Η ασπρόμαυρη ταινία «Ida» κέρδισε το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το καλύτερο φιλμ της χρονιάς στη Γηραιά Ηπειρο.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς παρέδωσε το βραβείο στον πολωνό σκηνοθέτη της ταινίας Πάβελ Παβλικόφσκι.

«Η ταινία έχει καταφέρει να αγγίξει το κοινό σε όλη την Ευρώπη. Το σινεμά παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Κατά την απονομή, ο Σουλτς τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά φιλμ μάς μαθαίνουν την κοινή μας ιστορία και τις ιστορίες των γειτόνων μας, μάς αφήνουν να δούμε την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής σε άλλες χώρες, να γνωρίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τους γείτονές μας. Οι ιστορίες που αφηγείται το ευρωπαϊκό σινεμά, μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να ενδυναμώσουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου από κοινού, ξεπερνώντας τα εθνικά μας σύνορα».

Δυο ημέρες νωρίτερα, στα ευρωπαϊκά Οσκαρ, η ταινία είχε κερδίσει πέντε διακρίσεις: καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, καλύτερου σεναρίου (απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη και στη σεναριογράφο Ρεμπέκα Λένκιεβιτς), φωτογραφίας (στους Λούκας Ζαλ και Ριζάρ Λεντζέφκσι) και βραβείο κοινού.