ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ

ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΥΜΝΟ

Της Μαίρης Αδαµοπούλου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2010 07:00 |
 Ωρα για γυµνό
Η γυναικεία εικόνα όπως εµφανίζεται στη διαφήµιση εµπνέει τον βρετανό ζωγράφο Μαρκ Τζόουνς, το έργο του οποίου «Loft Βitch» είναι ένα από τα 120 που θα µιλήσουν για τη «Γυµνή Αλήθεια» στην έκθεση του Μουσείου Φρυσίρα

Προκλητικά, αισθησιακά, όµορφα, τρυφερά, φθαρµένα, πονεµένα. Γυµνά ανθρώπινα κορµιά έτοιµα να παγιδεύσουν το βλέµµα. Σώµατα που λειτουργούν ως καθρέφτες της ψυχής. Ετοιµα να εκτεθούν και να πουν τη δική τους «Γυµνή Αλήθεια». Είναι 120 γυναικεία και ανδρικά κορµιά που φιλοτέχνησαν 58 ευρωπαίοι ζωγράφοι, εκ των οποίων 80% κάνουν ουσιαστικά ντεµπούτο ενώπιον του κοινού από 13 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πλάκα.

«Πρόκειται για µια έκθεση που αποκαλύπτει το µεγαλείο του γυµνού σώµατος», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδρυτής του µουσείου Βλάσης Φρυσίρας, από τη συλλογή του οποίου προέρχονται τα έργα. «Αποτελεί µια αναδροµή στις επιλογές τής εδώ και 40 χρόνια συλλεκτικής διαδροµής µου. Είναι µια ευκαιρία να δείξω από πρωτόλεια έργα ελλήνων ζωγράφων που είχαν επιστρατεύσει όλη την οµορφιά της ζωγραφικής για να καλύψουν τη µέγιστη δυναµική που χρειάζεται το γυµνό σώµα, όπως των Κώστα Τσόκλη, Χρόνη Μπότσογλου, Αλέξη Βερούκα, έως ώριµα έργα ευρωπαίων ζωγράφων όπως ο Ζαν Ρουστέν και ο Πατ Αντρέα», λέει ο συλλέκτης, που υπογράφει και την επιµέλεια της έκθεσης, η οποία θα απλωθεί και στα δύο κτίρια της οδού Αστερίου.

Δεν προβληµατίζεστε µήπως η συγκεκριµένη έκθεση σοκάρει;

Πιστεύω ότι σοκάρουν πολύ περισσότερο τα µοντέλα µε τα εσώρουχα από ό,τι έργα τέχνης, διότι στις διαφηµίσεις υπάρχει η αίσθηση της εµπορίας του κορµιού, είτε είναι γυναικείο, είτε ανδρικό. Αλλωστε το γυµνό είναι η πρώτη εικόνα του ανθρώπου, όπως βγαίνει από τη µήτρα. Προς τι η αναστολή να δούµε µια έκθεση µε έργα παγκόσµιου βεληνεκούς, τη στιγµή που η τηλεόραση διαφηµίζει πορνοταινίες; Επιβάλλεται να επισκεφθούµε µια τέτοια έκθεση για να ξεχωρίσουµε την τέχνη από τη χυδαιότητα.

ΙΝFΟ
Η «Γυµνή Αλήθεια» εγκαινιάζεται στις 13 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3, τηλ.
210-3234.678). Στο Ιντερνετ: http:// www.frissirasmuseum.com

6
Γεώργιος Αθανασίου, Αλόννησος
27/09/2010 21:13
Oσο και να ντυθεί ο ανθρωπάκος ( πολιτικός, επιστήμονας, ιερωμένος, εκπαιδευτικός, στρατιωτικός, σεβαστός επιχειρηματίας κ.λ.π. ) θα είναι πάντα ΟΛΟΓΥΜΝΟΣ στα βλέμματα της κοινής γνώμης εφ όσον θα είναι ανθρωπάκος γεμάτος πάθη γιά το χρήμα, γιά τις άνομες ορέξεις του, για τις γελείες ιδέες μεγαλείου.... Αντίθετα, το ΓΥΜΝΟ στην τέχνη είναι η πιό αγνή και ειλικρινής εκδήλωση ΤΕΧΝΗΣ και θυμίζει σε όσους το έχουν ξεχάσει, το μεγαλείο της δημιουργίας και της διαιώνισης του είδους.
Κατερίνα Σοφιανού
25/09/2010 16:34
Αγαπητή Μαρία, αντί να ζητάτε πιο σοβαρά ρεπορτάζ- δεν μαθαίνετε πρώτα στοιχειώδη ορθογραφία; ΈΛΕΟΣ! Σκοπός μιας εφημερίδας είναι να ενημερώνει και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το κάνει μια χαρά. Θέλετε μήπως να διαβάζετε ότι συμφωνεί με τη αεμνοτυφία σας;
Κ.Γ
25/09/2010 12:48
Έχω την εντύπωση ότι τα μμε έχουν μείνει στην δεκαετία του 50...Εκτός και αν υποκρίνονται...Είναι δυνατόν να θέτετε ερώτηση αν το γυμό σώμα σοκάρει? Η κοινωνία έχει προχωρήσει αν δεν το έχετε καταλάβει...Η θέα του γυμνού σώματος, η ύπαρξη των γκει και ναι...το ότι η γη δεν είναι επίπεδη αλλά στρογγυλή και περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο δεν νομίζω να σοκάρουν την ελληνική κοινωνία του 2010....Συνεχίζουν όμως να σοκάρουν τα μμε απ'' ότι παρατηρώ.
Κωνσταντινος Νισυριος
24/09/2010 19:49
Τι να μας σοκάρει σήμερα από ένα γυμνό; Εμένα με σόκαρε η καθεαυτού ερώτηση " Δεν προβληματίζεστε ήπως η συγκεκριένη έκθεση σοκάρει;"! Ας κρατήσουμε τα προσχήματα, παρακαλώ. Δεν απευθύνεστε σε κρετίνους. Έχουμε φάει το γυμνό στη μάπα και θα σοκαριστούμε τώρα; Έλεος... Ένας πίνακας με γυμνό σώμα είναι αυτό που είναι.... ένας γυμνός πίνακας. Αν θέλετε να σοκαριστείτε, να σας στείλω μερικές φωτογραφίες από δικούς μου πίνακες να τις δημοσιεύσει η εφημερίδα… Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι καθόλου πορνό.
Μαρια Μονετα
24/09/2010 10:10
Ωρα για γυμνο ? Δεν νομιζουμε ! Μαλον ωρα ειναι για να ΞΕΘΑΨΕΤΑΙ πινακες αγαπητη Μαιρη με ...ΝΤΥΜΕΝΟ! Αρκετη (αιδια) εχει προκαλεσει το ξεβρακομα οπου και αν στρεψουμε το βλεμμα μερα η νυχτα. Το απλο ειναι το πιο ΣΕΧΙ ! Περιμενουμε να μας ξανα-γραψης κατι πιο σοβαρο με ντυμενη φοτο, αλωστε το Ιντερνετ ειναι για ολλα τα ματια μεγαλα αλλα και ΜΙΚΡΑ ! Εκτος και ειναι ευκαιρια για ΠΟΡΝΟ-ΔΙΑΦΙΜΙΣΕΙ η οποια ειναι ,,ντυμενη,, με ΡΕΠΟΡΤΑΖ ! Ευχαριστω Μαρια Μονετα Κοινωνιολογος
Σ.Ε.
24/09/2010 09:07
Αν και μένω στη Θεσσαλονίκη θα κατέβω στην Αθήνα για να δω την έκθεση. Η συγκεκριμένη γκαλερί πάντα παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκθέσεις.