Πριν από τέσσερα χρόνια η εικαστικός Eva Tουρτόγλου-Bony είχε την ιδέα του «Επιτόπου», η οποία βασίζεται στο σχεδιασμό και την δημιουργία εφήμερων έργων ενταγμένων στη φύση από υλικά του άμεσου περιβάλλοντος και οικονομία στην έκφραση και τα μέσα. Η ιδέα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον φωτογράφο Christian Bony και συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου, ως μια εναλλακτική πρόταση στα καθιερωμένα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Πρόκειται για μία σειρά εφήμερων έργων μεγάλης κλίμακας, δημιουργημένων αποκλειστικά in-situ, και με υλικά του άμεσου περιβάλλοντος. Τα έργα παραμένουν ενταγμένα στην φύση και ελεύθερα στη θέαση επί δύο μήνες κατά μήκος πεζοπορικής διαδρομής η οποία διασχίζει «τους μπαξέδες» των Λειβαδίων, κοντά στην Χώρα της Άνδρου.

«Το εγχείρημα δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμο αν δεν υπήρχε η τοπική κοινωνία η οποία υπήρξε στήριγμα αλλά και μοχλός της πρότασης. Κάθε χρόνο είναι περίπου η ίδια διαδρομή» λέει η Eva Tουρτόγλου-Bony. «Μια πεζοπορική από τις πιο ωραίες του νησιού που διασχίζει την “κοιλάδα των μπαξέδων” που λένε και οι ντόπιοι και κατά μήκος αυτής της διαδρομής στήνονται τα έργα. Ξεκίνησε από δική μου ανάγκη να μοιραστώ αυτόν τον πολύ ωραίο φυσικό χώρο, με τον μεγάλο φυσικό και αρχιτεκτονικό πλούτο της. Τα έργα είναι ελεύθερα στη θέαση. Το κοινό κάνει μια βόλτα και τα βλέπει εγγεγραμμένα στη φύση, ωστόσο είναι και μερικά που δεν τα βλέπει γιατί είναι τόσο διακριτικά. Και αυτό είναι μια από τις προϋπόθεσης για τους καλλιτέχνες όταν έρχονται στο νησί. Δεν μιλάμε για έργα βαριάς βιομηχανίας και σύλληψης, αλλά πράγματα απλά, από υλικά που βρίσκονται στην Άνδρο. Δεν υπάρχει εισαγωγή υλικών ή τεχνογνωσίας και αυτός είναι και ένας τρόπος για να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο. Γιατί όταν το κοινό βλέπει ένα υλικό που το έχει πετάξει -και ανοίγεται εδώ ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θεωρείται άχρηστο και ευτελές για τον καθένα- και το βλέπει να γίνεται έργο τέχνης, ανοίγονται ερωτηματικά και από τη θέση του καλλιτέχνη και το μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την καλλιτεχνική διαδικασία και το έργο σαν μουσειακό είδος. Αλλά και το μύθο, το στερεότυπο δηλαδή που διατηρεί ο απλός άνθρωπος για τον καλλιτέχνη και το έργο τέχνης. Και βέβαια το γεγονός ότι είναι εφήμερα και δεν υπάρχει κάποια εμπορευματοποίηση ή κάποιου άλλου είδους ανταλλαγή, κάνει τα έργα να λειτουργούν περισσότερο σαν ένα μέσο και μια γέφυρα επικοινωνίας παρά σαν ένας σκοπός».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι:

Gabriela Albergaria ( Πορτογαλία & Άγγλία)

Ελεάννα Μπαλέση (Ελλάδα)

Χρήστος Κυριτόπουλος-Νίνας (Ελλάδα)

Stéphanie Saadé (Λίβανος & Γαλλία)

Marie-Line an Vuuren-Kercret (Γαλλία & Ολλανδία)

Εφη Χαλυβοπούλου (Ελλάδα) & Tim Ward (Άγγλία & Ελλάδα)

Ευγένιος Χασιώτης (Ελλάδα)

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ17 περιλαμβάνει:

• 8 Ιουλίου – 28 Αυγούστου:ξεναγήσεις με παρουσίαση των έργων κατά μήκος της πεζοπορικής διαδρομής στα Λειβάδια, διάρκεια 1 ώρα

• 27 Αυγούστου, στις 20.00, Λειβάδια. Συνάντηση για τους κατοίκους του χωριού, δημοτικό σχολείο.

Πληροφορίες

ΕΠΙΤΟΠΟΥ, Πολιτιστικός Σύλλογος (Σκάφες, Λειβάδια Άνδρου, 84500, τηλ. 22820-22435). Έως 28/8.

www.epitopou.com

email: epitopou.andros@gmail.com