Υπάρχει βιβλίο που να µπορεί να θεωρηθεί ως το πιο ακριβό βιβλίο στον κόσµο; Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτό είναι ένα βιβλίο του οποίου την ύπαρξη οι περισσότεροι αγνοούν: τα «Πουλιά της Αµερικής», βιβλίο του 19ου αιώνα που έφτασε το 2000 να πουληθεί σε δηµοπρασία στην εξωφρενική τιµή των 8,8 εκατ. δολαρίων (6,8 εκατ.

ευρώ). Τώρα πωλείται ξανά σε δηµοπρασία των Sotheby’s. Και προβλέπεται να πιάσει µια τιµή ανάµεσα στα 5 και τα 7,3 εκατ. ευρώ! Τι το ξεχωριστό έχει το βιβλίο αυτό; Απλούστατα, πολλοί το θεωρούν ως το σπουδαιότερο και εντυπωσιακότερο εικονογραφηµένο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ. Το δηµιούργησε ο φυσιοδίφης και ζωγράφος Τζον Τζέιµς Οντιµπόν που ξεκίνησε τµηµατικά τη δηµοσίευση των εικόνων από το 1827 µέχρι το 1838. Ο Οντιµπόν ήταν, εκτός των άλλων, δεινός κυνηγός. Οπότε αυτό που έκανε ήταν να γυρνάει την Αµερική, να πυροβολεί πουλιά, µετά να τα κρεµάει από µικρά σύρµατα και να τα ζωγραφίζει σε φυσικό µέγεθος. Το αποτέλεσµα είναι ένα βιβλίο ένα µέτρο επί 65 εκατοστά περίπου, µε όλον τον πλούτο των πτηνών της Αµερικής που τότε ήταν µάλλον αρκετά µεγαλύτερος από τον σηµερινό.

Ο Οντιµπόν, γιος ενός Γάλλου που συντάχθηκε µε τους εξεγερµένους στην Αµερικανική Επανάσταση και έµεινε στις ΗΠΑ, µορφώθηκε στη Γαλλία αλλά γύρισε στη Φιλαδέλφεια να ζήσει, στο κτήµα του πατέρα του. Ηταν µια από αυτές τις γοητευτικές προσωπικότητες που έζησαν στα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, που είχαν µέσα τους την περιπέτεια και το πάθος για την ανακάλυψη της φύσης. Επιπλέον, ο συγκεκριµένος ήταν και καλός επιχειρηµατίας. Ταξίδευε στη Βρετανία για την εκτύπωση του βιβλίου του και µετά το πρότεινε προς πώληση στους πολύ πλούσιους, πλασάροντάς το ως προϊόν κύρους. Το αντίτυπο που βγαίνει στο σφυρί ανήκε στον βαρόνο Χίσκεθ η οικογένεια του οποίου είχε εµµονή µε τη συλλογή πολύ σπάνιων και ακριβών βιβλίων ήδη από τον 19ο αιώνα. Τώρα, 55 χρόνια µετά τον θάνατο του βαρόνου, οι κληρονόµοι του πωλούν µέρος της βιβλιοθήκης του.

Οι 435 σωζόµενες προπαρασκευαστικές ακουαρέλες του Τζον Τζέιµς Οντιµπόν φιλοξενούνται στην Ιστορική Εταιρεία της Νέας Υόρκης. Από την ολοκληρωµένη έκδοση σώζονται σήµερα 119 αντίτυπα, τα περισσότερα σε µουσεία – αυτά που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών δεν είναι περισσότερα από δώδεκα. Η δηµοπρασία θα πραγµατοποιηθεί στις 7 Δεκεµβρίου.