Στον Μάριο Βάργκας Λιόσα το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2010 14:12 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 07/10/2010 15:20 |
Ο νομπελίστας Λογοτεχνίας για το 2010, Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή των Νόμπελ στη Στοκχόλμη σήμερα το μεσημέρι.

Η επιτροπή του απένειμε το Νόμπελ, τονίζοντας στα χαρακτηριστικά της γραφής του «τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις αιχμηρές εικόνες της αντίστασης, της ανταρσίας και της ήττας του ατόμου».

«Η λογοτεχνία υπήρξε η σπονδυλική στήλη, το νευραλγικό κέντρο της ύπαρξής µου. Ηταν περίπου προφανές, έστω και υποσυνείδητα, από την αρχή, ότι θα γίνω συγγραφέας. Από τη στιγµή που ανακάλυψα την ανάγνωση», λέει ο 74χρονος συγγραφέας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

«Η λογοτεχνία είναι σαν τη φωτιά, σηµαίνει διαφωνία και εξέγερση. Ο λόγος ύπαρξης του συγγραφέα είναι η διαµαρτυρία, η αντίρρηση, η κριτική», προσθέτει ο ίδιος (το όνομα του οποίου προφέρεται Λιόσα και όχι Γιόσα λόγω της περουβιανής του καταγωγής).

Ο Λιόσα έχει γράψει περισσότερα από 30 μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια.

Γεννημένος στην πόλη Αρεκίπα, ο συγγραφέας πήρε την ισπανική υπηκοότητα το 1993. Δύο χρόνια αργότερα, βραβεύθηκε με το βραβείο Θερβάντες, το σημαντικότερο στον ισπανόφωνο λογοτεχνικό κόσμο.

Είναι ο πρώτος νοτιοαμερικανός συγγραφέας που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά τον κολομβιανό Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ, στον οποίο απονεμήθηκε το 1982.
Ήταν φθινόπωρο του 1958 στη Μαδρίτη, όταν ο 22χρονος τότε Λιόσα άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με βάση τις προσωπικές εμπειρίες του από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στη στρατιωτική σχολή Λεόνσιο Πράδο της Λίμα του Περού. 

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε τον χειμώνα του 1961, τον έκανε παγκοσμίως γνωστό και προκάλεσε την οργή του περουβιανού καθεστώτος. Ο τίτλος του ήταν Η πόλη και τα σκυλιά, ένα βιβλίο που θεωρείται από πολλούς ως το λογοτεχνικό του αριστούργημα.

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει γράψει ο Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι και τα: Απρόσμενη επίσκεψη, Η θεία Χούλια και ο γραφιάς, Ο πόλεμος της συντέλειας του κόσμου, Μητριάς εγκώμιο, Μια ιστορία για τον Μαύτα, Ο Παντελέων και οι επισκέπτριες, Ποιος σκότωσε τον Παλομίνο Μολέρο, Ο Λιτούμα στις Ανδεις, Οι αρχηγοί, Το ψάρι στο νερό.

3
Κατερίνα Χαλκίδου
07/10/2010 20:08
Μήπως ξεχάσατε ότι:
Το 1945 το νομπέλ λογοτεχνίας απονεμήθηκε στη χιλιανή GABRIELA MISTRAL;
Το 1971 το νομπέλ απονεμήθηκε στο χιλιανό PABLO NERUDA;
Το CANTO GENERAL σας λέει τίποτα;
Ανώνυμος
07/10/2010 19:51
Καλά είσαι σοβαρός; Έχεις συνείδηση για ποιον μιλάς
Αγύριγο κεφάλι
07/10/2010 16:59
Που διάλο πάνε και τους βρίσκουν κάτω εκεί.Τόσοι Γάλλοι ,τόσοι Βρετανοί ,τόσοι Ρώσοι, τόσοι Γερμανοί, τόσοι Αμερικανοί λογοτέχνες,φιλόσοφοι και άνθρωποι των γραμμάτων γράφουν, γράφουν, γράφουν.Τίποτα.Στον Πύργο λειτουργάνε γιά τους Σουηδούς.Αυτοί ψάχνουν να βρούν κανέναν από τον τρίτο κόσμο γιά να βραβεύσουν.Εκεί,φαίνεται,διαισθάνονται την πηγή της γνώσεως.Αμα μάλιστα ο συγγραφέας έχει και φάτσα γεροντοβλοσηρή και μοιάζει και με κάναν ηθοποιό στην μούρη (Γκρέγκορι Πεκ εν προκειμένω) έ αυτό του δίνει ι μόρια...Προς βράβευσιν...