Κατά μία έννοια, ο Ευριπίδης είναι η φετινή σκηνοθετική γραμμή για το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς στην πλειονότητά τους οι παραστάσεις αρχαίου δράματος βασίζονται σε έργα του. Μετά τη «Μήδεια» του Δημήτρη Καραντζά (και ενώ έπονται τον Αύγουστο η «Μήδεια» του Θεάτρου Τέχνης και η «Αλκηστη» του Εθνικού την ερχόμενη εβδομάδα) και τις «Βάκχες» του Εκτορα Λυγίζου, ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί τον «Κύκλωπα» στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου με εννέα γυναίκες. Οι εκ των πραταγωνιστριών Στεφανία Γουλιώτη, Αννα Καλαϊτζίδου και Αλεξάνδρα Αϊδίνη μεταμορφώνονται σε Κύκλωπα Πολύφημο, Οδυσσέα και Σιληνό αντίστοιχα, σε μια παράσταση που μιλάει για την αγριότητα του ανθρώπινου γένους που, κατά την κοινή γνώμη, εκφράζεται μέσα από το ανδρικό φύλο.

«Επέλεξα το συγκεκριμένο έργο σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία νιώθω μια μεγάλη απογοήτευση» λέει ο σκηνοθέτης. «Αυτό φυσικά ξεκινάει από κάτι προσωπικό και επεκτείνεται στους γύρω σου, στους φίλους, στον σύντροφό σου, στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και κατ’ επέκταση σε όλο τον κόσμο. Νιώθω ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, που φαίνεται σαν ο άνθρωπος να βγάζει στην επιφάνεια τα αρνητικά του κομμάτια παρά τα θετικά. Την ανάγκη για καταστροφή παρά για δημιουργία. Ο «Κύκλωπας» λοιπόν είναι ένα έργο που μιλάει για αυτό, για τους ανθρώπους που είναι τόσο σκοτεινιασμένοι και θυμωμένοι μέσα τους, που τρώνε, κατασπαράζουν τους άλλους και επί της ουσίας αυτοκατασπαράζονται».

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ. Σε αντίθεση με τον Δημήτρη Καραντζά που επέλεξε μόνο άνδρες για τους ρόλους της «Μήδειας» του Ευριπίδη, ο Δεντάκης επέλεξε αποκλειστικά γυναικεία διανομή για το μοναδικό ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα –θέτοντας το ερώτημα αν η αγριότητα μπορεί να εξυπηρετηθεί και να εκφραστεί μέσα από τη γυναικεία μορφή. «Επειδή στο κεφάλι μου η αγριότητα που υπάρχει στη γη και στον κόσμο εκφράζεται και συνδέεται περισσότερο με την ανδρική μορφή, μου φάνηκε κάπως αυτονόητο να παιχτεί αυτό το έργο από άνδρες. Σκέφτηκα λοιπόν πώς θα ήταν η αγριότητα και η σκληρότητα να βγουν μέσα από τη γυναικεία φύση; Οπότε έφτιαξα έναν γυναικείο θίασο και μαζί διερευνούμε όλον αυτόν τον άγριο κόσμο».

INFO

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα – σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ – στις 13/7 ως η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους και ανεβαίνει απόψε και αύριο στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στις 21.30 (με αγγλικούς υπέρτιτλους). Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Ερμηνεύουν: Στεφανία Γουλιώτη, Αννα Καλαϊτζίδου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου, Εφη Ρευματά