Βυτεμβέργη της Γερμανίας, στο μακρινό 1517. Ενας 34χρονος καθηγητής Θεολογίας και μοναχός, αντιδρώντας στις πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας, κολλάει στην εξώπορτα του μητροπολιτικού ναού της πόλης τις 95 θέσεις του και υψώνει το ανάστημά του απέναντι σε πάσης φύσεως «αλάθητο». Με τα ισχυρά επιχειρήματα, θεολογικά και κοινωνικοπολιτικά, που επιστρατεύει, ο Μαρτίνος Λούθηρος αρχίζει μια σφοδρή διαμάχη με τον παπισμό και συμπαρασύρει πρώτα τους φοιτητές και στη συνέχεια μεγάλο κομμάτι του γερμανικού λαού. Η πίστη στην ορθότητα των ιδεών του, παρά τις διώξεις που δέχτηκε, έθεσε τα θεμέλια μιας νέας Εκκλησίας στην πατρίδα του και εντέλει μιας θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που επηρέασε το σύνολο των ευρωπαϊκών θρησκευτικών ιδρυμάτων, όπως σημειώνει ο Θάνος Λίποβατς στο άρτι εκδοθέν «Ο Μαρτίνος Λούθηρος και η επανάσταση της Μεταρρύθμισης» (εκδ. Πόλις).

Με αφορμή την επέτειο των 500 ετών από τη Μεταρρύθμιση, η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την πλατφόρμα διαχείρισης και μεταπώλησης πολιτιστικών ψηφιακών διαδρομών Clio Muse, δημιούργησε μια νέα ηλεκτρονική διαδρομή αφιερωμένη στον Λούθηρο. «Ο φτωχός μοναχός: η Μεταρρύθμιση του Λούθηρου» περιλαμβάνει 10 διαφορετικές θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται μέσα από 50 συνολικά ιστορίες και δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να κάνουν μια σύντομη ηλεκτρονική περιήγηση στη Γερμανία της εποχής, στη δράση του Λούθηρου, αλλά και στην πορεία των γεγονότων που πυροδότησαν οι κινήσεις του.

Το πρώτο βήμα για να περιπλανηθούν οι χρήστες ουσιαστικά στα πρώτα χρόνια γέννησης του προτεσταντισμού είναι να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή της Clio Muse από το App Store και το Google Play όπου είναι διαθέσιμη. Στη συνέχεια, ανατρέχοντας στη λίστα των διάφορων ξεναγήσεων που προσφέρει η εφαρμογή, μπαίνουν στην αρχική οθόνη του Λούθηρου, επιλέγοντας μια από τις τρεις γλώσσες που «μιλάει» η διαδρομή (γερμανικά, αγγλικά, ελληνικά).

Μολονότι τα γεγονότα στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο είναι πλούσια, οι υπεύθυνοι της ξενάγησης έχουν επιλέξει να προσφέρουν αποσπάσματα μόνο από τα έργα και τις ημέρες του Λούθηρου, δίνοντας έμφαση σε περιγραφές και ιστορίες. Η πρώτη θεματική της διαδρομής έχει να κάνει με τη Γερμανία πριν από τη Μεταρρύθμιση, αλλά προχωρώντας την πλοήγησή του o χρήστης βρίσκει πληροφορίες για την Καθολική Εκκλησία, τις γυναίκες που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της Μεταρρύθμισης αλλά και τους ανθρώπους – κλειδιά για την επιτυχία της κίνησης του Λούθηρου. Ασφαλώς, δεν λείπουν οι αναφορές στη ζωή του μοναχού, που δένουν ωστόσο με τις ιδεολογικές τοποθετήσεις του, όπως στην περίπτωση του πολέμου των χωρικών. Συμπληρωματικά λειτουργούν και θεματικές που ρίχνουν μια ματιά στις προεκτάσεις της Μεταρρύθμισης σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των Γερμανών, όπως η επαναστατική τεχνολογία και η νέα τέχνη για νέες ιδέες. Τέλος, η ξενάγηση κλείνει με τη διεθνή διάσταση των εκκλησιαστικών εξελίξεων αλλά και την κατάσταση που η Μεταρρύθμιση άφησε στη χώρα.