Καθώς πληθαίνουν οι φωνές υπέρ του νοµοσχεδίου για τον κινηµατογράφο, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών φέρεται να χρησιµοποιεί ψευδώς υπογραφές σκηνοθετών, όπως των Κώστα Γαβρά, Παντελή Βούλγαρη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, προκαλώντας την µήνιν τους για τη «φασιστική µέθοδο»
Ενώ το νέο σχέδιο νόµου για τον ελληνικό κινηµατογράφο βρίσκεται στην τελική ευθεία – µέχρι τις 2 ∆εκεµβρίου το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού επιθυµεί να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή –, η κόντρα στην κινηµατογραφική πιάτσα κορυφώνεται. Στο πλαίσιο, δε, της διαβούλευσης για το νοµοσχέδιο, το οποίο βρήκε αντίθετο µεγάλο ποσοστό των µελών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, τρεις τουλάχιστον γνωστοίσκηνοθέτες είδαν τις υπογραφές τους στον κατάλογο µε τους υπογράφοντες κατά του σχεδίου, έγιναν πυρ και µανία και το καταγγέλλουν δηµόσια.

Η λίστα µε τις υπογραφές (τουλάχιστον εκείνες των Κώστα Γαβρά, Παντελή Βούλγαρη και Νίκου Παναγιωτόπουλου δεν είχαν µπει ποτέ αλλά συµπεριελήφθησαν) κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Σκηνοθετών στο ∆ιαδίκτυο ως απάντηση στο ιστολόγιο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεµόπουλου κι αναπαρήχθη από πολλά µπλογκ.

«Εµεινα κατάπληκτος όταν είδα το όνοµά µου σε µια λίστα εναντίον του νοµοσχεδίου του υπουργού κ.Γερουλάνου για τον κινηµατογράφο», δηλώνει ο Κώστας Γαβράς. «Θεωρώ φασιστική τη µέθοδο που συνιστάται, να χρησιµοποιηθεί το όνοµά µου για σκοπούς που απορρίπτω απολύτως. ∆ιάβασα το νοµοσχέδιο και το βρίσκω απαραίτητο για να εκµοντερνιστεί ο ελληνικός κινηµατογράφος». Το ίδιο έγινε και µε τον Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος προχώρησε σε διάψευση: «Με µεγάλη έκπληξη είδα την υπογραφή µου σε µια λίστα που κυκλοφορεί και ζητάει την απόσυρση του υπό ψήφιση νέου νοµοσχεδίου. Η υπογραφή µου υπεκλάπη από ένα κείµενο που αφορούσε συγκεκριµένα το ζήτηµα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της οποίας είµαι µέλος. Τι κατάντια! Σε καµία περίπτωση δεν αφορούσε την άποψή µου για το σύνολο τουνοµοσχεδίου, το οποίο κρίνω θετικό. Θεωρώ ότι ο νόµος πρέπει να εφαρµοστεί, χωρίς να αλλοιωθεί ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας. Η οµάδα των ενεργών κινηµατογραφιστών που εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό και που συγκινεί και αφυπνίζει το ελληνικό κοινό ήρθε η ώρα ναέχει τον νόµο που θα προστατεύει την πολυφωνία της έκφρασης και θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην ανεξάρτητη παραγωγή».

Χρησιµοποιήθηκε, δε, και το όνοµα του Νίκου Παναγιωτόπουλου ως πολέµιου του νοµοσχεδίου. «∆εν έχω διαβάσει το νοµοσχέδιο. Oύτε σκοπεύω. Ελπίζω να λαµβάνει υπ’ όψιν του ότι οι ταινίες, όταν µάλιστα χρηµατοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισµού, αποτελούν πολιτιστικά έργα και όχι εµπορικά προϊόντα. Επίσης, ότι οι κινηµατογραφικές ταινίες είναι έργα των σκηνοθετών και όχι των παραγωγών, τους οποίους δεν εκτιµώ ιδιαίτερα. Ως καλλιτέχνης, φυσικά, είµαι εναντίοντης αγοράς και δενµπορώ να διανοηθώ ότι ένα υπουργείο Πολιτισµού τουλάχιστον, σε ό,τι αφοράτην παραγωγή και τη διακίνηση πνευµατικών καικαλλιτεχνικών έργων, θα είχε διαφορετική προσέγγιση».

«Ναι» λέει η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών


Υπέρ του νοµοσχεδίου τοποθετείται η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηµατογράφου, που κάνει λόγο για «κίνηση η οποία ικανοποίησε επιτέλους το χρόνιο αίτηµα των κινηµατογραφιστών για έναν σύγχρονο, αναπτυξιακό νόµο». «Αρνούµαστε να δεχθούµε την επιµονή τόσο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, όσο και άλλων σωµατείων, να πολεµήσουν τον καινούργιο νόµο. Ενα είναι σίγουρο:

θα πάψουν να επωφελούνται οικονοµικά και θεσµικά, όπως συµβαίνει µε το ισχύον καθεστώς, και θα πρέπει εφεξής να λειτουργήσουν ως ελεγκτικοί µηχανισµοί των θεσµών και όχι ως θεσµοί», αναφέρουν (υπογράφουν τα µέλη του ∆.Σ. Νίκος Τριανταφυλλίδης, Παναγιώτης Φαφούτης, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Λάγια Γιούργου, Λένα Βουδού- ρη).