«Εφυγε» ο Αλβέρτος Αρούχ, ο «Επίκουρος» του κόσμου της ελληνικής γευσιγνωσίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2014 20:38 |
«Εφυγε» ο Αλβέρτος Αρούχ, ο «Επίκουρος» του κόσμου της ελληνικής γευσιγνωσίας
Ο Αλβέρτος Αρούχ, ο οποίος στον κόσμο της ελληνικής γευσιγνωσίας, έγινε γνωστός ως «Επίκουρος».

Μια από τις πιο γνωστές υπογραφές και προσωπικότητες στον χώρο της ελληνικής γευσιγνωσίας, ο Επίκουρος (κατά κόσμον Αλβέρτος Αρούχ) έφυγε από τη ζωή το Σάββατο.

Ο Αρούχ, ο οποίος συνεργαζόταν το τελευταίο διάστημα με το BHMAGOURMET, το μηνιαίο ένθετο περιοδικό του «Βήματος της Κυριακής», πέθανε γαλήνια στον ύπνο του το βράδυ του Σαββάτου έχοντας στο πλάι του τις αγαπημένες του: την κόρη του Μελένια και τη σύζυγό του Νατάσα.

«Οταν γεννήθηκα, με βάφτισαν σε μια χύτρα με φαγητό. Οπως τον Οβελίξ» συνήθιζε να λέει ο Αλβέρτος Αρούχ.

Από σεφαραδίτικη οικογένεια της Θεσσαλονίκης, ο Αρούχ, καθηγητής Οικονομίας στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree College), για χρόνια αρθρογράφος σε οικονομική εφημερίδα, ήταν ζήτημα συγκυρίας το πότε θα άρχιζε να γράφει για τις γεύσεις. Αρχικά έγραφε κείμενα γευσηγνωσίας με την υπογραφή Ε. Π. Κούρος, για να γίνει λίγο αργότερα Επίκουρος και να αρχίσει να δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης ύλης. Ακολούθησε η έκδοση των πρώτων βιβλίων του.

Τον Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο-τομή για την ελληνική γαστρονομία, το «Η Νέα Ελληνική Κουζίνα» (εκδ. Ικαρος).

Η κηδεία του, πολιτική, θα γίνει Δευτέρα στις 3 η ώρα το απόγευμα στο Α΄ Νεκροταφείο. Επιθυμία του ήταν να μη σταλούν στεφάνια αλλά να κατατεθούν χρήματα σε οποιονδήποτε φιλανθρωπικό σκοπό.

7
Άγις Μ. Παπαθανασίου
15/04/2014 18:27
Έίχα την τύχη να έχω καθηγητή τον Αλβέρτο Αρούχ στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και ειδίκότερα στο μάθημα της Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης. Εμπνευσμένος καθηγητής, καθηλωτικός, βαθύς γνώστης του αντικειμένου του,με ευρεία παιδεία και καλλιέργεια, ενέπνεε αμέσως τον σεβασμό. Ήταν από αυτούς τους λίγους δασκάλους που όλοι μας ξεχωρίζουμε,ανατρέχοντας στο παρελθόν, σαν σημεία αναφοράς στην πνευματική μας εξέλιξη.
ZF
15/04/2014 15:28
We will miss you our dear professor...
Νίκος Θεοχαράκης
15/04/2014 01:59
Οι περισσότεροι στην Ελλάδα γνώριζαν τον Αλβέρτο ως διαπρεπή κριτικό και γευσιγνώστη. Οι μαθητές του που τόσο συγκινητικά αναφέρονται σε αυτόν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και ως δάσκαλο. Ο Αλβέρτος όμως υπήρξε και έξοχος ιστορικός και φιλόσοφος της οικονομικής επιστήμης. Η διδακτορική του διατριβή το 1978 στο Εδιμβουργο είχε τον τίτλο Empirical testing and theory validation: A structural explanation on persistent controversy in economics. Εκεί ξεκινά και η ενασχόληση του Αλβέρτου με την επιστημολογία. Το άρθρο του "The Mumpsimus of Economists and the Role of Time and Uncertainty in the Progress of Economic Knowledge", Journal of Post Keynesian Economics, Vol. 9, No. 3 (Spring, 1987), pp. 395-423 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη συζήτηση γύρω από τους hydraulic [ή bastard] Keynesians και το ρόλο του χρόνου και της αβεβαιότητας στον Keynes καθώς και για τους λόγους που οι διάφορες οικονομικές θεωρίες γίνονται ή όχι αποδεκτές. Ας σημειωθεί ότι ακόμα πρόσφατα (2013) το άρθρο αυτό είχε αναφορές στην επιστημονική κοινότητα. Δεκατρία χρόνια αργότερα στο The Canon in the History of Economics: Critical Essays. σε επιμέλεια του Μιχάλη ψαλιδόπουλου [London: Routledge, 2000] γράφει το προκλητικό "Canon and heresy: religion as a way of telling the story of economics". Εκει ο Αλβέρτος παρουσιάζει την διαμάχη των οικονομικών θεωριών ως εάν να είναι διαμάχη μεταξύ δογμάτων και αιρέσεων, αλλά - όπως παρατήρησε ο John Pullen στην κριτική του [The Quest for the Canon: Holy Grail or Empty Economic Box?, History of economics review] η διαφορά του Αρούχ από άλλους που χρησιμοποίησαν τη θρησκεία μεταφορικά, ήταν ότι ήταν το ίδιο σκεπτικός και ως προς την θεωρητική "ορθοδοξία" και ως προς τις "αιρέσεις" που ζητούσαν να την αντικαταστήσουν. Μπορεί ο εγωισμός και η οίηση των οικονομολόγων να πλήττονται από την κριτική του Αρούχ αλλά η τελευταία παγκόσμια κρίση τον δικαίωσε λίγα χρόνια μετά. Ήταν αυτή η προκλητικότητα του Αλβέρτου, αυτή η ενασχόλησή του με την φιλοσοφία που τον έκανε ξεχωριστό. Ως κριτικός γεύσης έφερε τη φιλοσοφία στο τραπέζι. Η συμβολή του "Food as art and the quest for authenticity" στον τόμο Authenticity in the kitchen : proceedings of the Oxford symposium on food and cookery 2005,? edited by Richard Hosking, 2006 δείχνει τη ματιά του φιλοσόφου ακόμα και όταν μιλάει για τη γαστρονομία. Τα βιβλία του ως food critic παραπέμπουν σε φιλοσοφικά: Comedo ergo sum
μαρια
14/04/2014 16:46
Σαν φοιτήτρια του Deree είχα την τιμή να τον έχω δάσκαλο. Μεγάλο μυαλό και πολύ καλός άνθρωπος. Καλό ταξίδι...
Ν. Πειρουνάκης
14/04/2014 09:46
Ο Αλβέρτος Αρούχ ήταν εξαίρετος άνθρωπος, με πανέξυπνο χιούμορ, άριστος δε τόσο ως οικονομολόγος όσο ως καθηγητής. Η απουσία του κάνει τον κόσμο μας πτωχότερο. Παρεμπιπτόντως, ήταν καθηγητής οικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), όπου άφησε εποχή, όχι στο Κολλέγιο Αθηνών. Οσοι είχαμε την τιμή και χαρά να τον γνωρίσουμε, θα τον θυμώμαστε με αγάπη και νοσταλγία.
Ειρηνη
14/04/2014 09:11
καλο ταξιδι δασκαλε...
ex student
14/04/2014 00:16
Διόρθωση: Ήταν καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος