Η συνάντησή μας έγινε την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 2.30 το μεσημέρι, στο πιο αγαπημένο σημείο του ιδρύματός του, στη σκηνή του θεάτρου, στον τρίτο όροφο. Ανέβηκε με το ασανσέρ που μεταφέρονται τα σκηνικά. Δίπλα του άγρυπνος φρουρός, το δεξί του χέρι, η Ξένια Καλδάρα, γενική διευθύντρια του ιδρύματος. Παρ’ όλο που ήταν καθηλωμένος στο καροτσάκι δεν έχανε τίποτα από τη γοητεία και την αρχοντιά του. Φορούσε μπλέιζερ και γραβάτα, μα γρήγορα την έβγαλε για να δέσει στον λαιμό ένα από τα αγαπημένα του φουλάρια.

«Είμαι κουρασμένος, δεν ξέρω αν

θα τα καταφέρω να μιλήσουμε πολλή ώρα», μου είπε.

«Να το αναβάλουμε;», πρότεινα, αλλά δεν με άφησε να συνεχίσω. «Οχι, γιατί δεν ξέρω αν θα μπορέσω άλλη φορά…». Ετσι τα φώτα άναψαν, καθήσαμε απέναντι, οι κάμερες ενεργοποιήθηκαν κι ο διάσημος σκηνοθέτης μπήκε – για μια από τις ελάχιστες φορές που το έκανε – μπροστά από την κλακέτα.

«Κακογιάννης – 2 πάμε», φώναξε ο κάμεραμαν και η συνέντευξη άρχισε.

Εκείνος είχε επιμείνει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση που θα έπαιρνε τη μορφή ντοκιμαντέρ – σε συνεργασία με το Στούντιο Αλφα – για το αρχείο του ιδρύματος και τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα το ζητούσαν. «Πρώτα, όμως, θα δημοσιεύσω αποσπάσματα στην εφημερίδα μου «ΤΑ ΝΕΑ»», του είπα και του άρεσε η ιδέα, καθώς η συνεργασία μας ήταν πάντα άψογη. Περίμενα, βέβαια, να γίνει αυτό έπειτα από πολύ καιρό, αλλά ο θάνατός του μας πρόλαβε πριν από το μοντάζ αυτής της εξάωρης κουβέντας. Είχε προηγηθεί το πρώτο μέρος της συνέντευξης στο φιλόξενο σπίτι του, στον Περιφερειακό της Ακρόπολης. Τότε είχαμε μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια, την οικογένειά του, τις διακοπές στις «Πλάτρες του Σεφέρη», το ταξίδι με το πλοίο, τις σπουδές και τη ζωή του στο Λονδίνο, για το Χόλιγουντ, τους έρωτές του, την ποίηση, τη μουσική. Είδαμε φωτογραφίες – κειμήλια, ακούσαμε τις αγαπημένες του μουσικές, εξομολογήθηκε παράπονα και μύχιες σκέψεις:

«Ξέρεις ότι ήθελα να κάνω τους «Βαρβάρους» του Καβάφη μια μικρή ταινία;» «Με ποιον πρωταγωνιστή;»

«Με τον Κουίν, βέβαια! Θα έπαιζε τον αυτοκράτορα και στο τέλος θα τον

έβαζα με μια Ρολς Ρόις να βγαίνει

στην έρημη πόλη».

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα το μέρος της συνέντευξης στο οποίο ο Μιχάλης Κακογιάννης μιλάει για τις ταινίες και τους πρωταγωνιστές τους.