Στην ουσία του κινηµατογράφου, στο παγκόσµιο ανεξάρτητο σινεµά και όχι στις ακριβές α λα Χόλιγουντφιέστες έχειστραµµένο το βλέµµα του το φετινό 51ο ΦεστιβάλΚινηµατογράφου Θεσσαλονίκης.

«Γεµάτες αίθουσες µε πιστό σινεφίλ κοινό και προκλητικές ταινίες» είναι το όραµα του διευθυντή του πρώτου κινηµατογραφικού φεστιβάλ της χώρας ∆ηµήτρη Εϊπίδη. «Τέρµα η πενταετία – εννοούσε υπό τη διεύθυνση της ∆έσποινας Μουζάκη – µε αµερικανικές υπερπαραγωγές και πανάκριβους προσκεκληµένους παλαιάς κοπής µε τεράστια έξοδα µετάκλησης, που κόντεψαν να χρεοκοπήσουν το Φεστιβάλ και να µην το πραγµατοποιήσουµε φέτος!» δήλωσε χθες.

«Επανερχόµαστε στο στίγµα που είχε το φεστιβάλ µόλις πρωτοξεκίνησε τη διεθνοποίηση του, στον ανεξάρτητο κινηµατογράφο, που θεωρώ ότι είναι πρωτοπορία και προποµπός αυτών που επέρχονται στην παγκόσµια κινηµατογραφική σκακιέρα» συµπλήρωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, που µαζί µε τον Μισέλ ∆ηµόπουλο – φέτος επιστρέφει και αυτός ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνιστικού τµήµατος και οι φήµες τον θέλουν να αναλαµβάνει τα ηνία του Ελληνικού Κέντρου Κινηµατογράφου µόλις ψηφιστεί ο νέος κινηµατογραφικός νόµος – το είχαν στην κυριολεξία νεκραναστήσει στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τα οικονοµικά του Φεστιβάλ που παραλίγο να χρεοκοπήσει, απαντά: «Φέτος, το κόστος του Φεστιβάλ θα είναι 2.500.000 ευρώ, από τα οποία το ένα εκατοµµύριο είναι του υπουργείου Πολιτισµού και τα άλλα χορηγίες. Πέρυσι το συνολικό του κόστος ήταν 8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 εκατ. του υπουργείου Πολιτισµού. Ετσι, βρήκαµε ένα χρέος 6.200.000 ευρώ που το έχουµε µειώσει κατά ενάµισι εκατοµµύριο».

Αλλά και στην επιλογή των ταινιών έχει γίνει αυστηρότερος ποιοτικός έλεγχος. Από τις 270 περσινές ταινίες που ελάχιστοι προλάβαιναν να δουν, φέτος θα υπάρχουν 169 επιλεγµένες µία και µία. Πρόκειται για ταινίες απ’ όλο τον κόσµο, µε κινηµατογραφικές εκπλήξεις, σηµαντικούς προσκεκληµένους, αφιερώµατα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.

< INFO

Από τις 3 έως τις 12 ∆εκεµβρίου, µε 169 ταινίες από όλο τον κόσµο – 23 ελληνικές –, µειωµένη τιµή εισιτηρίου (6 ευρώ) και ελεύθερη είσοδο για ανέργους και συνταξιούχους. Στις αίθουσες: «Ολύµπιον» και «Παύλος Ζάννας», «Τζων Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα» στην προβλήτα του λιµανιού, αλλά και στο ΙΕΚ Ακµή