Με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην τέχνη της εμψύχωσης (το γνωστό animation) θα γιορτάσει το φετινό φθινόπωρο τη 10η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων AnimaSyros. Στην επετειακή του έκδοση το φεστιβάλ που μπολιάστηκε με την ευρωπαϊκή ιδέα από την ιδρυτική διακήρυξή του όπως ανέφερε ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του AnimaSyros και της Ελληνικής Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων AΣΙΦΑ Ελλάς κατά την πρόσφατη παρουσίαση, θα έχει θεματική προτεραιότητα στις δράσεις του το σχέδιο «Evropi: 28 Animation Narratives for Europe». Ετσι, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης θα παρουσιαστούν 28 αντιπροσωπευτικές μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων, μία από κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες παρήχθησαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί η σύγχρονη κατάσταση της βιομηχανίας των κινουμένων σχεδίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεισφέρουν οι δημιουργοί την αυθεντική ερμηνεία κάθε χώρας στο μελλοντικό αφήγημα της Ευρώπης που αλλάζει ραγδαία.

Αφορμή για τη δράση αποτέλεσε το Brexit, η απόφαση των βρετανών πολιτών πέρυσι τέτοια περίοδο. Για τους ανθρώπους του animation η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί καλλιτεχνικό ακρωτηριασμό, αφού οι δημιουργοί τής εν λόγω χώρας αποτελούν βασικό γρανάζι στη μηχανή της βιομηχανίας εμψύχωσης. Μέσω του αφιερώματος, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία στη Σύρο να προβάλουν τη δική τους προβληματική σε ένα διεθνοποιημένο πλαίσιο και να στείλουν αποχαιρετιστήριο μήνυμα με κινούμενα σχέδια στους θαυμαστές του είδους.

Πέρα από το ερέθισμα που έδωσε η Βρετανία, πίσω από το αφιέρωμα στην Ευρώπη του AnimaSyros 10.0 κρύβεται και η ανάγκη των διοργανωτών να προσφέρουν ένα αντίδωρο στη στήριξη που είχαν από την ευρωπαϊκή κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια. «Η στέγη μας είναι η Ευρώπη. Ως φεστιβάλ, στηριχτήκαμε, μεγαλώσαμε, αναπτυχθήκαμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα θέλουμε να μένουμε μέσα στην Ευρώπη» ανέφερε ο Καραμητσάνης. Απόδειξη των λεγομένων του είναι και η χρηματοδότηση που παίρνουν μέσω του προγράμματος Media του Creative Europe 2014-2017, ως το μόνο ανεξάρτητο φεστιβάλ animation της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως αλλά και η συμμετοχή του ως μόνιμους μέλους στην Κοινωνία της Ευρώπης από την περσινή χρονιά.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της διοργάνωσης πάνω απ’ όλα μαρτυρά η παρουσία επιλεγμένων ταινιών στο πρόγραμμά του από τον πρώτο κιόλας χρόνο της. «Ηταν το 2011 όταν μια ταινία από μια ελληνοϊταλίδα σπουδάστρια στο Royal College of Arts, τη Μάργκο Τσακίρις – Σκανάτοβιτς κέρδιζε το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ με την ταινία της «My mother’s college» και την ιστορία μιας ιταλίδας που έζησε και έκανε οικογένεια στην Ελλάδα των 80s. Ή το 2014 όταν μια τσέχα καλλιτέχνις, η Αλεξάνδρα Χετμέροβα με το ξεκαρδιστικό «Mythopolis» μας παρουσίασε τη δική της οπτική απέναντι στους ελληνικούς μύθους. Ή το 2015 όταν ο Φλόριαν Γκρέλινγκ από τη Γερμανία παρουσίασε με εύγλωττο τρόπο πώς ο σύγχρονος κόσμος καταρρέει και πώς εμείς, ως πολίτες έχουμε την ευθύνη να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή την πτώση. Θα μπορούσα να συνεχίσω για πάντα αφού στα 10 χρόνια μας έχουμε παρουσιάσει περισσότερες από 1.000 ευρωπαϊκές ταινίες κινουμένων σχεδίων» είπε η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του φεστιβάλ.

Παράλληλα με τις προβολές, θα πραγματοποιηθεί διεθνής συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Σύρο, επαγγελματίες από το χώρο του animation θα αποπειραθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα γύρω από τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που προσφέρουν η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση στην τέχνη της εμψύχωσης. Με τη λήξη του φεστιβάλ, θα δημιουργηθούν πακέτα ταινιών που έπαιξαν στο AnimaSyros προκειμένου να μοιραστούν ως εκπαιδευτικό υλικό σε ελληνικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε αντίστοιχες μονάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οσοι δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν μέχρι την πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα έχουν την ευκαιρία να δουν το σύνολο των ταινιών στην επίσημη παρουσίαση του AnimaSyros 10.0 στις 25 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Εκτός από το «Evropi: 28 Animation Narratives for Europe», στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνονται δύο αφιερώματα στις τιμώμενες χώρες Λουξεμβούργο και Βραζιλία καθώς και ειδική ενότητα προβολών ταινιών που διερευνούν τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Δεν θα λείψουν βέβαια τα τρία διαγωνιστικά τμήματα (διεθνές και σπουδαστικό μικρού μήκους, μεγάλου μήκους) καθώς και θεματικά πανοράματα ταινιών εκτός διαγωνισμού (διεθνές, σπουδαστικό και ελληνικό πανόραμα, ταινίες για παιδιά). Τέλος, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια διοργάνωσης το AnimaSyros καλεί τους φίλους και συνεργάτες του να επιλέξουν ταινίες animation στην ενότητα «All of my friends».