Ενας σπουδαίος χορογράφος είχε συναντήσει τη Μάγια Πλισέτσκαγια για να της προτείνει συνεργασία. Τον ρώτησε ποιο θέμα θα είχε η παράσταση. Της απάντησε ότι δεν υπήρχε θέμα. Κι εκείνη του ανταπαντά: «Μα τότε γιατί να χορέψω;». Αυτή την ιστορία διηγήθηκε ο ζωντανός θρύλος των Μπαλσόι Μιχαήλ Λαβρόφσκι χθες στην αίθουσα του 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ στους εκπροσώπους του Τύπου για να τους ανακοινώσει την επετειακή παράσταση – αφιέρωμα των διάσημων μπαλέτων για τα 75 χρόνια του στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο με τη χορογραφία του Λαβρόφσκι «Καζανόβας», το δεύτερο με το «Νιζίνσκι», αφιερωμένο στον «επί γης θεό του χορού», τον πρώτο σταρ χορευτή στην ιστορία του μπαλέτου. Φυσικά τον ρόλο του δεν θα μπορούσε να τον υποδυθεί κανείς άλλος από τον σημερινό «επί γης θεό του χορού», τον Ιβάν Βασίλιεφ, που μάλιστα συμπρωταγωνιστεί εδώ με τον τιμώμενο Μιχαήλ Λαβρόφσκι. Σε μια άκρως συγκινητική και συγκλονιστική συνεύρεση δύο ιερών τεράτων, που θα χαραχθεί με ανεξίτηλα γράμματα στη μνήμη των τυχερών θεατών αλλά και στην παγκόσμια χορευτική ιστορία.

Ενας χορευτής εκτός από τη φθορά του χρόνου όμως με τι άλλο έχει να παλέψει; «Το σημαντικότερο είναι να εκτιμά σωστά τη θέση του στον χώρο της τέχνης του. Δεν πρέπει να χαλαρώνει ούτε μια στιγμή και να προχωρά συνέχεια μπροστά. Μέχρι να έρθει η τελευταία του ώρα» απάντησε στην ερώτηση του «Νσυν». Να σημειωθεί ότι στην παράσταση συνυπάρχουν αποσπάσματα από παραστάσεις που χορογράφησε ο Λαβρόφσκι, όπως η «Ρωσίδα μπαλαρίνα», ή όπου χόρεψε ο ίδιος, όπως το αντάτζιο από τον «Σπάρτακο» και το grand pas de deux από τον «Δον Κιχώτη»: δύο μπαλέτα στα οποία μεγαλούργησε.

Τέλος, τα Μπαλσόι θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη, όπως προαναγγέλθηκε στη συνέντευξη, ένα κομμάτι από την όπερα – μπαλέτο «Αμόκ», που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το 2018 σε σκηνοθεσία και χορογραφία πάντα του Λαβρόφσκι.

Πότε ένιωθε ότι μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερος; Στο σοβιετικό καθεστώς ή σήμερα; «Ημουν τυχερός. Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι δεν ήταν σε σύγκρουση με τα θέματα της Σοβιετικής Ενωσης. Ολους μας απασχολεί η αγάπη, η τάση προς την ελευθερία. Κανένας δεν ξέρει την απόλυτη αλήθεια, αλλά γίνεται προσπάθεια να τη μάθουμε. Κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί σε αυτά τα θέματα. Δεν είμαι πολύ νέος. Αλλάζουν τα πράγματα, αλλά εξακολουθώ να ακουμπάω θέματα που δεν επηρεάζονται από το πέρασμα του χρόνου».