Αγνώστου ταυτότητος, αλλά παλαιότε ρη ακόµη και από την Αχειροποίητο, ήρθε στο φως η αρχαιότερη βασιλική στη Θεσσαλονί κη κατά τις εργασίες για σιδηροδροµικά έργα. Εχει µήκος περίπου 25 µ., αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 17 µ., ενώ το υπό λοιπο του κτιρίου εικάζεται πως βρίσκεται κάτω από τη σηµερινή Πλατεία Συντριβανίου.

Αγνωστο παραµένει σε ποιον άγιο ήταν αφιε ρωµένος ο ιερός ναός, που χτίστηκε περί τα µέσα του 5ου αιώνα _ λίγα χρόνια πριν από την Αχειροποίητο ακολουθώντας το ίδιο σύστη µα δόµησης _ και φαίνεται πως ήταν σε χρήση έως και τον 7ο αιώνα. Η λύση στο µυστήριο της ταυτότητας όµως ίσως βρεθεί όταν η σκαπάνη προχωρήσει κάτω από την Αγία Τράπεζα, οπό τε και µπορεί _ αν εντοπιστεί _ το εγκαίνιο να αποκαλύψει τον άγιο στον οποίο ήταν αφιερω µένος ο ναός.

Ακόµη όµως κι αν οι αρχαιολόγοι της αρµόδιας 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν τα καταφέρουν να βρουν την ταυτότητα του ναού, ο οποίος πιθανόν να συνδεόταν µε παρακείµε νο νεκροταφείο, έχουν κάθε λόγο να συνεχί σουν την ανασκαφή, καθώς ήδη διαφαίνεται η ύπαρξη ψηφιδωτού δαπέδου σε χαµηλότερα στρώµατα.

Οσο για την τύχη του ευρήµατος; Εστω και αποσπασµατικά θα αποσπασθεί και θα µετα φερθεί σε άλλο χώρο, αν και ακόµη δεν έχει αποφασιστεί αν θα καταλήξει σε χώρο του Αρι στοτελείου Πανεπιστηµίου ή στο Επταπύργιο.