Πολιτιστικό πάρκο µέσα στο λιµάνι του Πειραιά

180 στρέµµατα στον ΟΛΠ µεταµορφώνονται

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαίρη Αδαµοπούλου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2011 07:00 |
 Πολιτιστικό πάρκο  µέσα στο λιµάνι  του Πειραιά
Πράσινο και πολιτισµός θα συναντηθούν στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά που θα αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα πάρκα και θα καταλαµβάνει 180 στρέµµατα

Μπορεί το λιµάνι του Πειραιά να πλήττεται από την οικονοµική κρίση, οι µηχανές όµως για τη µεταµόρφωσή του σε πόλο πολιτισµού και ανάπτυξης έχουν µπει στο φουλ.

Μέσα στα επόµενα 10 χρόνια ο Πειραιάς πρόκειται να αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Μετανάστευσης, θεµατικό πάρκο για την ελληνική και πειραϊκή ναυτική ιστορία καθώς και πολιτιστικό κέντρο για εκθέσεις πουθα προσφέρεται ως χώρος ηχογραφήσεων και κινηµατογραφήσεων µέσα σε ένα από τα µεγαλύτερα πάρκα της Αττικής. Ολα τούτα είναι µερικά µόνο από τα έργα που προγραµµατίζονται να αλλάξουν το πρόσωπο του µεγαλύτερου λιµανιού της χώρας και να µετατρέψουν τον χώρο όπου σήµερα βρίσκονται εγκαταλελειµµένα κτίρια του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς σε χώρο αντάξιο της υποδοχής των χιλιάδων τουριστών.

«Το λιµάνι έχει αποκοπεί από την πόλη και τους πολίτες. Με τη δηµιουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά ανοίγουµε την πόλη προς τη θάλασσα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση των έργων, που εκτιµάταιπως θα κοστίσουν περίτα 70 εκατ. ευρώµέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αττικής, από πόρους του ΟΛΠ, συνεργασία δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, αλλά και συµβάσεις παραχώρησης σε επενδυτές.

«Πρόκειται για ένα πρόγραµµα αστικής ανάπλασης που επιδιώκεινα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα του Πειραιά αναδεικνύοντας τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του, αναπτύσσοντας τη “γειτονιά των Μουσείων” και παραδίδοντας τους περιβάλλοντες ζωτικούς χώρους στους πολίτες µε τη δηµιουργία του µεγάλου περίπατου και τη δηµιουργία χώρων πρασίνου», έδωσε το στίγµα τού έργου ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος, ενώ για έργο «που θα γκρεµίσει το “τείχος” της πόλης µε το λιµάνι», µίλησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης ∆ιαµαντίδης.

«Στην πλήρη τουανάπτυξη το έργοθα καλύψει µια συνολική έκταση 180 στρεµµάτων, εκ των οποίων τα 50 αποτελούν χώρους πρασίνου. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη έκταση που παίρνει τέτοια µορφή µέσα στη λιµενική ζώνη και, για νασυλλάβει κάποιος το µέγεθος, µπορεί να το συγκρίνει µε το µεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Αρεως, που καταλαµβάνει 350 στρέµµατα», επεσήµανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς Γιώργος Ανωµερίτης, ο οποίος και είχε την ιδέα για τη διαµόρφωση της Ακτής Πολιτισµού.

Μπορεί το master plan που υπογράφει ο αρχιτέκτων Γιώργος Αραχωβίτης να έχει ορίζοντα δεκαετίας, τα έργα όµως στον Πειραιά βρίσκονται στην τελική ευθεία, όπως αποκάλυψε η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. Ετοιµο είναι το ΥΠΠΟΤνα δηµιουργήσει έναν ακόµη αρχαιολογικό χώρο στον στερηµένο αρχαιολογικά Πειραιά, καθώς ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της Ηετιώνειας Πύλης – ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αθηναϊκής ηγεµονίας του 5ου αι. π.Χ. – στο Καστράκι της ∆ραπετσώνας (750.000 ευρώ), ενώ ο χώρος θα διευρυνθεί επιπλέον καθώς απέκτησε 6,5 στρέµµατα από τον ΟΛΠ.

Τα υπόλοιπα έργα που εντάσσονται στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά θα τεθούν σε διαβούλευση µε όλους τους εµπλεκόµενους έως το τέλος του µήνα και το καλοκαίρι προγραµµατίζεται να ξεκινήσουν οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισµοί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Τριπλάσιους σχεδόν εκθεσιακούς χώρους θα κερδίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς απότα 1.700 τ.µ.που διαθέτει σήµεραθα απλωθεί σε κτίριο εµβαδού 7.000 τ.µ. Τοκτίριο που προγραµµατίζεται να φιλοξενήσει το µουσείο –το σηµερινό έχει χαµηλή επισκεψιµότητα – τοποθετείται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠκαι θα επικοινωνεί µετον γειτονικόαρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης µέσω γέφυρας, ενώ δεν αποκλείεταικαι η κατάργηση της ενδιάµεσης οδού.

Το κτίριο του Silo (γνωστό ως Ρολόι) σώζει στο εσωτερικό του τον εξοπλισµό του και ενώ θα λειτουργεί ως χαρακτηριστικό δείγµα βιοµηχανικής αρχαιολογίας,στα 16.000

τ.µ. του προβλέπεται να στεγαστεί το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και τοΜουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ώστε ναεκτεθούν επιτέλους οι περισσότερες από 10.00

0 αρχαιότητες που σήµερα στοιβάζονται σεαποθήκες. Σε Μουσείο Μετανάστευσης προγραµµατίζεται να µετατραπεί η Πέτρινη Αποθήκη –επιφάνειας 3.500 τ.µ. –, ενώ η Μεγάλη Αποθήκη θα φιλοξενεί εκθέσεις αλλά και κινηµατογραφιστές και φωτογράφους,καθώς θα αποκτήσει υποδοµές γιαγυρίσµατα και φωτογραφήσεις. Οσο γιατην γνωστή «Παγόδα»,το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισµός για τη µετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Το master plan που υπογράφει ο αρχιτέκτων Γ. Αραχωβίτης έχει ορίζοντα δεκαετίας, τα έργα όµως βρίσκονται στην τελική ευθεία

8
πειραιώτης
06/01/2011 18:36
νόμιζα ότι τα αρχαία φθείρονται από την θάλλασα. φαίνεται ότι εέκανα λάθος.
χαίρομαι γιατίτα λεφτά που δεν υπάρχουν για σχολεία , νοσοκομεία, συντάξεις κλπ, βρέθηκαν για πάρκα και άλλα έργα βιτρίνας στο λιμάνι.
οκ
06/01/2011 18:33
τα πεντε δεντρακια τα βαφτηστε παρκο εεε, κατι αλλα φιλετα πατε να φατε μαγκες, αλλα μεχρι ποτε. πλησειαζει η ωρα σας..
ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ
06/01/2011 05:15
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και ένα καλό για το περιβάλοντα χωρο που ζούμε .
Ελπίζω οι αρμόδιοι σχεδιαστές πολιτικοί μηχανικοί να βάλουν όλοι την μαστοριά τους και όχι μόνο να φάνε όλοι καλά τα λιγοστά χρήματα των πολιτών γιατί εμείς οι ΕΛΛΗΝΕς τα πληρώνουμε ας μην το ΞΕΧΝΟΥΝ ..

ΔΕΝ θέλουμε να ζούμε σαν τριτοκοσμική χώρα ...
ΘΕΛΟΥΜΕ πολύ πράσινο δέντρα και ένα περιβάλλον ισάξιο του πολιτισμού μας ...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ....
ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ
06/01/2011 05:15
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και ένα καλό για το περιβάλοντα χωρο που ζούμε .
Ελπίζω οι αρμόδιοι σχεδιαστές πολιτικοί μηχανικοί να βάλουν όλοι την μαστοριά τους και όχι μόνο να φάνε όλοι καλά τα λιγοστά χρήματα των πολιτών γιατί εμείς οι ΕΛΛΗΝΕς τα πληρώνουμε ας μην το ΞΕΧΝΟΥΝ ..

ΔΕΝ θέλουμε να ζούμε σαν τριτοκοσμική χώρα ...
ΘΕΛΟΥΜΕ πολύ πράσινο δέντρα και ένα περιβάλλον ισάξιο του πολιτισμού μας ...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ....
Τάσος
05/01/2011 12:42
Ξέχασαν κάτι σημαντικό. Την ανασύσταση της Τρούμπας! Δεν νοείται μεγάλο λιμάνι χωρίς συνοικία με κόκκινα φανάρια. Η χούντα την κατάργησε αυθαίρετα, δήθεν για λόγους ηθικής. Νομίζω ότι είναι καιρός να αποκατασταθεί αυτή η αδικία!
Στέλλα Πετρίδου
05/01/2011 12:15
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη λόγω της τελετής Αγιασμού των Υδάτων
Σε Αθήνα και Πειραιά

Aγιάαααααααααααζεται τό κατούρημα πού θεωρούνε θάλασσα σέ ορισμένες παραλίες τού Αιγαίου;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Θά πάνε γιά Urotherapy στήν Ελληνική Χεχεσέ τής Μεσογείου.
Τό Αστέρι εγγυήσεως καθαριότητος παραλίας ΕΟΤ ΕυρωπαιϊκόΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.....................
Οεο?
05/01/2011 11:48
Ωραια ολα αυτα αλλα τους ΤσιπραΑλαβανους τους ρωτησατε?
αχ
05/01/2011 10:07
λεφτά δεν έχουμε να φάμε, τα πάρκα μας μάραναν....!!