ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Του Γκαζµέντ Καπλάνι   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2010 07:00 |

Είπε προχθές η κ. Μέρκελ ότι η Γερµανία απέτυχε µε τους µετανάστες. Οτι το µοντέλο της πολυπολιτισµικότητας δεν λειτουργεί πια. Οτι αυτή η θεωρία πως θα ζήσουµε ευτυχισµένοι ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς να αναµειχθούµε, µπάζει νερά. Είπε πολλές αλήθειες. Απλά δεν είπε την κύρια αλήθεια: ότι απέτυχε το µοντέλο της «πολυπολιτισµικότητας» που επέλεξαν οι οµοϊδεάτες της κ. Μέρκελ. Ηταν εκείνοι που επί δεκαετίες έλεγαν στους µετανάστες ότι στη Γερµανία βρίσκονται προσωρινά ως γκασταρµπάιτερ, δηλαδή «φιλοξενούµενοι εργάτες», πως µια µέρα θα πρέπει να πάνε πίσω στις πατρίδες τους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι µετανάστες έπρεπε να έχουν τις δικές τους γειτονιές, τα δικά τους σχολεία, τις δικές τους ζωές, τις ζωές των άλλων. Το µοντέλο της γερµανικής πολυπολιτισµικότητας για δεκαετίες ήταν: «δεν θα γίνεις Γερµανός ποτέ Ελληνα, Ιταλέ και Τούρκε». Τελικά, οι µετανάστες δεν έφυγαν. Εµειναν στη Γερµανία. Μόχθησαν, άντεξαν, δηµιούργησαν οικογένειες, προχώρησαν. Τα παιδιά τους δεν µιλούσαν πια σπαστά γερµανικά. Δεν ένιωθαν ξένα και άρχισαν να διεκδικούν ως ντόπιοι. Και τότε, ξαφνικά, έγιναν ενοχλητικοί, άρχισαν να φαίνονται πολλοί. Την καινούργια κατάσταση την περιέγραψε µε αριστουργηµατικό τρόπο ο Μαξ Φρις: «οι µετανάστες είναι πολλοί. Οχι, βέβαια, στα εργοστάσιά µας. Τις αργίες, τις Κυριακές στις πλατείες, φαίνονται πάρα πολλοί».

Το γερµανικό κράτος αντιλήφθηκε ύστερα από δεκαετίες το Βατερλώ του µοντέλου της «πολυπολιτισµικότητας» που το ίδιο επέβαλε στους µετανάστες. Ηταν τότε που άλλαξε ο κώδικας της ιθαγένειας στη Γερµανία και άρχισε, σταδιακά, να πέφτει το τείχος που χώριζε τη Γερµανία σε ντόπιους και ξένους. Από τότε η Γερµανία έχει κάνει τεράστια βήµατα. Αν και υπάρχουν ακόµα πολλά προβλήµατα _ και πού δεν υπάρχουν άλλωστε _ τα παιδιά των µεταναστών στη Γερµανία, γερµανοί πολίτες πια, γίνονται αρχηγοί γερµανικών κοµµάτων, ευρωβουλευτές, διάσηµοι σκηνοθέτες, βραβευµένοι συγγραφείς. Δεν είναι πια απλά φθηνά εργατικά χέρια αλλά και κοµµάτι της «γερµανικής ελίτ».

Οι σκληροί υποστηριχτές του µοντέλου του γκασταρµπάιτερ _ όπως ο κύριος Σαραζίν φερ’ ειπείν, µέλος του Δ.Σ. της Βundesbank _ πικραµένοι από την εξέλιξη των πραγµάτων, το έχουν ρίξει τώρα στη θεωρία των γονιδίων. Λένε πως ολόκληρες οµάδες µεταναστών είναι γονιδιακά αναφοµοίωτοι. Εντάξει, εδώ που τα λέµε, ο Αδόλφος τα έλεγε καλύτερα αυτά τα πράγµατα µε γονίδια, σεξουαλικά πεινασµένους και «αναφοµοίωτους». Από την άλλη, υπάρχουν οι «µετριοπαθείς» νοσταλγοί του συνθήµατος «δεν θα γίνεις Γερµανός ποτέ Ελληνα, Ιταλέ και Τούρκε...». Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν κάποτε στους µετανάστες πως δεν θα γίνουν ποτέ κοµµάτι της γερµανικής κοινωνίας και ότι θα πρέπει να πάνε πίσω στις πατρίδες τους, που σήµερα λένε: «Εµείς θέλουµε να ενσωµατωθούν οι µετανάστες αλλά αυτοί δεν θέλουν». Τι εννοούν όµως µε ενσωµάτωση; Κατά κύριο λόγο ότι οι µετανάστες και τα παιδιά τους πρέπει, εάν θέλουν να µείνουν στη Γερµανία, να αποδεχτούν πως θα είναι γερµανοί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και ότι για να θεωρηθούν Γερµανοί πρέπει να σκέφτονται σαν Γερµαναράδες. Αυτήν την «αντίληψη ενσωµάτωσης» χαϊδεύει η κ. Μέρκελ µε τα λόγια της. Θα µου πείτε: «Μα δεν υπάρχει πρόβληµα ενσωµάτωσης;». Σίγουρα υπάρχει. Η ενσωµάτωση όµως απαιτεί χρόνο και υποµονή. Και προπαντός είναι σαν το ταγκό: για να πετύχει χρειάζονται πάντα δύο...

LΙΝΚ: http://gazikapllani.blogspot.com

11
@ GOLDEN BOY 19/10/2010 09:47
20/10/2010 14:53
Ώστε οι Ιταλοί κι οι Έλληνες είναι όμορφοι ενώ οι Αλβανοί κι οι Τούρκοι άσχημοι.
Έχεις ξεφύγει τελείως. Ο Μπερίσα είναι άσχημος κι ο Πάγκαλος όμορφος.
Το αγγλικό αντίστοιχο του Δρομοκαϊτειου που πέφτει;
ροκφελερ
20/10/2010 13:40
Και κάτι ακόμη που αν ο κόσμος το είχε καταλάβει τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά. Έρχεται ο ξένος εργάτης, δουλεύει, πληρώνεται και μετά φεύγει και πάει στην πατρίδα του. Τόσο απλά. Ούτε να ψηφίζει ούτε τίποτα FXG 19/10/2010 12:28 αν ηταν ετσι αγαπητε μου τοτε και τα εκατομ των ελληνων που ειναι??γιατι δεν επεστρεψαν?μν πεταμε μπαρουφες λοιπον
Κ.Γ.
20/10/2010 12:46
Αφού πέτυχε στην Αμερική γιατί να να μην πετύχει στην Ευρώπη? Δηλαδή η Αμερικάνικη κοινωνία είναι πιο έξυπνη από εμάς..Θα μου πείτε βέβαια ότι αλλιώς είναι με την περίπτωση της Ευρώπης όπου οι χώρες της, έχει η καθεμία την δική της ιστορία με κορωνίδα την Ελλάδα..Είναι δύσκολο να ενσωματωθούν η υπερηφάνεια, ο εγωισμός και η μεγάλη ιδέα για τους εαυτούς και να λειτουργούν σαν ένα όμοιο σύνολο...Όντως...Η Αμερική ήταν ένα νεοσύστατο κράτος και όσοι πήγαιναν εκεί έβαζαν το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη του και στην δημιουργία του χαρακτήρα του...Από την άλλη όμως η ύπαρξη της ιστορίας της Ευρώπης έπρεπε να λειτουργήσει ακριβώς αντίθετα..Να μας κάνει δηλαδή, σοφότερους, εξυπνότερους, ανοιχτόμυαλους και όχι ρατσιστές, κομπλεξικούς και κλεισμένους στους υπεράνω εαυτούς μας.
βασίλης
19/10/2010 22:43
Το γερμαναράδες είναι το αντίστοιχο αυτού που λέμε ελληνάρες. Όπως εκείνοι που θεωρούν ότι είναι οι εξυπνότεροι και οι...ομορφότεροι. Πλάκα έχεις.
στινε
19/10/2010 20:52
"..οι ετανάστες και τα παιδιά τους πρέπει, εάν θέλουν να είνουν στη Γερανία, να αποδεχτούν πως θα είναι γερανοί πολίτες δεύτερης κατηγορίας" Δεν νομίζω οτι ισχύει αυτό. Με ποιά στοιχεία βγάλατε αυτό το συμπέρασμα;
Γεωργία Τ.
19/10/2010 18:54
@ΓΙΑΝΝΗ Κ. συμφωνώ και επαυξάνω . Απο κάποια σχόλια εκεί κάτω πάντως καταλαβαίνεις ποιοι είναι πραγματικά οι μη ενσωματωμένοι, είναι οι ρατσιστές και οι μίζεροι. Εξαιρετικό κομμάτι κ. Καπλάνι!
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
19/10/2010 13:47
Συμφωνούμε απολύτως.Η ενσωμάτωση για να πετύχει χρειάζονται δύο,όπως στο τανγκό:η καλή προαίρεση του ντόπιου αλλά και η εργατικότητα και η νομιμοφροσύνη του μετανάστη.
\
Πρώην Έλληνας
19/10/2010 13:39
Ελλιπές το άρθρο. Μπορεί σε χώρες όπως η Γερμανία αυτο να συνέβη όντως, αλλά αυτό δεν επεξηγεί παρόμοια περιστατικά "μη θέλησης ενσωμάτωσης/πολυπολιτισμικότητας" σε άλλες χώρες, με πολιτικές κατά πολύ ηπιότερες (π.χ. Σουηδία/Φινλανδία). Θα έλεγα ότι σε τέτοιες περιοχές - όπου η μετανάστευση είναι πολύ πρόσφατο φαινόμενο - οι μετανάστες αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό τόσο από το κράτος όσο και - αρχικά - από τους πολίτες. Και είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η πεισματική τους άρνηση ενσωμάτωσης (γιατί φοβόμαστε αυτή τη λέξη, άραγε;) που οδηγεί σε προβλήματα.
FXG
19/10/2010 12:28
Γερμαναράδες ε; Αυτό που έγραψες δεν σου φαίνεται ρατσιστικό; Και κάτι ακόμη που αν ο κόσμος το είχε καταλάβει τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά. Έρχεται ο ξένος εργάτης, δουλεύει, πληρώνεται και μετά φεύγει και πάει στην πατρίδα του. Τόσο απλά. Ούτε να ψηφίζει ούτε τίποτα
Π.Πακιστανός
19/10/2010 11:11
Θέλετε να πείτε, ότι οι γερμανοί βλέπουν τους έλληνες σαν "αναφοοίωτα τέρατα", Γκαζέντ ?
Λυπάμαι, αλλά δεν συμφωνώ ακριβώς μαζί σας ...
Άλλωστε άθελά σας είπατε, ότι ... γίνονται "κοάτι της γερανικής ελίτ."

Μα πολύ κόμπλεξ με το ρατσισμό, έχετε οι αλβανοί !!!
Αναρωτιέμαι γιατί ?
GOLDEN BOY
19/10/2010 09:47
Δεν είναι δυνατό να συγκρίνεις τους Έλληνες και τους Ιταλούς που είναι άνθρωποι έξυπνοι και εμφανίσιμοι με τους τούρκους και τους αλβανούς που είναι όχι και τόσο έξυπνοι και μάλλον άσχημοι! Καμία σχέση! Άλλωστε οι Έλληνες και οι Ιταλοί έχουν φύγει από τη Γερμανία. Πήγαν εκεί για να βγάλουν χρήματα και όχι γιατί τους άρεσε!