Ακούς, αισθάνεσαι, κινείσαι. Στη βάση αυτού του κανόνα, ο Λουκάς Θάνος ανεβάζει την παράσταση «Πέρσες» απόψε στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα. Επειτα από έξι χρόνια δημόσιας καλλιτεχνικής απουσίας, ο συνθέτης, σκηνοθέτης και χορογράφος παρουσιάζει το παλαιότερο έργο του Αισχύλου επί σκηνής, γεφυρώνοντας τη μετάφραση του ομώνυμου βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μετρονόμος με την πολυετή του μελέτη πάνω στη μορφή των έργων του μεγάλου τραγωδού. «Πριν από 20 ημέρες από τον Μετρονόμο μου ζήτησαν να οργανώσω μια παρουσίαση του βιβλίου μου. Αντ’ αυτού προτίμησα να φτιάξω μια παράσταση εν είδει αναλογίου, μια και δούλευα ήδη πάνω σ’ αυτό. Πρόκειται για μια δουλειά που έχω κάνει εδώ και χρόνια πάνω στον Αισχύλο και τώρα θέλω να την περιπλέξω, να την απλώσω και να την παρουσιάσω σε δύο κόσμους ουσιαστικά» αναφέρει ο Λουκάς Θάνος μιλώντας στο «Νσυν».

Στη σκιά των βράχων ζωντανεύει η οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, ξεπηδώντας από τις σελίδες της μετάφρασης του Θάνου. Βασικό μέσο πραγμάτωσης του αντιπολεμικού μηνύματος του Αισχύλου είναι η ειδική εκφραστική μέθοδος που έφτιαξε ο σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια. «Η μέθοδος ξεκίνησε το 1999, όταν διαπίστωσα πως δεν υπήρχε για το θέατρο κάτι αντίστοιχο με τη σειρά ασκήσεων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας συνθέτης, μουσικός ή χορογράφος. Ετσι, άρχισα να δημιουργώ ασκήσεις λόγου και σώματος αντίστοιχες μ’ αυτές που έκανε ο Μπαχ ή υπήρχαν στο μπαλέτο, ώστε να ξεκουμπώσω τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού. Σταδιακά όλες τους έγιναν παραστάσιμες και η αποψινή παράσταση είναι απόρροια της συγκεκριμένης μεθόδου» τονίζει ο δημιουργός.

Για να αποδώσουν καλύτερα οι πρωταγωνιστές το ιδιαίτερα απαιτητικό ποιητικό κείμενο, επικεντρώνονται κυρίως στη ρυθμική και σωματική αγωγή του τραγικού λόγου, στην έκφραση του Χορού, στη ρίζα της συλλογικής εμπειρίας, στη συμβολιστική αναγωγή, στην ψυχαναλυτική ερμηνεία και στην ανθρωπολογική διάσταση των στίχων. «Η παράσταση θα ολοκληρωθεί με μια νύξη από τον ήχο στην κίνηση» επισημαίνει ο ιθύνων νους της πρώτης από μια σειρά παραστάσεων που θα συνεχιστούν και τον χειμώνα πάνω στα κείμενα του Αισχύλου. Τα κεντρικά πρόσωπα του έργου ο Θάνος προτίμησε να τα δώσει σε παλιούς μαθητές του που μελέτησαν χρόνια τη μέθοδό του και τώρα μπορούν να αποδώσουν εις βάθος τον κάθε ρόλο. Ωστόσο, τον χαρακτήρα του α’ κορυφαίου τον φύλαξε για τον Ψαραντώνη που θ’ ανέβει στη σκηνή παρέα με τη λίρα του. «Μαζί ετοιμάζουμε έναν δίσκο αφιερωμένο στον Προμηθέα. Εχουμε προχωρήσει ήδη στις ηχογραφήσεις πάνω στο έργο του Αισχύλου. Οπότε ο ρόλος στους «Πέρσες» είναι μια προετοιμασία για τον Προμηθέα. Εχουμε αναπτύξει έναν κώδικα που θα τον εφαρμόσουμε κι εδώ με τον Ψαραντώνη» παραδέχεται ο Θάνος. Δ.Μ.

INFO

Οι «Πέρσες» παρουσιάζονται απόψε στις 21.30 στο Θέατρο Βράχων (Ταταούλων,τηλ. 210-7626.438, είσοδος ελεύθερη). Το βιβλίο «Αισχύλου Πέρσες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος