Το τέλος της αδημονίας για την ταινία τρόμου «Mother!» του Ντάρεν Αρονόφσκι, αλλά και την ικανοποίηση της περιέργειας για τη νέα σκηνοθετική πρόταση «First they killed my father» της Αντζελίνα Ζολί θα σημάνει το φετινό Φεστιβάλ του Τορόντο.

Η τρίτη ταινία που σκηνοθετεί η Ζολί αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουνγκ Ανγκ, στο οποίο έχει αποτυπώσει τη φρίκη υπό το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ μεταξύ 1975 και 1979 όπως τη βίωσε. Οι Ερυθροί Χμερ του Πολ Ποτ εισέβαλαν στην Πνομ-Πενχ και έστειλαν την πεντάχρονη τότε Ανγκ με την οικογένειά της σε στρατόπεδο εργασίας (και βασανιστηρίων), πριν τελικά καταφέρει να διαφύγει στις ΗΠΑ. Υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ, δύο εκατομμύρια Καμποτζιανοί –το ένα τέταρτο του πληθυσμού –πέθαναν από την εξάντληση, την πείνα, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. «Ηθελα να δώσω έμφαση όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά και στην αγάπη της οικογένειας και στην ομορφιά της χώρας. Ηθελα κυρίως να καταλάβω τι μπορεί να πέρασαν οι βιολογικοί γονείς του γιου μου (σ.σ. του Μάντοξ), ήθελα να τον γνωρίσω καλύτερα, να γνωρίσω καλύτερα τη χώρα του» είχε δηλώσει η Ζολί στην επίσημη πρώτη τής ταινίας στο πάρκο Ανγκορ, στη βορειοδυτική επαρχία Σιέμ Ρεπ της Καμπότζης.

Από την άλλη, σαν επτασφράγιστο μυστικό ο Ντάρεν Αρονόφσκι φυλά τις λεπτομέρειες για το «Mother!» του (με προγραμματισμένη έξοδο στους κινηματογράφους στις 15 Σεπτεμβρίου), στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Τζένιφερ Λόρενς και Χαβιέρ Μπαρδέμ. Ο,τι είναι γνωστό ώς τώρα εντοπίζεται στο κινηματογραφικό σάιτ imdb.com και περιορίζεται στην εξής λιτή περιγραφή: η σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται όταν δυο απρόσκλητοι επισκέπτες φτάνουν στο σπίτι τους διαταράσσοντας την ύπαρξή τους.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Τορόντο ανάμεσα σε άλλα θα παρουσιαστούν το φιλμ «Downsizing»του Αλεξάντερ Πέιν (θα ανοίξει το Φεστιβάλ Βενετίας που προηγείται εκείνου στο Τορόντο), το «The Shape of Water»του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (λέγεται ότι θα διαγωνιστεί κι αυτό στο Φεστιβάλ της Βενετίας), το«Darkest Hour»του Τζο Ράιτ, βασισμένο στο βιογραφία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, με τον Γκάρι Ολντμαν να μεταμορφώνεται στον ιστορικό βρετανό πρωθυπουργό, το «Suburbicon» του Τζορτζ Κλούνι σε σενάριο των αδελφών Κόεν, το«Stronger»του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν με τον Τζέικ Τζίλενχαλ στον ρόλο ενός από τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, το«Battle of the Sexes»με τους Στιβ Καρέλ και Εμα Στόουν.

INFO

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Τορόντο, από τις 7 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.