Λοιπόν, «ας ξεκινήσουμε», όπως λέει –ή μάλλον αναρωτιέται –και μια γενναία ψυχή, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς που αφηγείται τις περιπέτειές της: ο λόγος για την Ντενέρις Ταργκάριεν και για την πρεμιέρα της έβδομης σεζόν του «Game of Thrones», που την Κυριακή προβλήθηκε έπειτα από βασανιστική για τους φαν αργοπορία, αποκαλύπτοντας όμως αρκετά ακόμα κομμάτια του παζλ. Ενός παζλ θεόρατου, που έπειτα από έξι αισίως χρόνια, απαιτεί γνώσεις και μνήμη για να γίνει αντιληπτό. Πρέπει να θυμάται δηλαδή κανείς τους λόγους πίσω από την επιλογή της Αρια Σταρκ να σερβίρει στην πρώτη σκηνή εκείνο το παλιόκρασο, για να εκδικηθεί τα μέλη του Οίκου των Φρέι. Καλό είναι να γνωρίζει ο τηλεθεατής τον χαρακτήρα του Τζον Σνόου και της Σάνσα Σταρκ, για να αποκωδικοποιήσει την αντιπαράθεσή τους στο Συμβούλιο του Βορρά, ενώ οι Λευκοί Οδοιπόροι επελαύνουν. Οσον αφορά τον Νότο, η Σέρσεϊ Λάνιστερ δεν έκρυψε ποτέ τις στρατηγικές της ικανότητες. Το δε τίμημα που της ζητά αυτός ο αναιδέστατος ο Γιούρον για να τη βοηθήσει, θα μπορούσε να τεθεί και σε σύγχρονες σχέσεις εξουσίας. Αυτά ωστόσο είναι μόνο η αρχή.

Εχοντας προγραμματίσει άλλη μία σεζόν προτού ολοκληρωθεί, η επιτυχημένη σειρά του HBO, που πέρσι έφτασε να ξοδεύει 10 εκατομμύρια δολάρια για κάθε επεισόδιο, έδωσε την εκκίνηση του τρέχοντος κύκλου με μια αργή σε ρυθμό, αλλά πυκνή σε υποσχέσεις και σε ερωτηματικά πρεμιέρα. Σύμφωνοι, υπάρχουν και τα βιβλία του Τζορτζ Μάρτιν στα οποία το «Game of Thrones» βασίζεται, πάει καιρός όμως που οι δύο δρόμοι χωρίστηκαν: οι συγγραφείς δεν έχουν περιορισμούς στο μπάτζετ ή στο καστ και οι παραγωγοί πρέπει να ικανοποιήσουν κάμποσες συμφωνίες και προσδοκίες. Οπως και να ‘χει, την Κυριακή, στο επεισόδιο με τίτλο «Dragonstone», προβληματιστήκαμε όταν στο πλάι της Σέρσεϊ είδαμε τον αδελφό της Τζέιμι να ανησυχεί για το αίτημα του Γιούρον, συγκινηθήκαμε όμως όταν ο αγριωπός Σάντορ Κλεγκέιν έδειξε μια πιο ανθρώπινη πλευρά του. Συμπαθήσαμε τον διαβαστερό Σάμγουελ Τάρλι όταν έκανε τη βρώμικη δουλειά στην Ακρόπολη του Ολνταουν, σπάσαμε όμως το κεφάλι μας για εκείνο το μαχαίρι που αντίκρισε. Υπήρχαν βέβαια και στιγμές που τα κεφάλια ορισμένων θεατών κουνήθηκαν συγκαταβατικά: ένας από τους στρατιώτες που συνάντησε στο ταξίδι της η Αρια Σταρκ ήταν ο δημοφιλής βρετανός τραγουδιστής Εντ Σίραν.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Αν τα παραπάνω θυμίζουν περίληψη σαπουνόπερας σε μεσαιωνικό φόντο, δυσνόητης για τους αμύητους αλλά πάντως επικερδούς και κατάλληλης για καμεό χρυσοφόρων καλλιτεχνών, είναι γιατί το «Game of Thrones» έχει και τέτοια χαρακτηριστικά. Είναι λες και από την επιτυχία του δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε το ίδιο: εννιά καταγεγραμμένα εκατομμύρια παρακολούθησαν το φινάλε του προηγούμενου, έκτου κύκλου, τα οποία κάπως πρέπει να διατηρηθούν. Για ένα κανάλι βέβαια σαν το HBO, κάτι τέτοια είναι πεδίο οικονομικής δόξης λαμπρόν: ήδη, οι σειρές που αναμένεται να ξεπηδήσουν από τη μήτρα του «Game of Thrones» όταν η μάχη των πρωταγωνιστών του για τον Σιδερένιο Θρόνο θα έχει πια κοπάσει, φέρεται πως είναι τέσσερις. Τα συμπληρωματικά προϊόντα επίσης της σειράς, τα επιτραπέζια, τα βίντεο γκέιμ, όλα τέλος πάντων τα τζάντζαλα και μάντζαλα που συναποτελούν το franchise του, είναι αρκούντως επικερδή. Δεν αποκλείεται δηλαδή, τα ολίγα αλλά κρίσιμα λόγια της Ντενέρις Ταργκάριεν της Θυελλογέννητης στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου της προηγούμενης Κυριακής, όταν πια έχει επιστρέψει στην πατρογονική της εστία παρέα με τον Τύριον Λάνιστερ και ετοιμάζεται για την επίθεσή της, να μην αφορούν μόνο την πλοκή της σειράς: «Να ξεκινήσουμε;», αναρωτιέται η Δρακομάνα, αφού ψηλαφίσει τους χάρτες της μυθικής επικράτειας που διεκδικεί η ίδια, αλλά που ήδη μοιάζει να έχει κατακτηθεί από εταιρείες και παραγωγούς.

TRIVIA

-Το 2014, ο τίτλος «Καλίσι» που φέρει η Ντενέρις Ταργκάριεν ήταν το 755ο δημοφιλέστερο όνομα που δόθηκε στα νεογέννητα κορίτσια των ΗΠΑ.

-Είναι η σειρά με τα περισσότερα παρανόμως «κατεβασμένα» επεισόδια των τελευταίων ετών.

-Σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet», ο τουρκικός στρατός απαγόρευσε στους δοκίμους την παρακολούθηση του «Game of Thrones».

-Το 2013, η εταιρεία Firebox σε συνεργασία με το ΗΒΟ κατασκεύασαν ρεπλίκες του Σιδερένιου Θρόνου, βάρους 159 κιλών και ύψους 2,1 μέτρων, που πουλήθηκαν προς 22.000 ευρώ.

-Η εταιρεία ψηφιακών εφέ Pixomondo, υπεύθυνη για τους τρεις δράκους της σειράς, βάσισε τα σχέδιά της στην ανατομία της χήνας, της νυχτερίδας και της γάτας.

-Σύμφωνα με τον σχεδιαστή πολυμέσων Λίον Αντριου Ρέιζον, οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη σειρά ξεπερνούν τις 150.000.

– Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προσφέρει ένα μάθημα με τίτλο «Το αληθινό Game of Thrones: από τους σύγχρονους μύθους, στα μεσαιωνικά πρότυπα» που εξερευνά τη σύγχρονη πρόσληψη της Μεσαιωνικής Ιστορίας.

-Σύμφωνα με τις μετρήσεις ενός αναγνώστη, τα βιβλία του Τζορτζ Μάρτιν αποτελούνται μέχρις στιγμής από 1.842.000 λέξεις.

– Γυρίσματα της σειράς έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες όλου του κόσμου.

– Η ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου pornhub υπολόγισε ότι όσο προβαλλόταν η πρεμιέρα της Κυριακής, η επισκεψιμότητά της σημείωσε μια αναπάντεχη πτώση της τάξης του 4,5%.

– Η έβδομη σεζόν του «Game of Thrones» προβάλλεται στην Ελλάδα από το συνδρομητικό κανάλι της Nova.