«Στο έργο αυτό», γράφει ο αυστραλός ερευνητής της αρχαίας τραγωδίας Ντέιλ Τσαντ, «βρίσκουμε την καθαρότερη και καλύτερα σχεδιασμένη έκθεση του Ευριπίδη για το ευμετάβλητο της ανθρώπινης (αλλά και της θεϊκής) φύσης. Ο Αγαμέμνονας, ο Μενέλαος, ο Αχιλλέας, η Ιφιγένεια, ακόμα και η Αρτεμις σε τελευταία ανάλυση, όλοι υιοθετούν κάποια στιγμή θέσεις και συμπεριφορά διαμετρικά αντίθετες από αυτές που είχαν στην αρχή». Ο λόγος φυσικά για την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που έγραψε ο Ευριπίδης στα τελευταία χρόνια, όταν ζούσε στις Αιγές, στην αυλή του φιλότεχνου βασιλιά Αρχέλαου (το άλλο είναι οι «Βάκχες», το οποίο δεν πρόλαβε να παρουσιάσει λόγω του θανάτου του). Το έργο βασίζεται στη γνωστή αφήγηση της «Ιλιάδας» για τη θυσία της Ιφιγένειας και κύρια πρόσωπά του είναι, εκτός από την ηρωίδα του τίτλου, ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα και ο Αχιλλέας. Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσουν στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας με τη μορφή θεατρικού αναλογίου τέσσερις συγγραφείς, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη. Πρόκειται για τους Ζυράννα Ζατέλη, Θωμά Κοροβίνη, Θεόδωρο Γρηγοριάδη και Γλυκερία Μπασδέκη.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΙΕΖΑ. Ο χώρος που επιλέχθηκε για το αναλόγιο υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς στη μακεδονική ιστορία. Στη μικρή πόλη της «ερατεινής Ημαθίας» (δηλαδή αγαπημένης) βρισκόταν το Γυμνάσιο, η Σχολή του Αριστοτέλη, όπου ο αρχαίος φιλόσοφος δίδαξε τον Αλέξανδρο και τους άλλους νεαρούς πρίγκιπες της μακεδονικής αυλής. Τη Μίεζα εξάλλου, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές (σημερινή Βεργίνα), τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων, με την Πέλλα, επέλεξε ο Φίλιππος για να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας. Το αρχαίο θέατρο της πόλης αποτελεί μάλιστα προσάρτημα του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου. Το αρχαίο θέατρο συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ολοκληρώνοντας το έργο το 2014 με αυτεπιστασία και χρήματα από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Η παράσταση ανεβαίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας.

INFO

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, 7/8 στις 21.00. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Σκηνογραφική επιμέλεια: Ματίνα Μέγκλα. Μουσική εγκατάσταση: Αλεξανδρος Γκόνης. Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης. Ερμηνεύουν οι συγγραφείς: Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Γλυκερία Μπασδέκη.