Τη δεκαετία του ’60 οι πολυδάπανοι γάµοι της πριγκίπισσας Σοφίας µε τον τότε έκπτωτο διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος και του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου µε την Αννα – Μαρία προκάλεσαν όχι µόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώµη. Τα νήµατα των λαµπερών αυτών τελετών κινούσε η πανίσχυρη Φρειδερίκη.


Η Φρειδερίκη περιγράφει τον γάµο της Σοφίας µετον Χουανίτο, όπως τον αποκαλούσε, στις εξοµολογήσεις της («Μέτρον Κατανοήσεως»):

«Ηταν µια µέρα ηλιόλουστη και η Σοφία ήταν όµορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο κι επάνω απ’ αυτό, ξεκινώντας από το κεφάλι της και πέφτοντας έως κάτω, φορούσε το πέπλο µου, επίσης δαντελένιο… Το θέαµα ήταν συγκινητικό. Από τους εξώστες έπεφταν πάνω στο ζεύγος και στο εκκλησίασµα ροδοπέταλα, που µέσα στο λαµπρό φως έµοιαζαν σαν χιονονιφάδες». Ηταν διπλός ο γάµος. Ορθόδοξος στη Μητρόπολη και καθολικός στον Αγιο ∆ιονύσιο.

Επειτα από διαπραγµατεύσεις µε τον Πάπα αποφασίστηκε ο διπλός γάµος.«Αφού», γράφει η Φρειδερίκη, «η Σοφίαέγινε Ισπανίς πριγκήπισσα, θεωρήσαµε σωστό να γίνει και εκείνη καθολική».

Προηγήθηκε ηορθόδοξη τελετή. Από τη Μητρόπολη η νύφη µετέβη στον Αγιο ∆ιονύσιο για να λάβει το καθολικό βάπτισµα. Επέβαινε µε τον πατέρα της, βασιλιά Παύλο σε χρυσή άµαξα που έσερναν έξι χρυσοντυµένα λευκά άλογα. Την ποµπή συνόδευαν δύο ουλαµοί ιππικού µε λευκούς και φαιόχρωµους κέλητες. Τµήµατα στρατού και αεροπορίας και µαθήτριες µε ελληνικές και ισπανικές ενδυµασίες είχαν παραταχθεί κατά µήκος της διαδροµής. Οι δύο ναοί είχαν στολιστεί µε 80.000 τριαντάφυλλα και γαρίφαλα. Η Φρειδερίκη φρόντισε να µαζέψει όλους τους εστεµµένους και τους έκπτωτους:

32 οι «εν ενεργεία» βασιλιάδες και πρίγκιπες και 109 οι έκπτωτοι! Και 3.000 ισπανοί ευγενείς. ∆εν άφησε παραπονούµενους τους έλληνεςεφοπλιστές και βιοµηχάνους και «δώρα φέροντας»…Γράφηκε τότε ότι τα δώρα «ήταν τόσο πολλά, ώστε τους αρκούσαν να τους διατηρήσουν βαθύπλουτους σε όλη τους τη ζωή!». Λίγες µέρες πριν από τον γάµο η Φρειδερίκη µε τη Σοφία γύρισαν από το Λονδίνο µε 120 βαλίτσες µε «δώρα των εφοπλιστών», κατά την ανακτορική δήλωση!

Ο γάµος έγινεστις 14 Μαΐου 1962. Από τις 9 Μαΐου και µετά τον γάµο οργανώθηκαν τρεις δεξιώσεις µε χιλιάδες καλεσµένους. Το συνολικό κόστος είχε υπολογιστεί σε 2.800.000 δολάρια. Ηταν µεγάλη πρόκληση για την εποχή εκείνη, που συνεχιζόταν ο Ερανος της Φρειδερίκης για τις «άπορες κορασίδες». Η προίκα στις «άπορες κορασίδες» ήταν χίλιες δραχµές. Στη Σοφία η προίκα ήταν 9 εκατοµµύρια δραχµές αφορολόγητα και µε δικαίωµα µετατροπής σε συνάλλαγµα, 300.000 δολάρια τότε.

Οταν οτότε υπουργός Οικονοµικών Σπύρος Θεοτόκης – φανατικός φιλοβασιλικός που παραιτήθηκε από βουλευτής µετά το δηµοψήφισµα του 1974 – έφερε στη Βουλή το σχετικό νοµοσχέδιο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις µέσα στη Βουλή και στον λαό. Είχαν περάσει µόνο τέσσερις µήνες από τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 µε τη σύµπραξη και των Ανακτόρων.

Από καιρό η Φρειδερίκη πίεζε τον Κ. Καραµανλή, οοποίος τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των Ανακτόρων και των φιλοβασιλικών στελεχών του.

Ο Ανένδοτος Αγώνας που είχε κηρύξει η Ενωση Κέντρου εναντίον της ΕΡΕ για το εκλογικό πραξικόπηµα του 1961 «αγγίζει» τώρα και τα Ανάκτορα. Με επίσηµη δήλωση τάσσεται κατά της προίκας και προτείνει «συµβολικό δώρο». Οι δηµοκρατικές εφηµερίδες δηµοσιεύουν αναγνώσµατα κατά του βασιλικού θεσµού από την εποχή του εθνικού διχασµού. Η εφηµερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» περιγράφει «το βασιλικό αντάρτικο». Οι επιχειρηµατίες των κινηµατογράφων ζητούν κατάργηση του «Εράνου Βασιλικής Πρόνοιας». ∆έκα µέρες πριν από τη συζήτηση του νοµοσχεδίου για την προίκα πραγµατοποιείται στο Θέατρο Χατζηχρήστου η πρώτη συγκέντρωση της νεολαίας της Ενωσης Κέντρου, µε κύριο οµιλητή τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος συνεγείρει τους νέους µε την αναφορά στον Ανένδοτο Αγώνα για την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας. Τότε ρίχνεται για πρώτη φορά και το σύνθηµα 1-1-4. Ηταν το τελευταίο άρθρο του Συντάγµατος του 1952, που όριζε ότι η τήρησή του «επαφίεται εις τον πατριωτισµόν των Ελλήνων». Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης 4.000 άτοµα, κυρίως φοιτητές, οργάνωσαν διαδήλωση προς την Οµόνοια µε το σύνθηµα 1-1-4. Η Αστυνοµία επιχείρησε να τους διαλύσει. Ακολούθησαν συγκρούσεις µε τραυµατίες.

Το νοµοσχέδιο για την προίκα ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου 1962 µε αποχή τωνβουλευτών της Ενωσης Κέντρου και της Ε∆Α.

Η Σοφία πήρε τα 300.000 δολάρια, η δε Φρειδερίκη, πανευτυχής για τον παραµυθένιο γάµο της κόρης της, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε υπονοµεύσει το βασιλικό οικοδόµηµα. Χαρακτηριστικό το σχόλιο της γαλλικής «Μοντ» µετά τον γάµο: «Οι Ελληνες βασιλείς έχουν καταστεί αντικείµενο µιας δυσφηµιστικής εκστρατείας, η οποία ανησυχεί και τα βασιλικά ανάκτορα και την κυβέρνηση».

Ηταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραµανλή.

Ο Γιώργος Ρωµαίος είναι δηµοσιογράφος και ιστορικός

120 ήταν οι βαλίτσες µε «δώρα των εφοπλιστών», κατά την ανακτορική δήλωση