Τις έφταιξε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ξήλωσε με χθεσινή ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ); Η απάντηση φαίνεται ότι περνάει απαραιτήτως από τις σχέσεις των αρχαιοφυλάκων με την πρώην ηγεσία του ΤΑΠΑ, την οποία είχε αναδείξει σε σχετικό δημοσίευμα η Μαίρη Αδαμοπούλου στο «Νσυν». Στον πυρήνα τής υπόγειας κόντρας τοποθετούνταν ο εσωτερικός κανονισμός που ζητούσε η απερχόμενη πρόεδρος Ασπασία Λούβη, ο οποίος, εκτός άλλων, θα έφερνε αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των υπερωριών για τους αρχαιοφύλακες. Με την απόφασή της η υπουργός παίρνει ξεκάθαρη θέση. Οι γνώστες της υπόθεσης μάλιστα διαβλέπουν και μια αιχμή προς την απερχόμενη ηγεσία στην ανακοίνωση που προσφέρεται ως νομιμοποιητική βάση για την αντικατάστασή της. Πρόκειται για το σημείο όπου αναφέρεται ότι «από τις βασικές προτεραιότητες του νέου ΔΣ θα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας των κυλικείων στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ο εξοπλισμός των πωλητηρίων, η ανάπτυξη των εκδόσεων και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού».

Στο νέο ΔΣ πρόεδρος ορίζεται οΟρέστης Βαβατσιούλας, δρ αρχιτέκτονας μηχανικός, τέως διευθυντής στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων. Ως μέλη ορίζονται η Ελένη Ανδρίκου, δρ Αρχαιολογίας, προϊσταμένη στο Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η αρχαιολόγος Αναστασία Κιούση, η αρχιτέκτων – μηχανικός Αλεξάνδρα Παπαθανασίου, ο δρ Ανθρωπογεωγραφίας Ευάγγελος Πολίτης-Στεργίου, η δικηγόρος Πανωραία Σπηλιοπούλου και ο Ιωάννης Τσαμποδήμος, προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικών Συστημάτων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΥΒΗ. Η απερχόμενη προέδρος και τα μέλη του πρώην ΔΣ με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την απορία τους, καθώς η αντικατάσταση γίνεται «μετά την ανακοίνωση των χορηγών για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία», «ενόσω είναι σε εξέλιξη ο μεγάλος διαγωνισμός των σημαντικότερων αναψυκτηρίων», «τη στιγμή που τα πωλητήρια έχουν αρχίσει να αποκτούν τη δική τους ταυτότητα με πολιτιστικά προϊόντα υψηλής αισθητικής» και όταν «τα έσοδα του υπουργείου από το ΤΑΠΑ έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια».

Ταυτόχρονα θίγουν το επίμαχο ζήτημα καταλογίζοντας στη Λυδία Κονιόρδου μεροληψία στη στάση απέναντι στους αρχαιοφύλακες και τεχνητή καθυστέρηση στην υιοθέτηση του νέου οργανισμού του Ταμείου: «Αυτή ήταν η μόνη ενέργεια που αναλογούσε στη νέα υπουργό, ώστε να… αποκτήσει το Ταμείο οργανικές θέσεις διπλωματούχων πληροφορικής, marketing, οικονομολόγους και γενικά στελέχη ικανά να αναλάβουν ένα ευέλικτο, κερδοφόρο και αναπτυξιακό Ταμείο. Σε σύσκεψη μάλιστα παρουσία τεσσάρων μελών του ΔΣ του ΤΑΠΑ, η υπουργός δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει γιατί η ίδια έχει «δεσμευθεί απέναντι στους αρχαιοφύλακες»! Η εξήγηση για την αντικατάσταση του ΔΣ του ΤΑΠΑ πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τις απερίφραστες δηλώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ, που έχει μπλοκάρει τον οργανισμό του ΤΑΠΑ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων. Πιο συγκεκριμένα, βάσει του προτεινόμενου νέου οργανισμού, όλες οι εισπράξεις του ΤΑΠΑ θα παραδίδονται στο ΥΠΠΟΑ, το οποίο θα αναλαμβάνει να ελέγχει και να πληρώνει όλες τις δαπάνες που σήμερα πληρώνονται από το ΤΑΠΑ».

ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ. Ακολούθησε η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων: «Τα αναφερόμενα από την Ασπασία Λούβη που αφορούν τους αρχαιοφύλακες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα… Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, διαβάζοντας την ανακοίνωσή της για τη «γόνιμη» θητεία της, αισθάνονται ότι ζουν σε άλλη χώρα, γιατί κανείς δεν είχε αντιληφθεί τίποτα από όλα αυτά. Εμείς γνωρίζουμε για κλειστά πωλητήρια, κλειστά αναψυκτήρια και παραλίγο για κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με ευθύνη της δικής της διοίκησης».