Είκοσι χρόνια και ένας φονικός φράχτης

Του Γκαζµέντ Καπλάνι   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2011 07:00 |

Στις 15 Ιανουαρίου συµπληρώθηκαν ακριβώς είκοσι χρόνια από την ηµέρα που πέρασα τα σύνορα και ήρθα στην Ελλάδα. Μαζί µε ένα καραβάνι ανθρώπων, όπως περιγράφω τη σκηνή στο βιβλίο µου «Μικρόηµερολόγιο συνόρων». Περνούσαµε έναν φονικό φράχτη που µας είχε χωρίσει βίαια για πέντε δεκαετίες από τον κόσµο, που µετέτρεψε την Αλβανία σε φυλακή και µας είχε πετάξει έξω από τον χρόνο.

Οι αλβανοί φύλακες µε τα Καλάσνικοφ ήταν ακόµα εκεί.

Το καθεστώς κατέρρεε, επικρατούσε χάος, δεν ήξεραν αν έπρεπε να µας πυροβολήσουν – όπως είχαν κάνει σε χιλιάδες περιπτώσεις µέχρι τότε – ή να µας αφήσουν να περάσουµε. Τελικά, έκαναν στην άκρη και µας άφησαν. Θυµάµαι τα φονικά τους βλέµµατα ενώ µας έβλεπαν να τρέχουµε σαν λυσσασµένοι για να περάσουµε στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην άλλη πλευρά του κόσµου.

Θυµάµαι τα δικά µας λυσσασµένα βλέµµατα ενώ σκίσαµε τα καταραµένα συρµατοπλέγµατα: ποιος ξέρει πόσοι και πόσοι, πριν από µας, είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή εκεί. Και µετά η κραυγή: «Περάσαµε τα σύνορα!». Απίστευτο και τόσο µεθυστικό!

Προχθές σκεφτόµουν ξανά αυτές τις στιγµές.

Σκεφτόµουν προπαντός ότι είµαι πολύ τυχερός: είδα το ολοκληρωτικό καθεστώς να καταρρέει και δεν έζησα φυλακισµένος στην ίδια µου τη χώρα σαν τους γονείς µου. Σκεφτόµουν πώς πέρασαν τα είκοσι χρόνια. Πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια, ειδικά όταν είσαι µετανάστης και πρέπει να αρχίσεις τη ζωή σου από το µηδέν. Γιατί αυτό σηµαίνει να είσαι µετανάστης: να ξαναρχίσεις τη ζωή σου από το µηδέν.

Σκεφτόµουν τις ερωτήσεις που µουκάνουν κάθε τόσο φίλοι και αναγνώστες. Εάν έχω µετανιώσει ποτέ που έφυγα και εάν σκέφτοµαι καµιά φορά την επιστροφή. ∆εν µετάνιωσα ποτέ και οι επιστροφές δενµ’ αρέσουν. Σε τελευταία ανάλυση, ήθελαπάντα να ζήσω αλλού.

Και αυτά τα είκοσι χρόνια ήταν τα πιο δηµιουργικά της ζωής µου.

Σκεφτόµουν τους ανθρώπους που µου έδωσαν το χέρι όταν µε περικύκλωνε το σκοτάδι και η αβάσταχτη άγνοια που κουβαλούσα µαζί µου, σε µια ξένη χώρα όπου δεν ήξερα κανέναν άνθρωπο και καµία λέξη. ∆εν θα αναφέρω εδώ τα ονόµατά τους. ∆εν θα το ήθελαν ούτε οι ίδιοι.

Σκεφτόµουν και άλλα. Οπως, λόγου χάριν, ότι εάν είσαι µετανάστης, όταν έρχεσαι από το πουθενά, δεν σου συγχωρούν ούτε την αποτυχία ούτε την επιτυχία. Εάν αποτύχεις, θα σου πουν «καλά να πάθεις!». Εάν πετύχεις αρκετοί είναι αυτοί, φτωχοδιάβολοι ή «δυνατοί», που θα πουν: «Κοίτα, ο κωλοξένος έχει και το θράσος να πετύχει!». Κάποιοι από αυτούς, που διαθέτουν και εξουσία, παίρνουν και όρκο να σε τσακίσουν.

Εάν το καλοσκεφτείς, πρέπει ναείµαι ευγνώµων και σε αυτούς. Φαίνεται παράξενο αλλά µου έδωσαν περισσότερα κίνητρα για να αντέξω. Μου άνοιξαν πιο πολύ την όρεξη να πετύχω. ∆εν ξέρω ποια είναι η φόρµουλα της επιτυχίας στη µετανάστευση. Νοµίζω ότι είναι η ίδια όπως και στη ζωή: κράτα το καλό που σου δίνεται, γράψε στα παλιά σου τα παπούτσια το κακό που θα συναντήσεις και τράβα µπροστά. Και µην ξεχάσεις ποτέ ότι σε αυτόν τον κόσµο είµαστε όλοι µετανάστες. Με µια προσωρινή άδεια παραµονής πάνω σε αυτήν τη γη, αθεράπευτα περαστικοί...

LINK: http://gazikapllani.blogspot.com

31
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΙΑΝΟΥ
25/01/2011 09:18
Καλησπέρα Γκάζι. Χαίρομαι πάντα να σε διαβάζω. Αισθάνομαι χαρά με την καταπληκτική σου πρόοδο στο πνευματικό και στο φυσικό επίπεδο. Ναι συμφωνώ, είμαστε όλοι μετανάστες στον πλανήτη ΓΗ με προσωρινή άδεια παραμονής. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αφετηρία εκκίνησης θα πρέπει να είναι το μίσος. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κοιτάμε " τον άλλον" αφ'' υψηλού και τί αξία προσθέτει αυτή η κίνηση σε εμάς. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στη θέση "του άλλου" έστω και για ένα λεπτό. Ο καθένας, η καθεμία από μας είμαστε το πραγματικό θέμα. Οι περιορισμοί και οι φράχτες στην σκέψη και στην καρδιά μας. Σε χαιρετώ με αγάπη, Φωτεινή Σιάνου
βασίλης
20/01/2011 01:18
Το μόνο που μου δίνει τώρα τελευταία μια σχετική ικανοποίηση είναι ?τι τα κακοποιά (εννοώ του κοινού ποινικού δικαίου) στοιχεία του ρατσισμού στέρεψαν πια από επιχειρήματα. Όσους τοίχους (και τείχη) κι? αν σηκώσουν, οι μετακινήσεις των πληθυσμών θα συνεχίζονται και μάλιστα σε εντονώτερο ρυθμό. Μεγάλες ανακατατάξεις έρχονται, όπως και πολλές φορές ήρθαν στα σταυροδρόμια της ιστορίας της ανθρωπότητας. Όσο για εκείνους που σπέρνουν το μίσος για τους συμπολίτες μας θα παραμείνουν μίζεροι θεατές των συνταρακτικών αλλαγών που έρχονται. Θλιβερά ανθρωπάρια.
Φώτης
20/01/2011 00:23
Καλό το άρθρο σας, καλογραμμένο, συγκινητικό σαν Αμερικανική ταινία για το ολοκαύτωμα.

Και πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι και αληθινό. Δεν εθελοτυφλώ. Υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα. Ίσως όχι σε τόσο βαθμό όσο στην Ιταλία ή στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει. Ρατσισμός υπάρχει και στην Αλβανία όμως, έναντι των Ελλήνων, να μη το ξεχνάμε και να γινόμαστε μονόπλευροι και τελικά να καταντούμε ρατσιστές εναντίων της Ελλάδας (δεν μιλώ για σας αλλά για ορισμένους Έλληνες).

Αλλά στα αλήθεια, αν δεν υπήρχαν οι Αλβανοί ή οι μουσουλμάνοι θα βγάζαμε τα κόμπλεξ μας πάνω στους τσιγγάνους, τους Θεσσαλονικιούς ή τους χωριάτες. Ο άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο, και στην ΑΛΒΑΝΙΑ επίσης, έχει ανάγκη από κάτι που θεωρεί χειρότερο από το δικό του. Έτσι για να αισθάνεται καλύτερα. Όσον υπάρχουν ανασφάλειες στην ανθρώπινη ψυχολογία, έτσι θα είναι ο άνθρωπος. ΠΑΝΤΟΥ.

Ένα θέλω να σας ρωτήσω. Γιατί η επιλογή αυτού του συγκινητικότατου άρθρου αυτή την περίοδο; Ίσως λόγο των σχεδίων περί του χτισίματος του περιβόητου τοίχους; Γιατί δεν λέτε καθαρά τότε να διαφωνείτε με την ιδέα; Ίσως γιατί θα πρέπει τότε να υποστηρίξετε την άποψή σας; Εμπεριστατωμένα και με λογικά επιχειρήματα;

Κύριε Καπλάνι, η πατρίδα δεν είναι τίποτα άλλο από μια μεγάλη οικογένεια. Όπως δεν θα μπορούσα να φιλοξενήσω στο σπίτι μου πάνω από 2 ή 3 άτομα, όσο κι αν ήθελα να βοηθήσω περισσότερα έτσι και ένα κράτος φτάνει σε ένα σημείο που κάνει κακό στον εαυτό του δεχόμενο περισσότερους μετανάστες.

Δεν βλέπω εσείς, με τόσες ευαισθησίες για τους μετανάστες, να έχετε γεμίσει το σπίτι σας με 70-80 μετανάστες από την Αλβανία ενώ η δύναμή σας αρκεί ίσως μόνο για 10. Φυσικά και όχι, είμαι σίγουρος ότι δεν θα αντέχατε να βλέπεται τα δικά σας παιδιά να πεινούν γιατί εσείς ξοδεύατε τα λεφτά βοηθώντας άλλους. Αν κάνω λάθος, απολογούμαι και σας παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά για να μην το ξανακάνω.

Ξέρεται την αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα την επιδιώκει η Τουρκία, τα Σκόπια, ίσως και Αλβανία για ευνόητους λόγους που όλοι γνωρίζουμε και θα το θεωρούσα χαζό να αναφέρω ξανά. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα, που αν και εσείς μπορεί να μην την θίγετε τόσο συγκινητικά, υπάρχει και αυτή.
Ελινα Μυστακιδου
20/01/2011 00:08
uA συμφωνησω κι εγω με τον κροκοδειλο .....συγχαρητηρια στον κυριο Καπλανι και ωραια τα γραφει...αλλα ...ξεχασαμε ...τα εγκληματα της αλβανικης μαφιας την προωθηση των ναρκωτικων και της πορνειας απο τους ...αλβανους...
Γεωργία Τ.
19/01/2011 20:26
κ. Καπλάνι ευχαριστούμε όχι μόνο για όσα γράφετε αλλά γιατί μας δίνετε την δυνατότητα να δούμε στα σχόλια που συνοδεύουν τα γραπτά σας την Ελλάδα της ανοχής, της αντοχής και της σοφίας αλλά και την Ελλάδα των ρατσιστών των μίζερων των χουντικών. Δίνετε την δυνατότητα σε πολλούς αναγνώστες να καταλάβουν ποια είναι τα ανθρωπάκια που δεν αφήνουν την Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι, που το μόνο που ξέρουν είναι να μισούν. Νιώθουν τόσο δυστυχισμένοι όταν σας διαβάζουν τόσο ανθρωπάκια και τρομαγμένα όταν σας αντικρίζουν και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία σας
Φ. Ν.
19/01/2011 17:09
Ο φράχτης πρέπει να γίνει. Συμπεριφερόμαστε τόσο άσχημα στους ανθρώπους που έρχονται από την Ασία, που μάλλον είναι καλύτερα να στρέψουν εξ'' αρχής το ενδιαφέρον τους για άλλες χώρες παρά εδώ. Δεν το βλέπετε όσοι δεν θέλετε το φράχτη, ότι τους κυνηγάνε με σιδερολοστούς; Σας αρέσει αυτό; Είναι δυνατό χάρη μιας γενικόλογης ανθρωποφιλίας να θέλουμε να έρχονται και να τους κυνηγάνε ή να θησαυρίζουν επιτήδιοι στην Αθήνα; Αν είσαι ανθρωπιστής βγες στο δρόμο και υποστήριξέ τους, αλλιώς δεν ωφελεί να είσαι κατά του φράχτη. Δράσε.
Πασσαρης Γιανης
19/01/2011 16:56
Εγω δεν θα κανω αναλυση των αποψεων σας θα γραψω ενα ρητο που το διαβασα και το οποιο περικλυει ολο το θεμα . ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΜΕΙΣ Ρ Α Τ Σ Ι Σ Τ Ε Σ ??????????????
nionios
19/01/2011 16:11
@Donnie 18/1/2011 14:39
Γι` αυτό μπαίνει ο φράχτης, για να μην έρθουν οι Πακιστανοί φίλοι σου στην Ελλάδα και χάσουν τα καλύτερά τους χρόνια. Ας πάνε μια και καλή Ρώμη και Παρίσι να καλοπεράσουν. Που είναι το πρόβλημα? Πρέπει καλά και ντέ να πάνε στα σαλόνια μέσω Ελλάδας? Ας πάνε direct με τα τσάρτερ του Ερντογάνη. Πήγαινε και συ αμα νοίωθεις κόμπλεξ κατωτερότητας.
κροκοδειλος
19/01/2011 15:12
Ο φραχτης να εχει και ταφρο με κροκοδειλους ο οποιοι να μην ταιζονται. Και οπλοπολυβολα στον αυτοματο με ανιχνευτες κινησης να μην περναει ουτε μυγα απο την ασια. αυτους που εχουμε μαζεψει να τους στειλουμε στην αιγυπτο. Η ακομα καλυτερα στο ισραηλ.
Βασίλης
19/01/2011 14:35
Ο φράκτης αυτός θα έπρεπε κατ΄ αρχήν να είχε στηθεί στα σύνορα μας με την Αλβανία για να αποτραπεί η αθρόα είσοδος λαθρομεταναστών που κατέληξε σε αύξηση της εγκληματικότητας και στην διάπραξη ΠΡΩΤΟΦΑΝΩΝ εγκλημάτων από Αλβανούς στην Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα η Αλβανική εγκληματικότητα κρατά σταθερά τα σκήπτρα στο δελτίο συμβάντων. Έτσι, θα ήταν απόλυτα σωστό και πρακτικό να υπάρξει και αντίστοιχος φράκτης στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα. Το Ελληνικό κράτος (εμείς οι πολίτες στην πράξη) πληρώνουμε καθημερινά την εκπαίδευση και την υγεία Αλβανών που εισέβαλαν στην Ελλάδα παρανόμως, πήραν τις δουλειές Ελλήνων, διέπραξαν και διαπράτουν εγκλήματα, εξάγουν χωρίς κανέναν έλεγχο πολύτιμα κεφάλαια που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και γενικά έφτασαν σε σημείο να θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν (θυμίζω τους ανθελληνικούς πανηγυρισμούς τους όταν κέρδισαν στον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα με την Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη προσπάθησαν να κατεβάσουν την Ελληνική σημαία από τον Λευκό Πύργο. Η αυθόρμητη απάντηση τότε του κόσμου πρέπει να έδωσε ένα ασφαλές μήνυμα...) Εκτός από δεινά, τι μας προσέφερε η παρουσία των Αλβανών και άλλων λαθρομεταναστών στην χώρα μας ; Η, για να το θέσω διαφορετικά, τι θα χάναμε εαν όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες δεν είχαν έρθει ; Την απάντηση δίνει πρόσφατη δημοσκόπηση που σε συντριπτικό ποσοστό εγκρίνει τον φράκτη ενάντια στην λαθρομεταναστευτική λαίλαπα. Λογοτεχνικά καλή η δακρύβρεχτη προσωπική ιστορία σας κύριε Καπλάνι, αλλά δεν αλλάζει τα γεγονότα και ιδιαίτερα όλα αυτά στα οποία πρωταγωνίστησαν και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν λαθρομετανάστες, η μεγαλη πλειοψηφία των οποίων είναι συμπατριώτες σας. Αλλά, θα μου πείτε, κύριε Καπλάνι εσάς δεν σας νοιάζει. Γράφετε "στα παλιά σας τα παπούτσια" το κακό (φαντάζομαι όσους δεν σας υποδέχθηκαν ή όσους δεν σας αποδέχονται). Όπως ακριβώς γράφουν "στα παλιά τους τα παπούτσια" οι ομοεθνείς σας τόσο τους Ελληνικούς νόμους όσο και την ανεκτικότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτόν τον κόσμο δεν είμαστε όλοι μετανάστες, γιατί ούτε όλοι εισβάλαμε σε άλλες κοινωνίες, ούτε εγκλήματα εναντίον τους διαπράξαμε και διαπράτουμε...
Nikos Oikonomopoulos
18/01/2011 23:26
τι είναι αυτά που γράφεις? δεν έχουμε δικαίωμα να φυλάμε τα σύνορά μας? τι κουταμάρες γράφονται στα φθίνοντα έντυπα της απερχόμενης δημοσιογραφίας που συντηρείται αποκλειστικά από καταχρηστικά δάνεια δικά μας? τι ακριβώς είσαι, ποιος σε πληρώνει και γιατί?
Kώστας Κανταρτζής
18/01/2011 21:41
Τι άλλο μπορώ να πω για σένα. Απλά υποκλίνομαι στη μεγαλοσύνη της ψυχής σου.
Σχολιαστής
18/01/2011 21:31
Το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, παρόλο που ήταν απορριπτέο, μας δίδαξε δύο πράγματα: 1 Είναι δυνατόν, αν το θέλεις, να ξεριζώσεις τον παραλογισμό της θρησκείας από το μυαλό των ανθρώπων. 2 Είναι δυνατόν, αν το θέλεις, να κρατήσεις τα σύνορά σου κλειστά. Δεν χρειάζονται φράχτες. Αρκεί να δώσεις στους φρουρούς την εντολή "Shoot to kill"! Το δεύτερο δίδαγμα μπορούμε να το εφαρμόσουμε ακόμα και σήμερα!
Ν.Θ.
18/01/2011 19:42
Εγώ συμπλήρωσα 19 χρόνια......που πέρασα στην κυριολεξία τον φράχτη νύχτα , ήμουν 9 χρονών.....Δεν θα ξεχάσω ποτέ την διαδομή που κάναμε με τα πόδια 5 μέρες και 5 νύχτες......Νόμιζα πως δεν θα φτάναμε ποτέ.......Τελικά ήρθαμε στην γη της Επαγγελίας ,στον παράδεισο στρωμένο με ροδοπέταλα (έτσι το φανταζόμουν)όμως στην πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετικά.Ξέρετε κάτι δεν είναι εύκολο για τον οποιοδήποτε να δεχτεί εύκολα τους μετανάστες...Ακόμα και για μας τους ίδιους τους μετανάστες.Αν και ζώ εδώ,μεγαλώνω τα παιδιά μου εδώ πάντα θα υπάρχει έστω και λίγο η περιφρόνηση από κάποιους ανθρώπους λόγω της καταγωγής σου.Παρόλα αυτά εδώ είναι το σπίτι μου και εδώ η πατρίδα μου ....
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
18/01/2011 18:21
Το θέμα είναι να μεταναστεύεις σε χώρες, των οποίων ο πολιτισμός δεν απέχει πολύ απ'' τον δικό σου.Οι Ευρωπαίοι μετανάστες στεριώνουν και προκόβουν στην Ελλάδα. Οι Ασιάτες όμως; Μπορεί ένας Λάπωνας να μεταναστεύσει στην Κένυα;
GOLDEN BOY
18/01/2011 17:42
Αυτή η μέρα που εσύ και οι συμπατριώτες σου εισβάλατε στην πατρίδα μου ήταν καταστροφική μέρα για τους Έλληνες! Αμέτρητοι συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν, βιάστηκαν, ληστεύθηκαν, είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται και τις γειτονιές τους να υποβαθμίζονται σαν αποτέλεσμα αυτής της εισβολής!
ΑΠ
18/01/2011 16:30
Κύριε Καπλάνι η επιτυχία σας είναι ότι παραμένοντας εντελώς Αλβανός, γίνατε επίσης Έλληνας, και προσφέρετε και καταξιωθήκατε στην Ελλάδα. Για όσους όμως έρχονται θέλοντας να αναπαράγουν τον εφιάλτη τους τι θα λέγατε; Θα θεωρούσατε ''επιτυχία'' αν η Ελλάδα αποκτήσει το μουσουλμανικό στοιχείο που θέλει να δολοφονεί ''βλάσφημους'' σκιτσογράφους, όπως στη Δανία;
cs
18/01/2011 15:58
Κυριε,οι περισσοτεροι Ελληνες δεν θελουν αλλους λαθρομεταναστες.....Απο τοτε που γεμισαμε λαθρομεταναστες,εχει αυξηθει η εγκληματικοτητα στη χωρα μας... Ο Φραχτης,λοιπον, θα μπει για καλο.!!....
Βογιατζή Ευτυχία
18/01/2011 15:05
Ναι, πρίν από 20 χρόνια κε Καπλάνι, το νούμερο που έρχεται σήμερα και κάθε μέρα το γνωρίζετε??
Το νούμερο που ήδη είναι εδώ το γνωρίζετε??
Και τι ποσοστό επιτυχίας έχουν-έχουμε όλοι πιά σ''αυτήν την χώρα!!
θεμης.
18/01/2011 14:45
Εχουμε φτασει στο σημειο να ειναι επιληψιμο να εκφραζεσαι υπερ των συμπατριωτων σου γηγενων....

Ο κ.Γκαζμεντ ομως το να μιλαει για τους συμπατριωτες του ειναι απολυτως θετικο και θεμιτο...Οκ, να παμε να φυγουμε απο την χωρα, να σας παραδοσουμε και τα σπιτια μας και να μην σας ενοχλουμε κιολας βρε παιδια ...
Donnie
18/01/2011 14:39
Συγχαρητήρια κύριε Καπλάνι γιαυτό το εξαιρετικό άρθρο!Είναι λίγο αστεία και προβλέψιμη η ανθρώπινη ιστορία. Εκτός απο την αιώνια ανάγκη να φτιάχνουμε φράχτες. Εδω και ενα μηνα οι αλβανοί μπορουν να έρχονται πλεον στην Ελλαδα χωρίς κανένα εμπόδιο αυτού του τύπου. ΦΥΣΙΚΑ κανεις και για κανεναν λογο στην ελλαδα δεν προεβαλε καμια απολυτως αντίρηση. Εαν κάτι τέτοιο γινόταν πριν 10 χρόνια ...η ελληνική κοινωνία θα είχε πάθει συγκοπή. ΝΑ που όμως που οι αλβανοί δεν είναι πια΄"πρόβλημα", τους ξεχάσαμε. Τώρα πια η προσοχή μας πήγε στην ανατολή, στους μελαμψούς, στους πρόσφυγες, στους μουσουλμάνους. Πάντα ένας αποδιοπομπαίος τράγος να πληρώνει τα κομπλεξ της δύσης.
Α...και όταν λέω στους φίλους μου που ζουν στην Αλβανία να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα..μου απαντούν σχεδόν με περιφρόνηση..."Σιγα ..τι να κάνουμε εκεί! Πάμε Ρώμη...Βερολίνο, Παρίσι .".....Και εγώ νίώθω άβολα, άβολα που μες στα μουτρα μου "προσβάλλουν" την χώρα μου...δεν καταδεχονται καν να έρθουν εδώ για τουρισμό, τους φαινόμαστε λίγοι.
Εμ... και για τους "λαθρομετανάστες" (τι απαίσιος όρος, θεέ μου)....αντί να χτίζουμε φράχτες ..καλύτερα να τους ανοίξουμε όλους και να δείτε για πότε θα φύγουν απο την Ελλάδα. Έχουν άλλωστε καπου καλύτερα να πάνε....Ρώμη, Βερολίνο, Παρίσι....
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ
18/01/2011 13:35
Αλλοι φτιαξανε τοιχος για να μην βγαινουν και αλλοι φτιαξαν τοιχος για να μην μπαινουν..ζουμε παρα μα παρα πολυ ελευθερα !!!
ανωνυμος
18/01/2011 13:21
ελπίζω να διάβασαν τη στήλη σας κάποιοι που είχαν πρόβλημα με το "ανήκομεν εις την Δύση" του Καραμανλή Α'' σε μια γειτονική στήλη σήμερα.
Γεωργία Τ.
18/01/2011 13:15
Απλά εξαιρετικό! Πόσο μίζερα μοιάζουν τα σχόλια ορισμένων μπροστά σε αυτό το κομμάτι, σαν σκουριασμένα συρματοπλέγματα
Χρυσα Κ.
18/01/2011 12:31
Μακαρι να ειχε γινει ο φραχτης απο το 1990 μπας και ειχανε μπει καμια 500αρια χιλιαδες λιγοτεροι λαθροι στην Ελλαδα και την ρημαξουν....Κανεις δεν δειχνει ελεος σε αυτην την χωρα και τους Ελληνες....μονο αν δουν ενα Μπαγκλαντεζο να εχει προβλημα κινητοπιειται ολος ο "προοδευτικος" μηχανισμος...Δεν ντρεπεστε λιγο...
Μαριος Ε.
18/01/2011 12:23
Κυριε αρθρογραφε, αν και δεν σε εχω ξανακουσει, ειναι προφανως οτι επειδη δεν εισαι Ελληνας δεν συμφωνεις με την προστασια των συνορων μας απο τους λαθρομεταναστες, μαστρωπους, ναρκεμπορους και διακινητες ναρκωτικων, μπουκαδορων και λοιπων...

Μηπως να σας τους στελνουμε στην δικη σας πατριδα για "φιλοξενια"...?
Me...
18/01/2011 12:21
Εγω σε λιγες μερες συμπληρωνω 8 χρονια... Σε διαφορετικές συνθήκες, πέρασα μια βροχερή μέρα τα σύνορα, με τους γονείς μου. Με λεωφορείο. Γεια σου Γκάζι.
Κ.Λ.
18/01/2011 11:59
Αν δεν κανω λαθος, το 90% των Ελληνων θελει τον φραχτη και τους λαθρομεταναστες εκτος της χωρας. Το αυτονοητο δηλαδη..οποτε γιατι το κουραζετε?
Δ.Κ.
18/01/2011 11:52
Πιο σωστο μετρο απο τον φραχτη δεν εχω ακουσει...και απο την σκουπα στην Αθηνα - αν και οποτε γινει...

Δεν παει αλλο με τον καθε λογης αποκληρο της γης που εχει κατασκηνωσει σε οποιο μερος της Αθηνας γουσταρει...

Εως και παραγκα εχουν φτιαξει στα Προπυλαια....κατι απο το αφγανισταν λεει για ασυλο κτλ..Ελεος..! Μας προσβαλουν ολα αυτα! Δεν το καταλαβαινουν οι Αρχοντες..?
Α.μ
18/01/2011 11:17
Σωστό αυτό το τελευταίο,αλλά δεν είναι λόγος να το ρίξουμε στο μπάτε σκύλοι αλέστε". Υπάρχουν και τα δικαιώματα των γηγενών. Η μήπως κ. Καπλάνι διαφωνείτε?
Χρήστος
18/01/2011 09:50
Καλημέρα αγαπητέ Γκαζμέντ. Η φόρμουλα της επιτυχίας, όχι μόνο στη μετανάστευση αλλά παντού, περιλαμβάνει την αξιοσύνη φυσικά, αλλά, αν η αρχαιότερη θεά δεν βρίσκεται συνεχώς μπροστά σου, να σε καθοδηγεί και να σε υποχρεώνει, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περιορισμένες... Αναφέρομαι φυσικά στη θεά "Ανάγκη" η οποία καθοδηγεί τον άνθρωπο από τα αρχέγονα χρόνια και η οποία δεν έχει πατρίδα, έχει τη δική της γλώσσα,κοινή για όλους, και είναι ο αλάνθαστος σύμβουλος ,δυνάστης και οδηγός του ανθρώπου στο δύσκολο και κακοτράχαλο μονοπάτι της ζωής.