο χύμα ακόμα και με κομψά ρούχα και πολύτιμα κοσμήματα. Τα Kimalé φοριούνται υπέροχα στα ελληνικά νησιά –πωλούνται στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στη Μύκονο, στην Πάτμο –αλλά η επόμενη συλλογή μας θα βρίσκεται και στη Μασσαλία, στο Μαρόκο, στο Porto Cervo, στην Κωνσταντινούπολη. Απλωνόμαστε γύρω από τη Μεσόγειο».

Η γαλλίδα σχεδιάστρια που ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα εξηγεί ότι η Αφρική αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο σχεδιαστικής έμπνευσης. «Η Αφρική είναι το Α και το Ω στην τέχνη της ζωής σε σχέση με τη φύση, το σώμα, τα χρώματα, την ενέργεια της ύπαρξης. Βλέπω ομορφιά και τέχνη σε καθετί που έρχεται από την Αφρική, από τα χαλιά των Βερβέρων μέχρι τα cache sexe που βάζουν στα γεννητικά τους όργανα οι κοινότητες Ζουλού, η ζωγραφική στα σώματα των Νούβιων. Αλλά και στο ντύσιμο των δανδήδων Sapeurs de Kinshasa στο Κονγκό. Με εμπνέουν τα χειροποίητα υφάσματα της Δυτική Αφρικής με τις φυσικές βαφές μπογκολάν και ίντιγκο και η αρχαϊκή τέχνη στα νότια της Σαχάρας. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες είναι όλοι αυθεντικά στυλάτοι και απεριόριστη πηγή έμπνευσης».

ΑΞΕΣΟΥΑΡ. Η Kimalé ανοίγει επίσης την έρευνα των prints πάνω σε σχέδια διαφορετικής τεχνοτροπίας και παραδόσεων από τη Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία. «Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν ολόκληρο μικρόκοσμο οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει μια ολοκληρωμένη συλλογή αξεσουάρ, από κεφαλομάντιλα έως τσάντες ώμου. Ορισμένα από αυτά θα τα βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Οσο για τα κοσμήματα ήρθαν σχεδόν από μόνα τους…

Αρχικά, από την ιδέα και την ανάγκη να έχω ένα διαφορετικό, μοναδικό κουμπί σε μια φούστα και μετά μια πολύτιμη πόρπη. Τα αγάπησα τόσο πολύ που τα έκανα δαχτυλίδια για εμένα και τις φίλες μου και τους άρεσαν τόσο ώστε με προέτρεψαν να κάνω μια συλλογή κοσμημάτων, αλλά και να μάθω το πρακτικό κομμάτι δίπλα σε άξιους τεχνίτες. Ετσι άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος, συναρπαστικός. Και είναι μόνο η αρχή! Τησυλλογή κοσμημάτων μας μπορείτε να τη βρείτε και στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης».