Τι σχέση έχουν οι ψηφίδες (απτό, πολύχρωµο υλικό από πέτρα που χρησιµοποιούσαν οι αρχαίοι για να «ζωγραφίσουν», να αποδώσουν µορφές και χρώµατα) µε τα pixels των σύγχρονων µεθόδων ανάλυσης εικόνας σε φωτογραφικές µηχανές, οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών; Αµεση, καθώς pixels είναι οι σύγχρονες ψηφίδες.

Μεταξύ των ψηφίδων της αρχαιότητας και των pixels τού – γοητευτικού – ηλεκτρονικού υπολογιστή κινούνται οι εφαρµογές Διάχυτης Νοηµοσύνης (Αmbient Ιntelligence ή Αml) στην έκθεση – εφαρµογή που αναπτύσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, µε τον τίτλο «Μακεδονία: Από τις ψηφίδες στα pixels».

Στην έκθεση δύο αντίθετοι πόλοι, η αρχαιολογία από τη µια (λανθασµένα ταυτισµένη µε το πεπερασµένο) και η τεχνολογία και τις εφαρµογές της από την άλλη, συναντώνται.

Επιστηµονικοί εταίροι της παγκοσµίως πρωτότυπης έκθεσης σε µουσείο είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Ερευνας µε έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο εισέφερε την τεχνογνωσία, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που πέραν των χώρων του στους οποίους φιλοξενείται ένα υπερσύγχρονο και εξελιγµένο τεχνολογικά «έξυπνο µουσείο», «εισέφερε» την Ιστορία (τα κείµενα και τις πληροφορίες για τα εκθέµατα).

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επίσηµη και δηµόσια εφαρµογή της υψηλής τεχνολογίας σε αρχαιολογικά εκθέµατα µε στόχο την ανάδειξη µουσειακών αντικειµένων, αρχαιολογικών χώρων και µνηµείων προσβάσιµων στο ευρύ κοινό.

«Ο τρόπος µε τον οποίο συµπεριφερόµαστε στην αρχαία κληρονοµιά δείχνει ουσιαστικά αυτό που είµαστε σήµερα. Δηλαδή, αν µπορούµε χωρίς φοβικότητα να αγκαλιάζουµε αυτά τα ευρήµατα, να µην τα βάζουµε πάντα πίσω από προθήκες, αλλά να τα κάνουµε προσβάσιµα στον κόσµο, αυτό δείχνει ποιοι είµαστε» δήλωσε µεταξύ των άλλων ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ξεναγήθηκε χθες στο υπέροχο ταξίδι τεχνογνωσίας και αρχαιολογίας και εγκαινίασε τη µοναδική στον κόσµο έκθεση.

«Σήµερα που τελείται ένας παγκόσµιος διάλογος πολιτισµών, είναι πάρα πολύ σηµαντικό ο ελληνικός πολιτισµός να έχει τέτοια εργαλεία, µε τα οποία µπορεί να έλθει σε επαφή µε όλους τους άλλους πολιτισµούς του κόσµου. Είναι µια καταπληκτική έκθεση που δείχνει πόσο η σηµερινή τεχνολογία µπορεί να βοηθήσει την επιστήµη, αλλά µπορεί να βοηθήσει και στο να κάνει τα εκθέµατα πιο ζωντανά, άµεσα προσβάσιµα στους νέους», συµπλήρωσε ο υπουργός.

ΙΝFΟ

Πληροφορίες για το σύστηµα στο Ιντερνετ:

www.makedonopixels.org Η µόνιµη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μαν.

Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310-

830.538),