Αγροτικά τοπία, αγροτική ζωή, πορτρέτα αγροτών. Είκοσι πέντε έργα του Κώστα Μπαλάφα εκτίθενται από σήμερα στου Ψυρή, σε επιμέλεια Χρήστου Ζουλιάτη, στον πολυχώρο «… και Ζαχαροπλαστείο». Πρόκειται για τμήμα του φωτογραφικού αρχείου που ο ίδιος ο Μπαλάφας είχε παραδώσει στην Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας Leica Akademy, η οποία και παραχώρησε το υλικό.

Η αγροτική ζωή υπήρχε άλλωστε στα κύτταρα του Μπαλάφα που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο, σε ηλικία 91 ετών. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες ενός ορεινού χωριού της Αρτας. Στο πετσί του έζησε άλλωστε και τον πόλεμο, αφού το ’40 ήταν μόλις 20 ετών. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και φωτογράφισε τον αγώνα των ανταρτών κατά των κατακτητών, δημοσιεύοντας κατόπιν το λεύκωμα «Το αντάρτικο στην Ηπειρο». Τον ίδιο τίτλο είχε άλλωστε και έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη πέρσι, τέτοια εποχή, την οποία πρόλαβε να δει πριν από το τέλος της ζωής του.

Αντιμετωπίζοντάς τον ως «ποιητή της φωτογραφίας», ο πολυχώρος που φιλοξενεί τα έργα επέλεξε να κάνει εγκαίνια σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – που βγαίνουν και οι ποιητές στους δρόμους, στην πρωτότυπη «οδοιπορία» που οργανώνεται το μεσημέρι με αφετηρία το Βιβλιοπωλείο Ιανός.

Βέβαια ο Μπαλάφας δεν ήταν μόνο ποιητής της εικόνας. Ηταν και φωτογράφος πολύ σκληρών εικόνων, όταν λ.χ. έκανε την αποκοτιά να απαθανατίσει φοβερά εγκλήματα και σκηνές μπροστά στους ιταλογερμανούς κατακτητές, με κίνδυνο την άμεση εκτέλεσή του. Στη συγκεκριμένη έκθεση, πάντως, δεν αποτυπώνεται βία. Αποτυπώνεται βέβαια πόνος, ο πόνος της φτώχειας. Οπως ο ίδιος έλεγε, δεν ήθελε να φωτογραφίζει χρυσάνθεμα και βαρκούλες. «Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός που πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Αυτόν τον λαό φωτογραφίζω» είχε πει.