Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009, και ώρα 10 το πρωί. Στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής του Λος Αντζελες, ο γιατρός Κρίστοφερ Ρότζερς ετοιμάζεται να κάνει νεκροψία στο περιστατικό υπ’ αριθμόν 2009-04415, ο φάκελος του οποίου συνοψίζεται στις ακόλουθες γραμμές: «Ο θανών είναι μαύρος άνδρας, 50 ετών, ο οποίος υπέστη αναπνευστική ανακοπή ενώ βρισκόταν στο σπίτι, στα χέρια του θεράποντος ιατρού του. Την ημέρα του θανάτου του, ο θανών παραπονούνταν ότι είχε πάθει αφυδάτωση και ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Λίγες ώρες αργότερα, σταμάτησε να αναπνέει και δεν ήταν δυνατό να ανακάμψει. Διακομίστηκε στο Ιατρικό Κέντρο UCLA, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Ο αποθανών έπαιρνε πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκ των οποίων κλοναζεπάμη, τραζοδόνη, διαζεπάμη, λοραζεπάμη (ηρεμιστικά) και Flomax (θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη). Δεν γνωρίζουμε εάν ακολουθούσε αυτές τις θεραπείες τακτικά. Ο θανών έπασχε από λεύκη και δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων».

Το δελτίο ταυτότητας γνωστοποιεί επίσης ότι ο Μάικλ Τζάκσον, γεννημένος στις 29 Αυγούστου του 1958, με ύψος 1,75 μέτρα και 61,7 κιλά, κηρύχθηκε νεκρός στις 25 Ιουνίου του 2009, στις 2.26 μ. μ. από ατύχημα ή φυσικά αίτια. Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του ποπ σταρ εν μέσω της προετοιμασίας μιας σειράς από συναυλίες έπειτα από χρόνια απουσίας έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν για «καρδιακή προσβολή». Στη συνέχεια, προβάλλεται το σενάριο της υπερβολικής δόσης φαρμάκων, δεδομένου ότι ο αμερικανός τραγουδιστής είναι χρόνια εθισμένος στα παυσίπονα και τα ηρεμιστικά.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας και της νεκροτομής βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο τέλος Αυγούστου. Το πόρισμα της έκθεσης είναι σαφές. Ο θάνατος οφείλεται σε δηλητηρίαση από προποφόλη, μία ασφαλή αναισθητική ουσία, η οποία όμως μπορεί να χορηγηθεί μόνο στο νοσοκομείο, με καρδιοαναπνευστική παρακολούθηση και τον κατάλληλο εξοπλισμό ανάνηψης. Πρόκειται σίγουρα για ανθρωποκτονία. Κατόπιν αιτήματος της Αστυνομίας του Λος Αντζελες, η ιατροδικαστική εξέταση παραμένει απόρρητη.

Τέσσερα χρόνια και δύο δικαστικές αγωγές αργότερα, τα τελευταία μυστικά γύρω από τον θάνατο του Τζάκσον βρίσκουν τον δρόμο προς τα Μέσα. Η έκθεση της νεκροψίας, η οποία ήταν ένα από τα στοιχεία-κλειδιά για την καταδίκη του θεράποντος ιατρού του –του καρδιολόγου Κόνραντ Μάρεϊ –σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για ανθρωποκτονία, τον Νοέμβριο του 2011, είναι πλέον διαθέσιμη. Κυκλοφόρησε επίσης μια καταπληκτική σειρά από φωτογραφίες από τον «τόπο του εγκλήματος»: το δωμάτιό του, σε στυλ Λουδοβίκου ΙΕ’, είναι γεμάτο φιάλες οξυγόνου, ιατρικές συνταγές και συσκευασίες φαρμάκων, περιλαμβανομένης και της θανατηφόρας προποφόλης…

Τον Απρίλιο ξεκίνησε μια νέα δικαστική διαμάχη. Αυτή τη φορά, η οικογένεια Τζάκσον κατηγορεί την AEG, την παραγωγό εταιρεία που είχε αναλάβει την τελευταία περιοδεία του τραγουδιστή, ότι επέδειξε αμέλεια στην πρόσληψη του δρος Μάρεϊ.

Η έκθεση της αυτοψίας επιφυλάσσει και πολλές εκπλήξεις. Εκτός από τις πολλές ουλές (κάποιες οφείλονται σε πλαστική χειρουργική) και τις περιοχές αποχρωματισμού, αποκαλύφθηκε ότι ο Μάικλ Τζάκσον είχε «σκούρα τατουάζ γύρω από τα μάτια και τα φρύδια», καθώς και «ένα ροζ τατουάζ στην περιοχή των χειλιών». Ο λόγος; Ο αμερικανός καλλιτέχνης είχε κάνει τατουάζ για να κρύψει τη λεύκη του, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος και από την οποία είχε προσβληθεί πριν από πολλά χρόνια. Ενα σκούρο τατουάζ είχε επίσης κάνει στο μπροστινό μισό του κρανίου και φορούσε περούκα για να καλύψει τη φαλάκρα του, η οποία αναμφίβολα είχε προκληθεί από καύση του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος το 1984.

Ο βασιλιάς της ποπ έπασχε επίσης από άλλες, σχετικά κοινές, ασθένειες στα 50 του: πολύποδα του παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Μακράν πιο παράξενα ήταν τα αποτελέσματα μικροσκοπικής εξέτασης των πνευμόνων η οποία αποκάλυψε πολυάριθμους τραυματισμούς. «Πρόκειται για μη φυσιολογικά αποτελέσματα. Μια τέτοια παθολογική κατάσταση μπορεί να είναι υπεύθυνη για δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή, καθώς επίσης και για επίμονο βήχα», επισημαίνει ο αναισθησιολόγος Ρίτσαρντ Λέβι. Με ένα τέτοιο πρόβλημα στους πνεύμονες, θα ήταν σε θέση ο τραγουδιστής να βγάλει εις πέρας τις χορογραφίες στις συναυλίες που επρόκειτο να αρχίσουν λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του; Ενα πράγμα είναι βέβαιο: σίγουρα θα είχε ζήσει περισσότερο εάν ο εθισμός του στην προποφόλη –«το γάλα μου» όπως την έλεγε λόγω του λευκού της χρώματος –δεν τον είχε οδηγήσει στον θάνατό του. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα του συγκεκριμένου αναισθητικού, καθώς επίσης και παρουσία βενζοδιαζεπινών (υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά), οι οποίες επίσης μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατό του.

ΑΥΡΙΟ:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν