Η ιδέα ήρθε στην ομάδα AbOvo ενώ έπαιζαν μια παράσταση στο θέατρο Χώρα το 2008. Σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν όλες τις παραστάσεις τους σε ένα διήμερο φεστιβάλ. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Bob Theater Festival, που κλείνει δέκα χρόνια ζωής και πλέον εντάσσεται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Είχαμε γνωρίσει και άλλες ομάδες και έτσι σκεφτήκαμε να τις φωνάξουμε και σιγά σιγά δημιουργήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ» λέει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Bob Γιάννης Σαρακατσάνης. «Το πρώτο Bob έκλεισε με ένα live του Φοίβου Δεληβοριά και γενικά το αποτέλεσμα ήταν 2.500 θεατές. Την πρώτη μέρα, όμως, δεν ξέραμε αν θα έρθει κόσμος καθώς ήταν μέρα απεργιών. Ηταν πέρα από κάθε προσδοκία αυτό που συνέβη. Χωρίς να το σκεφτούμε, αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια. Από 2009 έως και το 2011 συνεχίσαμε στο θέατρο Χώρα».

Διαγωνισμός Scratch. «Το 2010 ήταν κομβικό γιατί τότε ξεκινήσαμε τον διαγωνισμό Scratch Night, ο οποίος είναι ένας διαγωνισμός που απευθύνεται σε ακόμα πιο νέες ομάδες που έχουν μόλις βγει από δραματικές σχολές. Αυτές καλούνται να παρουσιάσουν σε 15 λεπτά το έργο τους και διεκδικούν ένα βραβείο 1.000 ευρώ. Ολο και περισσότερες παραστάσεις από το Scratch είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και από μόνοι τους αλλά το φετινό ήταν πρωτόγνωρο. Ολες οι ομάδες του τελικού συν μια εκτός τελικού έπαιξαν σε κάποιο θέατρο φέτος μια ολοκληρωμένη παράσταση και μάλιστα είναι και η πρώτη φορά που και οι πέντε αυτές ομάδες θα παίξουν ξανά στο Bob μια ολοκληρωμένη δική τους παράσταση».

Εκδηλώσεις. Το πάρτι έναρξης και λήξης υπογράφουν μουσική η Μάρθα Φριντζήλα και ο Παναγιώτης Τσεβάς. Ο Γιάννης Καλαβριανός είναι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο του Bob Theatre Festival. Οι ομάδες AbOvo και 4Frontal σχεδίασαν και φέτος το πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, με τίτλο «Παραστάσεις που ξεχώρισαν», οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν παραστάσεις που παίχτηκαν στην Αθήνα τη σεζόν που πέρασε. Στη δεύτερη με τίτλο «Αναβιώσεις» παρουσιάζονται δύο παλιότερες παραστάσεις, «Ο Μουνής» των 4Frontal και το «Μπιλ και Λου» του Δημήτρη Μπογδάνου, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και απέκτησαν φανατικό κοινό. Ενώ στην τρίτη θεματική «Ειδική παράσταση κωμωδίας» παρουσιάζεται η ιντερνετική εκπομπή Big Talk του netwix.gr. Kατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών.