Ηθοποιοί που μέσα τους ξεθεμέλιωσε «την ανάγκη να υπάρχει ταύτιση χώρου και σώματος που κινείται μέσα σ’ αυτόν», όπως έλεγε στην τελευταία του συνέντευξη στα «ΝΕΑ». Απλοί θεατές που τους άγγιξε η δουλειά τους και «ξεθεμέλιωσε μέσα τους τις αντιστάσεις». Φίλοι που τον έζησαν και τον είδαν «να ξεθεμελιώνεται κι εκείνος επιμένοντας»…

Τα λόγια όλων των παραπάνω, στα δύο και τρία και τέσσερα βιβλία συλλυπητηρίων που άνοιξαν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, τόσο στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών όσο και στο «σπίτι του», το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, θα είναι η ύστατη κατάθεση αυτή τη φορά υπέρ του σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή. Οταν εκείνος πλέον θα έχει δεχτεί το ύστατο χαίρε και θα έχει κοιμηθεί δίπλα στον Μάνο Λοΐζο, στο Α’ Κοιμητήριο, μετά τις 17.00 το απόγευμα.

Η σορός του θα βρίσκεται έως τις 16.00 στο «σπίτι του», στο θεατράκι της Κυψέλης, για προσκύνημα απ’ όσους θεωρούν πως τους άγγιξαν η ζωή και η πορεία του. Με το κοστούμι –κατά την επιθυμία του, σύμφωνα με μια πληροφορία –από την παράσταση «Καθαροί πια» της Σάρα Κέιν (που είχε παρουσιαστεί στο θέατρο «Ροές», επειδή ανακαίνιζε –ή ξεθεμέλιωνε –εκ βάθρων το θέατρό του). Το μυστικό της διατήρησης της σορού από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, που κυκλοφόρησε το νέο του χαμού του, είναι ειδική ταρίχευση ώστε να αντέξει στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και στον χρόνο που μεσολάβησε έως την πολιτική, κατά την τελευταία επιθυμία του, τελετή της ταφής του.

Οπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του γραφείου τελετών Δ.Κ. Μίστρας και Σία ΟΕ (λειτουργεί από το 1905 στην οδό Σαρρή της Αθήνας), Δημήτρης Μίστρας, τη σορό θα καλύπτει ειδική διαφανής επιφάνεια (σαν καπάκι), η οποία θα κατεβαίνει έως το ύψος του στήθους.

Το γραφείο, που είχε αναλάβει και άλλες γνωστές πολιτικές κηδείες, όπως των Λεωνίδα Κύρκου και Μιχάλη Παπαγιαννάκη (πρώτη αντίστοιχη πολιτική τελετή ήταν εκείνη για τον μακρόβιο δημοτικό σύμβουλο Λέοντα Αυδή, τον Σεπτέμβριο του 2000), αλλά και τις τελετές για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Νίκο Γκάτσο, γνωρίζει ότι, παρά τις προσπάθειες, δεν έγινε δυνατό να βρεθεί χώρος στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών για να ταφεί ο Λευτέρης Βογιατζής δίπλα στην Ελλη Λαμπέτη, όπως αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ήταν η επιθυμία του.

Μετά τη σύντομη πολιτική τελετή ταφής, για την οποία δεν θα υπάρχουν μικρόφωνα για επικηδείους, δεν υπήρχε μέχρι χτες τη νύχτα πρόβλεψη για τον «παραδοσιακό» καφέ.

Κι έπειτα σιωπή. Που και στις σκηνοθεσίες του είχε, πάντα, μεγαλύτερη ένταση…