1. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη – σεναριογράφου Τζέιμς Κάμερον για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τζακ. Οχι όμως και των ανθρώπων των στούντιο της Paramount Pictures, οι οποίοι θεωρούσαν ιδανικό τον Μάθιου ΜακΚόναχι. Από το κάστιγνκ πέρασαν επίσης οι Τζέρεμι Σίστο και Μακόλεϊ Κάλκιν.
2. Στον Ρόμπερτ ντε Ντίρο προσφέρθηκε ο ρόλος του καπετάνιου Σμιθ, αλλά αναγκάστηκε να αρνηθεί επειδή την περίοδο των γυρισμάτων έπασχε από γαστροοισοφαγικές διαταραχές.

3. Η πρώτη σκηνή που τραβήχτηκε ήταν αυτή όπου ο Τζακ σκετσάρει γυμνή τη Ρόουζ. Προκειμένου να αποφύγει την αμηχανία, η Κέιτ Γουίνσλετ έδειξε το στήθος της στον Ντι Κάπριο τη στιγμή που γνωρίστηκαν για πρώτη φορά.
4. Κανένα από τα σκίτσα δεν έγιναν από τον Ντι Κάπριο. Ηταν όλα έργα του Κάμερον. Οταν η κάμερα κάνει ζουμ στα χέρια του Ντι Κάπριο που ζωγραφίζει, στην πραγματικότητα είναι αυτά του Κάμερον που δίνουν μορφή στις γραμμές.

5. Το ομοίωμα του «Τιτανικού» που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της ταινίας κόστισε 150 εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που ολόκληρη η παραγωγή έκλεισε στα 200 εκατομμύρια δολάρια.
6. Τουλάχιστον το πλοίο είναι ακριβές αντίγραφο του αληθινού. Από τα πλακάκια του δαπέδου μέχρι τα πιάτα και τη μεγάλη σκάλα, όλα είναι λεπτομερείς αναπαραστάσεις του βρετανικού υπερωκεανίου. Αντίστοιχα και η σύγκρουση με το παγόβουνο, που στη μικρή οθόνη κρατά μόλις 37 δευτερόλεπτα, είχε την ίδια διάρκεια και στην πραγματικότητα.

7. Το ηλικιωμένο ζευγάρι που χάνει τη ζωή του αγκαλιασμένο όταν το νερό κατακλύζει το δωμάτιό του ήταν υπαρκτό και στο πραγματικό ταξίδι του «Τιτανικού». Πρόκειται για τους Ιντα και Ισιντορ Στράους, τους ιδιοκτήτες του καταστήματος Macy’s. Ενώ προσέφεραν μια θέση στην Ιντα στις σωσίβιες λέμβους, εκείνη αρνήθηκε για να μείνει πίσω και να πεθάνει με τον σύζυγό της.
8. Περίπου 150 κομπάρσοι χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας. Ο Τζέιμς Κάμερον είχε δώσει στον καθένα τους τις αληθινές ιστορίες των ηρώων τους ώστε να δρουν αντίστοιχα.

9. Για τις σκηνές όπου η Κέιτ Γουίνσλετ έπρεπε να περπατάει μέσα στα πλημμυρισμένα αμπάρια, της είχαν προτείνει να φορέσει ισοθερμικό κάτω απ’ τα ρούχα της. Εκείνη αρνήθηκε και το πλήρωσε με μια πνευμονία.
10. Προκειμένου η μηχανή του πλοίου στην καρδιά της κατασκευής να μοιάζει μεγαλύτερη, για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκαν ηθοποιοί με μέσο ύψος 1,50 μέτρο.

11. Η διάρκεια της ταινίας είναι 3 ώρες και 14 λεπτά. Ωστόσο, η Paramount στην προσπάθειά της να την προωθήσει την έδωσε ώς 2 ώρες και 74 λεπτά. Δεν θεωρούσε ότι το κοινό θα πληρώσει εισιτήριο για να δει μια ταινία με τόσο μεγάλη διάρκεια που δεν είχε και χαρούμενο τέλος.
12. Ο πρωταγωνιστής Τζακ πνίγεται τη στιγμή που η αγαπημένη του Ρόουζ σώζεται αφού τη βάζει να επιπλεύσει πάνω σε μια πόρτα απ’ τα συντρίμμια του πλοίου. Οι φανατικοί θεατές της ταινίας ισχυρίζονται πως υπήρχε αρκετός χώρος και για τους δύο πάνω στο ξύλο. Το απέδειξαν και οι παρουσιαστές της εκπομπής «Mythbusters», όταν σε ένα επεισόδιο του 2012 έκαναν προσομοίωση του περιστατικού και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαν να σωθούν αμφότεροι επιπλέοντας πάνω στην πόρτα. Ο Κάμερον πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη, εκνευρισμένος κάλεσε τους θεατές να αποδεχτούν το τέλος και να σταματήσουν να παραπονιούνται γι’ αυτό. Κρίμα!

13. Ο «Τιτανικός» ήταν αρχικά προγραμματισμένος να κάνει πρεμιέρα το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου του 1997, της αμερικανικής γιορτής της ανεξαρτησίας. Οι παραγωγοί του την καθυστέρησαν μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως, και πολλοί άνθρωποι του Χόλιγουντ πίστεψαν ότι θα κατέληγε σε αποτυχία.
14. Η πορεία της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες τους διέψευσε περίτρανα. Είχε κέρδη 600 εκατομμύρια δολάρια και έμεινε στην κορυφή της λίστας των πιο επιτυχημένων ταινιών μέχρι το 2010, οπότε εκτοπίστηκε από μια άλλη ταινία του Τζέιμς Κάμερον, το «Αβαταρ».

15. Η πορεία του «Τιτανικού» στα Οσκαρ κάθε άλλο παρά ναυάγησε. Ηταν υποψήφιος σε 14 κατηγορίες και επικράτησε στις 11 από αυτές. Του ξέφυγε η κατηγορία του σεναρίου, γεγονός παράξενο, μια και ήταν η πρώτη βραβευμένη καλύτερη ταινία που δεν πήρε το αγαλματίδιο και για το σενάριο, μετά τη «Μελωδία της ευτυχίας» του 1965.
16. Ο Κάμερον αρχικά είχε προσεγγίσει την ιρλανδέζα καλλιτέχνιδα Ενια για να συνθέσει το μουσικό θέμα της ταινίας. Είχε κάνει ακόμα και μια πρόχειρη κόπια του φιλμ γι’ αυτήν. Ωστόσο, η Ενια απέρριψε την πρόταση και τελικά επιστρατεύτηκε ο βετεράνος του είδους Τζέιμς Χόρνερ.

17. Το φιλμ έπαιξε τόσο πολύ στους κινηματογράφους, που η Paramount αναγκαζόταν να στέλνει συχνά νέες κόπιες γιατί οι προηγούμενες είχαν φθαρεί.
18. Το φόρεμα που φοράει η Γουίνσλετ στις τελευταίες σκηνές κατασκευάστηκε ώστε να δείχνει ωραίο τόσο βρεγμένο όσο και στεγνό.

19. Η διάσημη φράση «Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου» που φωνάζει ο Ντι Κάπριο στεκόμενος στην πλώρη του καραβιού ήταν προϊόν αυτοσχεδιασμού του ηθοποιού.

20. Σύμφωνα με το σενάριο του Κάμερον, στην τελευταία σκηνή της ταινίας η ηλικιωμένη Ρόουζ πετάει στον ωκεανό το μενταγιόν που αναζητούν οι κυνηγοί του θησαυρού του ναυαγίου. Φαίνεται ωστόσο πως το συνεργείο γύρισε κι ένα δεύτερο τέλος, πιο περίεργο. Εκεί, τη στιγμή που το κολιέ πέφτει στο νερό, ένας απ’ τους άντρες του πληρώματος τη βλέπει και της φωνάζει «αυτό πραγματικά είναι κακό, κυρία» ενώ ο αρχηγός του γελάει δυνατά.