ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ 101 ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Ανοιξε ξανά η Σχολή της Χάλκης

Αποστολή: Μαίρη Αδαµοπούλου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2010 07:00 |
 Ανοιξε ξανά η Σχολή της Χάλκης
Από το 1971 είχαν να ακουστούν ανθρώπινες φωνές στην πλουσιότατη βιβλιοθήκη της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που άνοιξε ξανά χθες για µια εικαστική έκθεση

Υστερα από 166 χρόνια λειτουργίας και 40 σιωπής ανθρώπινες φωνές ήχησαν ξανά χθες το βράδυ στο εµβληµατικό µνηµείο της Πόλης, χάρη σε µια εικαστική έκθεση
Οι πόρτες άνοιξαν. Η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης που εδώ και 40 χρόνια είναι βυθισµένη στη σιωπή ξύπνησε χθες από τον λήθαργο. Και για πρώτη φορά από το 1971 (όταν έκλεισε βάσει τουρκικού νόµου που ήρε τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστηµίων) άνοιξε και πάλι.

Μόνο που τους διαδρόµους και τις αίθουσες του κτιρίου µε την ιστορία 166 ετών δεν πληµµύριζαν µαθητές αλλά έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι συµµετέχουν στην εικαστική έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» που διοργανώνει η Εταιρεία Οπτικοακουστικών Εργων «White Fox». Τα εγκαίνια έκανε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολοµαίος, παρουσία του έλληνα υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλου Γερουλάνου.

Ελληνες που ταξίδεψαν γι’ αυτόν τον σκοπό από την Αθήνα, Ελληνες της Πόλης, ο έλληνας υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού, όχι όµως και ο τούρκος οµόλογός του (αν και αρχικά είχε απαντήσει θετικά στην πρόσκληση, τελικά δεν παραβρέθηκε επειδή όπως ενηµέρωσε τον Παύλο Γερουλάνο «είχε δεχθεί επίσκεψη βελγικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη»), τούρκοι αξιωµατούχοι και φιλότεχνοι ήταν παρόντες στο άνοιγµα της Σχολής της Χάλκης, έστω και ως εκθεσιακού χώρου. Κίνηση που από πολλούς θεωρείται ως το πρώτο βήµα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

«Το θετικό είναι ότι αλλάζει η νοοτροπία και από τις δύο πλευρές. Εµείς αναστηλώνουµε δικά τους µνηµεία κι εκείνοι επέτρεψαν τη λειτουργία στη Μονή Σουµελά. Σήµερα ανοίγει η Χάλκη. Τέτοιες δράσεις πρέπει να γίνουν µέρος της καθηµερινότητάς µας. Χρειάζονται µικρά και σταθερά βήµατα που διευκολύνουν τα πράγµατα, όχι άλµατα» σχολίαζε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος πριν από τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια στη Σχολή της Χάλκης.

«Είναι µια έκθεση που εκφράζει την αδελφοσύνη των δύο λαών και η απαρχή για να γίνουν κι άλλες τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραµµατέας του τουρκικού υπουργείου Πολιτισµού Τζουχµούρ Γκουβέν Τάµπασι, ο οποίος έδωσε το «παρών» το Σάββατο το βράδυ στα εγκαίνια του πρώτου µέρους της έκθεσης που φιλοξενείται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στο Σισµανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου, στην πολύβουη λεωφόρο του Πέραν, νυν Ιστικλάλ. Χώρο όπου προβλήθηκε και το ντοκιµαντέρ «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» σε παραγωγή Αναστασίας Μάνου η οποία είχε και την ιδέα για τις εκδηλώσεις.

Ολα αυτά δε δίχως ίχνος έντασης, παρά το γεγονός ότι σήµερα είναι η εθνική εορτή των Τούρκων (ηµέρα Ανεξαρτησίας και νίκη κατά των Ελλήνων) ενόψει της οποίας η Πόλη έχει πληµµυρίσει από τούρκικες σηµαίες και πορτρέτα του Κεµάλ Ατατούρκ.

Στην έκθεση που αναπτύσσεται στη Σχολή της Χάλκης συµµετέχουν 101 έλληνες εικαστικοί δηµιουργοί, ο καθένας εκ των οποίων παρουσιάζει τη δική του οπτική για την Πόλη, χτίζοντας «ένα παλίµψηστο και δηµιουργώντας ένα µικρό πανόραµα της σύγχρονης εικαστικής δηµιουργίας στην Ελλάδα» όπως µας είπε η επιµελήτρια του εγχειρήµατος Ιρις Κρητικού.

ΙΝFΟ
Η έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Σισµανόγλειο Μέγαρο της Πόλης θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεµβρίου. Στη συνέχεια θα µεταφερθεί στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο «Τεχνόπολις», στο Γκάζι.

Και µουσικό άνοιγµα

Στον κατάφυτο αύλειο χώρο της ιστορικής Σχολής της Χάλκης προγραµµατίζεται για τις 18 Σεπτεµβρίου ένα ακόµη «άνοιγµα»: η συναυλία της Ευανθίας Ρεµπούτσικα, που θα δοθεί παρουσία του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου. Η συνθέτις, που είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη (και για τη µουσική της στην «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλµέτη αλλά και στη βραβευµένη τουρκική ταινία «Βabam ve οglum» – Πατέρας και γιoς) έχει δώσει και παλαιότερα συναυλίες µε έργα της στην Πόλη. Αυτήν τη φορά θα τη συνοδεύουν και τούρκοι µουσικοί, όπως ο τραγουδιστής Σιχάν Οκάν µε τον οποίο είχε συµπράξει στο φιλµ «Βabam ve οglum», και την εγκατεστηµένη στην Ελλάδα τουρκάλα τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς.

7
huplen
01/09/2010 06:04
Και αντιπροτείνω συνεργασία με τα "αδέρφια" μας τους Ευρωπαίους (ειδικά Γαλλία- Γερμανία) και τους Αμερικάνους. Άντε και τους Ευρωπαίους, τους Κύπριους, τους Κούρδους και τους Σύριους. Μακάρι η Ευρώπη (εκτός Τουρκο-ασιατών) να γίνει ένα κράτος, οπότε τέρμα οι εξοπλισμοί για να μην αγχώνεται και ο Χουρμας και αδειάσει το supermarket αν γίνει πόλεμος.
huplen
01/09/2010 05:57
Ή του ήψους ή του βάθους. Ο Χουρμάς λέει έιναι αδέρφια μας (οι γερμανοί είναι φύλοι μας, που λένε οι προδότες). Ρε Χουρμά δεν υπάρχει άλλη λύση από το να είμαστε αδέρφια για να μην κάνουμε εξοπλισμούς. Πχ δεν εξοπλίζεσαι για να αντιμετοποίσεις τους Βούλγαρους και τους Ιταλούς, άλλα δεν είναι αδέρφια μας ούτε οι Βούλγαροι ούτε οι Ιταλοί. Αν μοιάζουμε με τους γείτονες Ασιάτες είναι επειδή βρίσκοντε στη περιοχή από το 1100 περίπου. Ένα 40% είναι εκτουρκισμένοι Αρμένιοι και Έλληνες. Αυτοί αν δεν αλλαζαν το επίθετο και τη θρησκεία τους θα είχαν τη μοίρα των Αρμενίων, των Ιονών και των Ποντίων. Τα κεφάλια τους θα είχαν γίνει τρόπαια. Πάρε και φωτογραφικό υλικό: http://www.greek-genocide.org/photo_genocide.html ΥΓ αδέρφια μας λέει ο Χατζατζάρης. Ο papas nikos λέει τον Ερντογάν "πολυχρονεμένο του"
Χουρμάς
31/08/2010 13:37
Ο, τι και να λέμε, ότι γλώσσα και να μιλάμε, ό,τι κλείνει και ανοίγει, ό,τι θρησκεία έχουμε, οι Τούρκοι είναι αδερφια μας. Λέξεις τουρκικές έχουμε κι εμείς (πάντα περισσότερες από όσες πιστεύουυμε) λέξεις ελληνικές έχουν και εκείνοι. Μακάρι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας! Αν υπάρχει ένας λαός που είναι ίδιος με εμάς, δεν είναι ούτε οι Σέρβοι, ούτε οι Βούλγαροι, ούτε οι Ισπανοί, ούτε οι Αιγύπτιοι, ούτε οι Αργεντίνοι, είναι οι Τούρκοι! Γιάννης Βασσάλος 30/8/2010 15:13, η νεοελληνική γλώσσα είναι παρακλάδι της ελληνιστικής αλεξανδρινής γλώσσας, που είναι παρακλάδι της αρχαίας ελληνικής κι εμείς είμαστε πολίτες μιας χώρας που για γεωγραφικούς λόγους συνεχίσαμε να μιλάμε αυτή τη γλώσσα, όμως στο αίμα μας οι νεοέλληνες είμαστε και έλληνες, και τούρκοι, και βούλγαροι και σλάβοι και αρβανίτες και αλβανοί και μακεδόνες και θράκες και βενετοί κα.. Δεν είμαστε όλοι καθαροί απόγονοι των αρχαίων ελλήνων. Εϊμαστε μια μίξη όλων των λαών που κατοίκησαν στα Βαλκάνια από την αρχαιότητα και τώρα ζούμε εδώ. Είμαι σχεδόν βέβαιος για αυτό! Δεν είμαστε έλληνες, είμαστε νεοέλληνες, μια μίξη λαών που μιλάει ένα παρακλάδι της παλαιότερης ελληνικής, της πιο πλούσιας γλώσσας που εμφανίστηκε ποτέ! Δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων ελλήνων ούτε έχουμε τα έθιμά τους (αυτό φαίνεται στο ότι δεν κάνουμε πια θαύματα, είμαστε χριστιανοί κτλ.). Εξελισσόμαστε. Δεν υπάρχουν χώρες, υπάρχουν ήθη και έθιμα, αυτά μας κανουν ξεχωριστούς και αυτά μας μορφώνουν! Για αυτό, όλοι μαζί αδέρφια ενωμένα! Τούρκοι, Έλληνες, Μακεδόνες (έλληνες μακεδόνες ή βούλγαροι-σλάβοι μακεδόνες), Αλβανοί, Σέρβοι , Πόντιοι κτλ.! Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να πάμε πιο μπροστά! Αλλιώς, όποιος διαφωνεί ας κάνει εξοπλισμούς, να φάει τον άλλον στον π΄λεμο επειδή πολιτικά ανήκει στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ ή ό, τι άλλο είναι, να σκοτωθούν κι άλλοι, μετά από 50 χρόνια να λέμε ότι δεν έπρεπε να γίνει, να συνεχίσουμε να φαγωνώμαστε και να μη προχωράμε! Λένε ότι αυτές είναι προκλήσεις.. όχι, η μεγαλύτερη πρόκληση στην ανθρωπότητα, και το μεγλαύτερο στοίχημα είναι ο άνθρωπος να πολεμήσει το ένστικτό του που είναι η "εξολόθρευση" του "διαφορετικού" ανθρώπου (σε χρώμα, γλώσσα, θρησκεία") και να συνεργαστεί! Αν γίνει αυτό, τότε θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι!
Χριστιανικό ρουθούνι
30/08/2010 20:34
Τώρα πιά είναι ασφαλές να ανοίξει και η Παναγιά Σουμελά, και η Σχολή της Χάλκης και η Αγία Σοφία κτλ κτλ. Έτσι και αλλιώς κοντεύει να εξολοθρευτεί και το τελευταίο Χριστιανικό ρουθούνι από την Τουρκία. Είναι δεν είναι 3000 οι Έλληνες ορθόδοξοι της Πόλης?
Γιάννης Βασσάλος
30/08/2010 15:13
@papas nikos 30/8/010 12:51 Φίλε, δεν έχω καμμία αντίρρηση στις καλές σχέσεις με την Τουρκία και στο σταμάτημα τών εξοπλισμών. Ομως......Ελεος ! Η γλώσσα μας τουρκοποιημένη ?? Από που το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα ? Η Ελληνική μιλιέται τουλάχιστον 3.500 χρόνια και χρησιμοποιούμε αυτό το αλφάβητο που έχουμε 2.500 χρόνια περίπου. Το ότι εσύ επιλέγεις να γράφεις για καρντάσια κλπ δεν σημαίνει ότι η γλώσσα μας έχει εκτουρκιστεί. Θα σού έλεγα να μάθεις τουρκικά - περιέχουν πολύ περισσότερες ελληνικές λέξεις και ορολογίες από ό,τι νομίζεις. Ντροπή !! Yaz?klar olsun
SPYROS
30/08/2010 14:25
Ντροπη στην κυβερνηση αλλα και στα ΜΜΕ που διασπειρουν την τουρκικη προπαγανδα ανερυθριαστα! Η Χαλκη σαν ιδρυμα εχει αξια για τον ελληνισμο, την ορθοδοξια και το πατριαρχεια μονο για τον λογο τον οποιο εφτιαχθει, δηλαδη για να φοιτουν εκει και να βγαινουν οι νεοι ιεραρχες και η διαδοχη ταξις των πατριαρχων στην Κων/λη! Σαν ''μουσειο'' ''η σαν χωρος ''συναυλιων'' για την Ρεμπουτσικα και καθε καλλιτεχνη δεν χρειαζοταν τιποτα παραπανω απο μια απλη αδεια διοργανωσις των τουρκικων αρχων! Εκτος και αν ολος ο ντορος γινεται για το ποιανου ιδιοκτησια ειναι ο ''συναυλιακος'' χωρος που λεγεται Χαλκη (οπως λεμε Μαλακασα-Terra Vibe, κλπ). Οσο, εσεις οι δημοσιογραφοι απλα αναμασατε τηνπροπαγανδα των Ερντογαναιων και γκρουεφσκιδων στον βωμο μιας αμφισβητουμενης διεθνικοτητας, τοτε δεν χρειαζομαστε εξωτερικους εχθρους. Οι εχθροι ειναι ηδη εντος των τοιχων και η ''πολις εαλω''.....
papas nikos
30/08/2010 12:51
Γειασου Ερδογαν Παλληκαρι και καρντασι. Εισαι ο πρωτος που καταλαβε οτι οι τουρκοι και Ελληνες ειναι ιδιοι στα ηθη και εθιμα και ακομα οι γλωσσα μας ειναι τουρκοποιημενη μετα απο πολλα χρονια που ζησαμε και ζουμε με τους Τουρκους. Ακομα και τη Παναγια του Σουμελα ανοιξε το παλληκαρι ο Ερντογαν.
Ναστε καλα καρντασια μας και ελπιζω καποτε η Ελλαδα και η Τουρκια να γινουν ενα κρατος και να σταματεισουν οι εξωπλισμοι και οι εχθροτητες
ΡΟΥΜ