Πίσω στο 1978, η περιοδική έκδοση «The Magazine of Fantasy and Science Fiction» δημοσίευσε τη νουβέλα με τίτλο «The Gunslinger» («Ο πιστολέρο») του Στίβεν Κινγκ, ενός συγγραφέα που από το πουθενά είχε φτάσει να θεωρείται μετρ του τρόμου με τα πρώτα του μυθιστορήματα «Κάρι», «Σάλεμς Λοτ», «Η λάμψη», «Το κοράκι».

Με τον «Πιστολέρο» ο Κινγκ απέδειξε ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και στην επική φαντασία, με τον Ρόλαντ, έναν αρχετυπικό ήρωα γουέστερν που διασχίζει μια έρημο σε μια ρημαγμένη Γη παράλληλη με τη δική μας, αναζητώντας τον Ανδρα με τα Μαύρα και τον μυθικό Μαύρο Πύργο. Μια ιστορία τις πρώτες αράδες της οποίας ο Κινγκ είχε αρχίσει να γράφει το 1970, εμπνευσμένος από το ποίημα «Chile Roland to the Dark Tower Came» του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ (1812-89).

Δύο χρόνια μετά το ίδιο περιοδικό δημοσίευσε και το σίκουελ, τη νουβέλα με τίτλο «The Way Station». Μέχρι το φθινόπωρο του 1981 θα είχαν περάσει από τις σελίδες του πέντε συνολικά νουβέλες, που συλλέχθηκαν σε έναν τόμο και έγιναν το πρώτο βιβλίο της επταλογίας του «Μαύρου Πύργου». Είναι το magnus opus, το έργο ζωής του δημοφιλούς συγγραφέα, που ολοκληρώθηκε το 2004 και συνοδεύεται επίσης από διηγήματα και ένα ακόμη βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο «Ο άνεμος μέσα από την κλειδαρότρυπα» και τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στον τέταρτο και τον πέμπτο τόμο του «Μαύρου Πύργου».

Η ιστορία του Ρόλαντ και του Ανδρα με τα Μαύρα στην πορεία είχε εμπλουτιστεί με ταξίδια στον χρόνο, πύλες που οδηγούσαν στη δική μας Γη και σε άλλα παράλληλα σύμπαντα και χαρακτήρες από παλαιότερα βιβλία του συγγραφέα, δημιουργώντας ένα ολόκληρο King-Verse, ένα σύμπαν που ενώνει όλο το έργο του Στίβεν Κινγκ –μέχρι και ο ίδιος γίνεται χαρακτήρας της ιστορίας στα τελευταία βιβλία, όταν οι ήρωες τον επισκέπτονται για να τον ενθαρρύνουν να γράψει τη συνέχεια –πιο «μετα» δεν γίνεται…

Μετά την επιτυχία των ταινιών «Χάρι Πότερ» και της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» το Χόλιγουντ άρχισε να αναζητά τρόπο να φέρει το έπος του Κινγκ στη μεγάλη οθόνη. Πολλά πρότζεκτ έληξαν άδοξα μέχρι να εγκριθεί η εκδοχή που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους, με τον Μάθιου ΜακΚόναχι στον ρόλο του Ανδρα με τα Μαύρα και τον Ιντρις Ελμπα ως Ρόλαντ (ο οποίος στα βιβλία είναι λευκός, αλλά κανείς δεν φέρνει αντιρρήσεις όταν πρόκειται για τον Ελμπα –μέχρι και για Τζέιμς Μποντ έχει ακουστεί ο βρετανός ηθοποιός). Η πορεία της πρώτης ταινίας θα κρίνει αν θα μεταφερθεί και η υπόλοιπη ιστορία στην οθόνη, κάτι που ευχόμαστε ολόψυχα.

Φοβάστε τους κλόουν; Στις 28 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας μία εξίσου πολυαναμενόμενη ταινία, τα τρέιλερ της οποίας σημειώνουν ρεκόρ θεάσεων στο YouTube. «Το Αυτό» (It) είναι ένα από τα πιο τρομακτικά βιβλία του Στίβεν Κινγκ, που το 1990 είχε μεταφερθεί στην τηλεόραση με τη μορφή μίνι σειράς. Οι πρωταγωνιστές τους αντιμετωπίζουν τον απόλυτο τρόμο, μία διαβολική οντότητα που παίρνει τη μορφή κλόουν, τόσο ως παιδιά στη δεκαετία του ’50 όσο και ως ενήλικοι στη δεκαετία του ’80.

Η νέα ταινία μεταφέρει την ιστορία των παιδιών στα τέλη των 80s, ενώ το προγραμματισμένο σίκουελ της θα ακολουθήσει τους ήρωες στη σημερινή εποχή. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, με τα τρέιλερ της ταινίας να γίνονται viral στο Ιντερνετ και τον κλόουν Πένιγουάιζ που υποδύεται ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ να δείχνει αρκούντως τρομακτικός. Το σκηνικό των 80s βοηθάει επίσης, καθώς θα τραβήξει τους φίλους της σειράς «Stranger Things» που είναι από τις πιο επιτυχημένες του δικτύου Netflix και επίσης έχει να κάνει με μια παρέα παιδιών που αντιμετωπίζουν μεταφυσικούς κινδύνους την ίδια δεκαετία.

Τρεις νέες σειρές. Μιλώντας για τηλεόραση, το έργο του Στίβεν Κινγκ θα βρει φέτος εξίσου εύφορο έδαφος και στη μικρή οθόνη. Από τα τέλη Ιουνίου προβάλλεται η σειρά «The Mist», βασισμένη στην νουβέλα «Η ομίχλη» που αποτέλεσε μέρος της συλλογής διηγημάτων «Skeleton Crew» το 1985. Το 2007 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και φέτος διασκευάστηκε ως τηλεοπτική σειρά δέκα επεισοδίων. Η ανεξήγητη ομίχλη που περικυκλώνει την πόλη Μπρίτζτον του Μέιν κρύβει τέρατα διαφόρων ειδών και μεγεθών που αναζητούν τροφή. Η Αλίσα Σάδερλαντ, που έγινε γνωστή από τη σειρά «Βίκινγκς», είναι το πιο αναγνωρίσιμο μέλος του καστ.

Αντίθετα, το κοινό θα αναγνωρίσει πολλούς περισσότερους ηθοποιούς στη σειρά «Mr. Mercedes», που θα κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση στις 9 Αυγούστου. Στη μεταφορά του μυθιστορήματος «Ο Κύριος Μερσέντες», πρώτου μέρους μιας τριλογίας με ήρωα τον συνταξιούχο αστυνομικό Μπιλ Χότζες, ο βασικός ρόλος ανήκει στον έξοχο Μπρένταν Γκλίσον («Αποστολή στη Μπριζ», «Χάρι Πότερ»), ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Μαίρη Λουίζ Πάρκερ («Weeds», «Πράσινες τηγανιτές ντομάτες»), Κέλι Λιντς («Οι Αγγελοι του Τσάρλι», «Ο μπράβος», «The L Word») και Χάρι Τρένταγουεϊ («Penny Dreadful», «Control»).

Από τα πρώτα λεπτά το βιβλίο και η σειρά ορίζουν τον τόνο για τη συνέχεια: Σε μια χτυπημένη από την οικονομική κρίση πόλη των ΗΠΑ, εκατοντάδες άνεργοι σχηματίζουν από το ξημέρωμα ουρές περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες μιας Ημερίδας Εύρεσης Εργασίας. Μέσα από την ομίχλη ξεπροβάλλει μια τεράστια Μερσεντές που χωρίς να κόψει ταχύτητα θερίζει το πλήθος, σπέρνει τον θάνατο και εξαφανίζεται –εδώ να πούμε ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2014, πριν από ανάλογα περιστατικά στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νίκαια και το Βερολίνο… Μήνες αργότερα, ο Μπιλ Χότζες, πρώην αστυνομικός, λαμβάνει μια επιστολή από τον οδηγό της Μερσεντές, που τον προκαλεί να τον βρει πριν κάνει το επόμενο βήμα του.

Η τρίτη σειρά που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής είναι και η πιο ενδιαφέρουσα: φέρει τον τίτλο «Castle Rock» και δεν αποτελεί μεταφορά κάποιου βιβλίου του Κινγκ, αλλά πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία με χαρακτήρες από πολλά έργα του. Στο πρώτο τρέιλερ αναφέρονται «Το Αυτό», το «Σάλεμς Λοτ», το «Μίζερι», «Το Πράσινο μίλι», το «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», «Η λάμψη» και άλλα πολλά. Το Καστλ Ροκ, άλλωστε, είναι μία φανταστική πόλη που σχεδόν πάντα βρίσκει χώρο στη βιβλιογραφία του Στίβεν Κινγκ, είτε ως αναφορά είτε ως χώρος δράσης. Παραγωγός είναι ο Τζ. Τζ. Αμπραμς, ο άνθρωπος πίσω από την αναβίωση του «Star Trek» και του «Star Wars» και δημιουργός της σειράς «Lost».