Τη δική της πρόωρη αυλαία έριξε η Αλκηστις Πρωτοψάλτη (φωτογραφία) στις «Τρωάδες» πριν η παράσταση ανεβεί στη σκηνή της Επιδαύρου (3, 4 Ιουλίου) σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Με προσωπική επιστολή που παρέδωσε ιδιοχείρως την περασμένη Παρασκευή στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Στάθη Λιβαθινό η ερμηνεύτρια, που θα υποδυόταν την Τελετουργό του Θρήνου (την κορυφαία του Χορού), αποφάσισε για «προσωπικούς λόγους» –που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νσυν» αφορούν το στενό οικογενειακό της περιβάλλον –να μη συμμετάσχει. Σε ανακοίνωση του, ο Στ. Λιβαθηνός την ευχαρίστησε και σημείωσε: «…Σέβομαι απόλυτα τους προσωπικούς της λόγους… Ισως το «ταξίδι» που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τώρα –με μία παράσταση που είμαι σίγουρος πως θα είναι επιτυχημένη –να ολοκληρωθεί με κάποια άλλη παράσταση στο μέλλον».

ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η είδηση της αποχώρησης έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του Στ. Λιβαθινού προς τους δημοσιογράφους (την οποία επιβεβαίωσε σε χθεσινή επικοινωνία με το «Νσυν») ότι η ερμηνεύτρια δέχθηκε να επαναδιαπραγματευτεί την αμοιβή που είχε συμφωνηθεί επί διοικήσεως Χατζάκη. Ταυτόχρονα, το γεγονός συμπίπτει χρονικά και με την ανάρτηση στη Διαύγεια (12 Μαΐου) των τεσσάρων αποφάσεων πληρωμής της τραγουδίστριας από το Εθνικό, συνολικής αξίας 63.000 (μεικτά). Σύμφωνα με τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης έργου ανάμεσα στο θέατρο και στην εταιρεία Happy Tone Sound & Lights EΠE, συμφερόντων Αλκηστης Πρωτοψάλτη, το συγκεκριμένο ποσό προβλέπεται για τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας, την οργάνωση της μουσικής επιμέλειας (επιλογή και οργάνωση μουσικών μερών), την επικοινωνιακή προώθηση, προετοιμασία και καλλιτεχνική ευθύνη της παράστασης.

«Πρέπει να σεβαστούμε τους προσωπικούς λόγους που επικαλείται. Περάσαμε δυο δημιουργικούς μήνες, εξαιτίας όμως ενός γεγονότος στη ζωή της που δεν ανήκει στη δημόσια σφαίρα δεν μπορεί να συνεχίσει μαζί μας» δήλωσε στο «Νσυν» ο Σ. Χατζάκης. «Η δημοσιοποίηση στη Διαύγεια δεν έχει επίπτωση πάνω της. Αυτά τα χρήματα άλλωστε μπορούσε να τα πάρει για τρεις συναυλίες, πόσω μάλλον για ένα καλοκαίρι γεμάτο περιοδείες». Στην ερώτησή μας εάν θα την αντικαταστήσει κάποιος στον ειδικό ρόλο της Τελετουργού, ο σκηνοθέτης διευκρίνισε πως τα τραγούδια «θα τα ερμηνεύσουν πλέον μόνο τα μέλη του Χορού».