Η πεζογράφοςΑλι Σμιθ (φωτογραφία) αναδείχθηκε χθες η νικήτρια του βραβείου Baileys για γυναίκες συγγραφείς. Συγγραφέας μυθιστορημάτων όπως «Κορίτσι συναντά αγόρι» (Τόπος) ή «Hotel Cosmos» (Ελληνικά Γράμματα) και με συχνή παρουσία στις βραχείες λίστες των βραβείων Μπούκερ και Orange (το οποίο το 2014 μετονομάστηκε σε Βaileys), η 53χρονη Σκωτσέζα διακρίθηκε ανάμεσα στις υπόλοιπες πέντε συνυποψήφιές της (Σάρα Γουότερς, Ρέιτσελ Κασκ, Αν Τάιλερ, Καμίλα Σάμσι, Λέιλιν Πολ) για το «How to be both» –ένα βιβλίο που μέσα από την αντιπαραβολή των ιστοριών μιας σύγχρονης έφηβης και ενός αναγεννησιακού καλλιτέχνη καταπιάνεται με τον έρωτα, την αδικία, τις πολλαπλές μορφές που μπορεί να πάρει η τέχνη.

Οι βάσεις για το ετήσιο και διεθνώς καταξιωμένο βραβείο Baileys που συνοδεύεται με έπαθλο 30.000 στερλίνες και φωτίζει το συγγραφικό έργο γυναικών μπήκαν το 1992 με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο. Μια ομάδα επαγγελματιών με αγάπη για το βιβλίο –εκδότες, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι, κριτικοί, ατζέντες –συγκεντρώθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου προκειμένου να συζητήσουν γιατί στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker της προηγούμενης χρονιάς δεν συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες συγγραφείς. Και μάλιστα σε μια χρονιά κατά την οποία το 60% της παγκόσμιας βιβλιοπαραγωγής, σύμφωνα με στατιστικά, προερχόταν από γυναίκες. Τελικά ήταν πρόβλημα ότι στα βραβεία δινόταν προτεραιότητα στο έργο ανδρών συγγραφέων και αν ναι πώς αυτό μπορούσε να αλλάξει; Μερικές ώρες αργότερα και ύστερα από αρκετά μπουκάλια κρασιού γεννήθηκε η ιδέα ενός νέου είδους λογοτεχνικού βραβείου, το οποίο θα τιμά τη γυναικεία δημιουργικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το φθινόπωρο του 1995 η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange δέχεται να γίνει χορηγός της διοργάνωσης. Υστερα από αρκετούς μήνες πυρετώδους προετοιμασίας –συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1996 –το ομώνυμο βραβείο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στο Λονδίνο και πρώτη νικήτρια την ίδια χρονιά αναδεικνύεται η Ελεν Ντάνμορ για το βιβλίο «A Spell of Winter». Από τον Ιούνιο του 2013 επίσημος χορηγός της διοργάνωσης είναι το ιρλανδικό λικέρ Baileys από όπου το βραβείο δανείστηκε την ονομασία του.