Ενα λεωφορείο θα περιμένει στο Σύνταγμα τους θεατές για να τους μεταφέρει στο θέατρο Χώρα στην Κυψέλη, όπου θα παρακολουθήσουν τη σκηνική σύμπραξη των ομάδων χορού Πρόσχημα, Yelp Danceco, Lemurius (26-28/5) στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Ενας χορογράφος θα είναι ο ξεναγός τους στα μυστικά του χορού. Στην επιστροφή με το ίδιο λεωφορείο, κάθε απορία των θεατών θα επιχειρηθεί να λυθεί με μια συζήτηση από τις θέσεις επιβατών.

Κόντρα στους δύσκολους καιρούς, ο χορός φέρνει κοντά καλλιτεχνικές δυνάμεις και κοινό, σε λεωφορεία, σε θέατρα και σε μουσεία. Το 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων αγκαλιάζει φέτος 63 ομάδες, εστιάζοντας στις εγχώριες καλλιτεχνικές δυνάμεις.

Οι παραστάσεις σύγχρονου χορού θα σκορπίσουν σε έξι χώρους: Olvio, Ροές, Αργώ, Βασιλάκου, Χώρα, 14η Μέρα. Με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στο παρά πέντε – ξεκινά αύριο. Το θολό πολιτικό τοπίο με τις επερχόμενες εκλογές δεν τους επέτρεπε να καταλήξουν σε ημερομηνίες. Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν λόγω της μη καταβολής της περσινής και φετινής κρατικής επιχορήγησης (ύψους 90.000 ευρώ) και της έλλειψης μόνιμης στέγης.

«Παρά τις δυσκολίες, το Φεστιβάλ επιμένει. Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχουν έντονες η ανάγκη και η επιθυμία για συνεργασίες και ανταλλαγή απόψεων», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και χορογράφος, Πέτρος Γάλλιας.Τον προβληματισμό της σχετικά με την ανικανότητα του ανθρώπου να κατανοήσει το προσωρινό της ύπαρξής του καταθέτει στη σκηνή του θεάτρου Χώρα (22, 23/5) η βραβευμένη ομάδα Rootlessroot με την παράσταση «Eyes in the colors of the rain» (που έχει ανεβεί σε θέατρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών) με ζωντανή μουσική από τους Stacy. Το θέμα της προσευχής και της ανθρώπινης ύπαρξης σε σχέση με το θείο προσεγγίζει το χοροθέατρο Ακροποδητί (Αργώ, 25-27/5).

Είναι μερικές από τις παραστάσεις της φετινής διοργάνωσης που περιλαμβάνει και έργα για παιδιά. Η αυλαία πέφτει με δύο βραδιές αφιερωμένες σε Νέες Δυνάμεις (όπως είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης) και στους τελειόφοιτους ανώτερων σχολών χορού, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO.