«Live long and prosper». Η φράση ακούστηκε πολλές φορές, αλλά κάποιοι εξ ημών την ακούσαμε για πρώτη φορά μέσα από τηλεοράσεις ασπρόμαυρες, την εποχή εκείνη που έπρεπε να σηκωθείς από τον καναπέ για να αλλάξεις κανάλι – ευτυχώς είχαμε μόλις δύο. Ανακάλυψα το Σταρ Τρεκ εκείνα τα χρόνια (παιζόταν τα βράδια στην Υενέδ – μετέπειτα ΕΡΤ2) δίχως όμως ποτέ να γίνω «trekkie», δηλαδή ορκισμένος οπαδός της. Ακόμη και τότε, μια φιγούρα ξεχώριζε: Ο Δρ. Σποκ. Αρχικά, για τα μυτερά του αυτιά. Αλλά και για την σχεδόν… εξωγήινη πραότητα του λόγου του. Ταυτίστηκε με το ρόλο, όπως ο Κρίστοφερ Λι με τον Δράκουλα – και οι δυο τους άλλωστε μετατράπηκαν σε pop φιγούρες που, με τη σειρά τους, ξεπέρασαν κατά πολύ τα πεδία δράσης των χαρακτήρων τους.

Αλλά ο Λέοναρντ Νιμόι ήταν γνωστός στους κινηματογραφόφιλους και ως σκηνοθέτης που, αφού εξασκήθηκε στο σπορ με την δεύτερη και την τρίτη συνέχεια του Σταρ Τρεκ (δηλαδή τις ταινίες «Star Trek III: The Search for Spock» και «Star Trek IV: The Voyage Home») σκηνοθέτησε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’80, την κωμωδία “Three men and a baby” που έκανε θραύση και στις ελληνικές αίθουσες υπό τον τίτλο «Ένα μωρό για τρεις». Πρωταγωνιστές, τρεις εντελώς ξεχασμένοι σήμερα, μεγάλοι σταρ της εποχής: οι Τομ Σελεκ, Στιβ Γκούτενμπεργκ και Τεντ Ντάνσον. Το σινεμά όμως δεν ήταν αρκετό. Ο Νιμόι αγκάλιασε την ποίηση, το τραγούδι και την λογοτεχνία. Ενδιαμέσως, έβρισκε ωραίους, «κόντρα» ρόλους – όπως αυτόν στην αριστουργηματική «Μακάβρια εισβολή» του 1978 σε σκηνοθεσία Φίλιπ Κάουφμαν. Και, λίγο πριν το τέλος, έπαιξε και πάλι τον Σποκ, που συναντά τον… νεώτερο εαυτό του, στο ριμέικ του 2013.

Τι το ιδιαίτερο όμως είχε πραγματικά αυτή η φιγούρα; Ποιος ξέρει; Για εμάς που την ανακαλύψαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν δηλαδή ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν ακόμη σε πρώτο ενημερωτικό πλάνο και ο πόλεμος των άστρων φάνταζε στα παιδικά μυαλά μας μια πραγματικότητα, ο Δρ. Σποκ ερχόταν να καθησυχάσει τους φόβους μας, σαν ένας παγκόσμιος, στοργικός εξωγήινος μπαμπάς. Που ήξερες πως δεν κάνει λάθη, και πως δε θα σε εγκαταλείψει, ακόμη κι αν δεν υπήρξες ποτέ «Trekkie». Με τα χρόνια ανακαλύψαμε πως η ανιδιοτέλεια είναι μια μάλλον φθίνουσα γήινη αρετή. Μπορούσαμε όμως να ελπίζουμε στην εύνοια των αστεριών. Βέβαια, οι νεώτεροι φίλοι της σειράς, έχουν ένα νέο Δρ. Σποκ ν’ακολουθήσουν, τον ηθοποιό Ζάκαρι Κουίντο.

Εμείς πάλι, που προλάβαμε να αναπτύξουμε αυτή την τόσο βιωματική σχέση, πενθούμε.