Εντονη θα είναι για ακόμη μια χρονιά η ελληνική παρουσία στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαράγεβο, το οποίο στην 23η διοργάνωσή του τιμά τον ντοκιμαντερίστα Τζόσουα Οπενχάιμερ.

Η ελληνική εκπροσώπηση δεν περιορίζεται μάλιστα σε ένα τμήμα του φεστιβάλ. Στο διαγωνιστικό Μυθοπλασίαςσυμμετέχει ο βραβευμένος στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα«Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκουκαι παράλληλα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του το «Daybreak» του Τζεντιάν Κότσι,μια συμπαραγωγή Αλβανίας και Ελλάδας. Και οι δύο ταινίες έχουν υποστηριχθεί οικονομικά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών Μικρού Μήκουςπαγκόσμια πρώτη πραγματοποιεί το «Ακτιστο Φως»του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, ενώ με κεκτημένη ταχύτητα από τις Κάννες (εκεί έκανε την πρεμιέρα του) διαγωνίζεται το«Copa-Loca»του Χρήστου Μασσαλά, στο οποίο συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ντοκιμαντέρ «Ultra» του Μπαλάζ Σιμόνι συμμετέχει στο αντίστοιχο διαγωνιστικό τμήμα πραγματοποιώντας την παρθενική εμφάνισή του. Πρόκειται για ελληνοουγγρική συμπαραγωγή με την Anemon Films να προσθέτει το γαλανόλευκο χρώμα. Το φιλμ παρακολουθεί δρομείς μεγάλων αποστάσεων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο τρέξιμο. Ενας από αυτούς είναι και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ.

Στο CineLink Co-production Marketγια ταινίες που αναζητούν διεθνή συμπαραγωγή βρίσκουμε το«The Dragon Has Come», πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του δραστήριου και πολυπράγμονα Χρήστου Πασσαλή αλλά και το«Holy Emy»της Αρασέλης Λαιμού.

Στο Talents Sarajevoαπό ελληνική πλευράς συμμετέχουν από ηθοποιούς η Ρομάνα Λόμπατς, από σκηνοθέτες η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, ο Βαγγέλης Ζούγκλος και ο Δημήτριος Νικόλαος Κοτσέλης, από σεναριογράφους η Μαίρη Χαριτωνίδη και η Μαρίνα Νοταράκη και από διευθυντές φωτογραφίας ο Γιάννης Σίμος. Επίσης σημειώστε τον Βαγγέλη Ζούγκλο με το «Tin Pest» στο τμήμα Pack & Pitch, ενώ o Δ.Ν. Κοτσέλης με τον «Μηχανικό» του και η Δήμητρα Μητσάκη συμμετέχουν στο Film Stage Studio.

INFO:

23ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σαράγεβο, από τις 11 έως τις 18 Αυγούστου