Υπάρχουμε - Συνυπάρχουμε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2010 07:00 |


Το όνειρο των φτωχών
Του Γκαζµέντ Καπλάνι , gazikap@gmail.com

Στη µακρινή Ταϊλάνδη, στην «εξωτική» Μπανγκόκ, µια µεγάλη µάζα φτωχών, οργισµένων αγροτών αγωνίζεται για να επαναφέρει στην εξουσία έναν δισεκατοµµυρι ούχο. Τον πρόεδρο ενός κόµµατος που το όνο µά του θυµίζει pop συγκρότηµα: Τhai rak Τhai (Οι Τhai αγαπούν τους Τhai - παρεµπιπτόντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του είναι τραγουδιστής). Οι εξεγερµένοι κατηγορούν τους κυβερνώντες για αλαζονεία και ότι δεν είναι κοντά στον λαό. Τους κατηγορούν ότι κατάφεραν να διώξουν τον πρώην πρωθυπουργό (τον δισεκατοµµυρι ούχο δηλαδή) µε κοινοβουλευτικά και δικαστι κά κόλπα.

Ο δισεκατοµµυριούχος, για τον οποίο η Μπαν γκόκ έχει µετατραπεί σε πεδίο µάχης, βρίσκε ται στο εξωτερικό, κυνηγηµένος, καθώς εκκρεµούν εναντίον του εντάλµατα σύλληψης για διαφθορά. Από τα κανάλια του στην τηλεό ραση τάζει λαγούς µε πετραχήλια, ασχολείται µε το ποδόσφαιρο (είναι ιδιοκτήτης µιας ποδο σφαιρικής οµάδας από τις πιο γνωστές την Ευ ρώπη) και διαµένει στις βιλάρες που διαθέτει σε όλο τον κόσµο. Και όµως, οι φτωχοί αγρό τες τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Τόσο πολύ που είναι έτοιµοι να θυσιάσουν ακόµα και τη ζωή τους για να τον φέρουν στην εξου σία. Λατρεύουν τον δισεκατοµµυριούχο και µι σούν τους διανοουµένους και τους δηµοσίους υπαλλήλους της χώρας.

Η Ταϊλάνδη είναι µακριά. Αλλη ήπειρος, άλλη νοοτροπία. Ωστόσο, δεν µπορείς να µη θέσεις το ερώτηµα: Πώς είναι δυνατόν ένας φτωχός αγρότης να νιώθει δικό του άνθρωπο έναν δι σεκατοµµυριούχο και να κατηγορεί για σνοµπι σµό και κοινωνική αναισθησία αυτούς που, οι κονοµικά, είναι πολύ πιο κοντά σε αυτόν; Εδώ ο Μαρξ, νοµίζω, θα σήκωνε τα χέρια ψηλά.

Εκτός και αν ζητούσαµε βοήθεια από τον Αντόνιο Γκράµσι, σύµφωνα µε τον οποίον, σε καιρούς οικονοµικής κρίσης, οι φτωχοί είναι πιθανό να εκλέξουν έναν Duce, που µιλά όχι στο µυαλό αλλά στους φόβους και στην κοιλιά τους. Αλλά και πάλι, ως εξήγηση είναι λίγη.

Ισως να µας βοηθήσει ο Ρουσό: «Ο λαός θέλει πάντα το καλό του, αλλά δεν είναι πάντα ικανός να το δει. Δεν µπορείς να διαφθείρεις έναν λαό, αλλά µπορείς συχνά να τον εξαπατή σεις. Τότε ο λαός επιλέγει αυτό που είναι κακό γι’ αυτόν», γράφει στο «Κοινωνικό Συµβόλαιο». Οµως, έχω την εντύπωση ότι αυτοί οι τύποι σαν τον δισεκατοµµυριούχο ξέρουν κάτι που έχει ξεφύγει και από τον Αριστοτέλη, και από τον Ρουσό και τον Μαρξ. «Μην το πολυφιλοσοφήσεις», µας ψιθυρίζει ο κυνικός της ανθρώπινης Ιστορίας. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό συνέ βαινε ανέκαθεν: οι πλούσιοι εξουσιάζουν τους φτωχούς χάρη στο µίσος που εκείνοι τρέφουν ο ένας για τον άλλον. Ετσι γίνεται και σήµερα όταν ένας φτωχός εργάτης λατρεύει και ψηφί ζει έναν πάµπλουτο φασίστα, επειδή φοβάται και µισεί έναν φτωχό µετανάστη που είναι σαν και αυτόν. Ουδέν νεώτερον λοιπόν.

Η πραγµατικά µεγάλη είδηση θα ήταν ότι µια µάζα πλουσίων, που µυρίζουν ποδαρίλα και ιδρώτα, οργισµένοι όπως οι χαµάληδες του λιµανιού του Ρότερνταµ όταν διαδηλώνουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, εισβάλλει σε µια µητρόπολη του κόσµου για να φέρει στην εξουσία έναν φτωχό αγρότη. Αλλά τέτοια πράγµατα συµβαίνουν µόνο στα όνειρα θερινής νυκτός των φτωχών αγροτών στην Μπανγκόκ. Οι οποίοι, µόλις ξυπνήσουν από τον τα ραγµένο ύπνο, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να φέρουν στην εξουσία το ίνδαλµά τους, τον «δικό τους άνθρωπο», τον διεφθαρµένο δι σεκατοµµυριούχο…

http://gazikapllani.blogspot.com

4
ΝΙΚΟΣ
17/04/2010 10:36
ΕΠΕΙΔΗ 15-20 ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΙΠΑΝ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, Ο ΚΑΝΤΕΡΕ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ. ΑΝΤΙ ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ, ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ , ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ. . ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ. ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΜΟΧΘΟΥΝ ΤΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ....ΑΛΛΑ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ .
Elias
15/04/2010 05:18
Δε ζητούν όλοι οι εξεγερμένοι την επιστροφή του δισεκατομμυριούχου, ούτε όλοι φτωχοί είναι. Ο δισεκατομμυριούχος δεν είναι πια ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, ούτε Thai Rak Thai υπάρχει πλέον.
Και "Thai Rak Thai" μεταφράζεται "οι Ταϊλανδοί αγαπούν τους Ταϊλανδούς".

Δε χρειάζεται Γκράμσι και Μαρξ και Ρουσό και Αριστοτέλης. Γνώση του αντικειμένου χρειάζεται απ'' αυτόν που γράφει ένα σχετικό άρθρο.
Costas Paris
14/04/2010 08:42
Mr Kaplani,
I would lke to inform you that the Thai protesters want the return of Thaksin Shinawatra (the billionaire) for totally different reasons than the ones you mention in your editorial. As prime minister, Thaksin, introduced uprecendented anti-poverty programs, like microloans, a very affordable health scheme and major infrastructure works that helped millions of Thais. This is why he is so popular.
I would suggest you do some research before writing "philosophical" editoriials, so that you can at least get the facts right..

PS: Thaksin, no longer owns Manchester City
sil
13/04/2010 11:09
Κυριε Καμπλανι και μας Ταιλανδη του Ευρωπαικου νοτου θελουν να γινουμε,με χαμηλα μεροκαματα πινας ,με πολυ πλουσιους τουριστες χωρις βουληση,χωρις ονειρα,χωρις αξιοπρεπια.Στην Ταιλανδη δεν εχω παει αλλα οσοι γνωστη μου εχουν παει μπορει να εχει φτωχεια αλλα εχουν υποδομες τα λεφτα θα ερθουν καποια στιγμη και στα χερια των φτωχων Ταιλανδεζων!! Με επανασταση η με καποιο αλλο τροπο οι λαοι εξεγηρωνται μην σας φανει παραξενο να γινει και σε πολλες ευρωπαικες πολις!!ΟΙ λαοι δεν αντεχουν αλλο καπιοι λιγοι να κανουν κουμαντο σε ολο τον Πλανητη!!