Η αρχή του τέλους του καλοκαιριού

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι όλο το καλοκαίρι μέσα σε μία μέρα. Είναι η κορύφωση του καλοκαιριού και η αρχή του τέλους του ταυτόχρονα.

Επιλέξαμε το κίτρινο, το πορτοκαλί, το λευκό και το κόκκινο της φωτιάς για να απεικονίσουμε τη ζέστη, το θαύμα, τη θάλασσα, τον ήλιο, την πίστη, τη γιορτή, την άσφαλτο και όλα όσα κάνουν αυτή την ημέρα ιδιαίτερη.

MNP

Από το 2003 που δημιουργήθηκε, η εταιρεία MNP έχει επανειλημμένως αποσπάσει διακρίσεις στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) και στα Εuropean Design Awards (ED Awards). Εργασίες του γραφείου έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2009, το 2011 και το 2014 απέσπασε το βραβείο Μέγα ΕΒΓΕ. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Ακρόπολης, τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Carteco, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Lafarge, το Mέγαρο Μουσικής, το KIKPE.

Γουότερ-μέλλον

Ο Αύγουστος έχει χαρακτηριστεί ως μήνας χαλάρωσης με το αίσθημα της ελευθερίας πιο έντονο από ποτέ. Είναι όμως και μήνας ανασυγκρότησης. Μια νέα λίστα ονείρων και προσδοκιών γεννιέται. Ορμόνες ευεξίας μάς ωθούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή για κατάκτηση νέων στόχων και νέους προορισμούς ζωής. «Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι».

Dolphins

Με ιδρυτές τον Θανάση Τσαμπούκα και τον Βασίλη Παπαδόπουλο, το γραφείο τους έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη. Οι σχεδιαστικές υπηρεσίες οπτικής επικοινωνίας περιλαμβάνουν art direction, ντιζάιν, τυπογραφία, εικονογραφήσεις και web design. Συμμετέχει συχνά στη διοργάνωση των European Design Awards (Χρυσό βραβείο για τη δημιουργία logo το 2013) και στα ΕΒΓΕ.

Συνωστισµός στις παραλίες(σύνθεση από πετσέτες θαλάσσης)

Η δημιουργική ιδέα βασίζεται σε αεροφωτογραφία ελληνικής παραλίας τον Αύγουστο του 2017 από ύψος 1,78 µέτρων µετά την ανάγνωση του «Ποιήµατος της ορθής γωνίας» («Le poème de l’ angle droit») του Le Corbusier. Εις µνήµην Φρέντυ Κάραµποτ (1924-2011).

Konsept83

Ο Κωνσταντίνος Μίαρης ίδρυσε το 2009 το δηµιουργικό γραφείο Konsept83

(www.k83.gr) µέσω του οποίου δραστηριοποιείται µέχρι σήµερα. Εχει σχεδιάσει εταιρικές ταυτότητες, εξώφυλλα δίσκων, υπήρξε art director περιοδικών, υπεύθυνος σχεδιασµού προγραµµάτων θεατρικών παραστάσεων, ενώ παράλληλα ασχολείται µε τη διδασκαλία της γραφιστικής τέχνης. Εχει διακριθεί στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), µέρος του έργου του δηµοσιεύεται τακτικά στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, ενώ έχει συµµετάσχει επανειληµµένα σε µερικές από τις σηµαντικότερες Μπιενάλε Αφίσας (Βαρσοβίας, Μεξικού, Λάχτι κ.α.). Το 2016 συµπεριλήφθηκε µαζί µε τον Δηµήτρη Αρβανίτη στη λίστα των 50 τιµώµενων σχεδιαστών της Μπιενάλε της Βαρσοβίας µε αφορµή τον εορτασµό των 50 χρόνων απο την ίδρυσή της.

«Μαµά, θέλω παγωτό»

Δεκαπενταύγουστος, καλοκαίρι, ήλιος, φως, ζέστη, διακοπές, αναμονή στα διόδια, κατάστρωμα,σταυρόλεξα, πέλαγος, μελτέμι, κύμα, άμμος, ροζ φλαμίνγκο, ξάπλα στην παραλία, βότσαλα,αρμύρα, βουτιές από τα βράχια, οικογενειακές παρέες, «μαμά, θέλω παγωτό», φρίσμπι, σημάδιαπό το μαγιό, μάσκα με αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα, πολλές ξαπλώστρες, ομπρέλες,φρέντο, πλαστικές παντόφλες, αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30, στρώματα θαλάσσης,κουλούρα ή αν προτιμάς μπρατσάκια, κουβαδάκια, ψυγειάκι, τακ τακ οι ρακέτες, κορδέλες σταμαλλιά, δυο-τρία μπικίνι, παρεό, πατητές, νεροπίστολα, πιτσίλισμα, κωλοτούμπα, φουσκωτό,ψάθες, φύκια, κουκούτσια από καρπούζι.

pi6

Το γραφείο ιδρύθηκε το 2004 από τη Ρένα Χρυσικοπούλου και τον Michael Ochs (associate lecturerκαι συντονιστής σπουδών του τμήματος Graphic Designστο Deree – The American College ofGreece), οι οποίοιδραστηριοποιούνται στον χώρο του branding και του σχεδιασμού τα τελευταία 20χρόνια.Οι υπηρεσίες, για τις οποίες έχουν διακριθεί στα ΕΒΓΕ, τα European Design Awards, ταΓερμανικά Βραβεία Σχεδιασμού κ.α., περιλαμβάνουνσχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας, branding καιeditorial design. Επιπλέον, έχουν υπάρξει συνιδρυτές και συνδιοργανωτέςτης έκθεσης «Design Walk»στηνΑθήνα.

Τα πάντα ρει

Από τισ θολές γραμμές των οριζόντων, μέχρι το αεικίνητο του χρόνου

στη γαλήνια ροή της θάλασσας που μαγνητίζει το βλέμμα κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Σαν μία σπονδή στη διαρκή στιγμή –από την ανατολή μέχρι τη δύση –στο πιο αφαιρετικό γήινο τοπίο· στην αίσθηση μιας ατμόσφαιρας να σε περιδινίζει.

Topotheque

Το δημιουργικό γραφείο ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη το 2006 από τους Ευάγγελο και Ιάσονα Πανταζή με σκοπό την έρευνα και την εφαρμογή του παραμετρικού σχεδιασμού και της ψηφιακής κατασκευής στην Αρχιτεκτονική και στο Design.